Närästysoireet voivat olla hämääviä. Joskus esimerkiksi yskä, limaisuus ja kurkunpään ärsytys onkin närästystä. Nielussa, rinnassa ja ylävatsalla saattaa olla korventavaa tunnetta ruokailun jälkeen sekä turvonnutta ja täyttynyttä oloa.

”Närästys voi aiheuttaa jopa oksentelua ja ruokahaluttomuutta ja joskus taas tarvetta syödä vähän väliä. Myös raskauspahoinvointi saattaa osittain aiheuttaa samantapaisia oireita kuin närästys”, toteaa naistentautien ja perinatologian erikoislääkäri Nanneli Pallasmaa Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Kasvava kohtu ja raskaushormonit herkistävät närästykselle

Raskauden aikana närästää herkästi, koska kohtu kasvaa ja vatsaontelon paine nousee. Tällöin hapanta mahanestettä pääsee helposti kiipeämään ruokatorveen, ja sitä voi nousta suuhunkin.

Toinen selitys löytyy raskaushormoneista, jotka höllentävät ruokatorven sulkijalihasta. Voimakkainta närästys on usein raskauden loppupuolella, kun kohtu vie entistä enemmän tilaa ja ylävatsan paine lisääntyy.

Jatkuva närästys voi vaurioittaa limakalvoa

Raskaudenaikainen närästys ei ole sen haitallisempaa kuin muulloinkaan ilmenevä. Mutta jos hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen ja nieluun toistuvasti suuria määriä, limakalvoille voi tulla haavaumia. Tämä voi ajan mittaan altistaa jopa ruokatorven syövälle. Siksi närästystä kannattaa hoitaa.

”Se, että tulee verioksennuksia, on onneksi hyvin harvinaista. Myös alkava mahahaava voi tehdä närästävää, kuvottavaa ja epämukavaa oloa. Nämä erottaa kuitenkin siitä, että kipu on yleensä toista luokkaa kuin närästyksessä”, Pallasmaa kertoo.

Nuorilla, raskaana olevilla naisilla närästyksen taustalla on harvoin mitään vakavampaa. Iäkkäämmillä ihmisillä sydänoireet saattavat jäädä piiloon närästyksen taakse. ”Kaikki närästykseltä tuntuva ei välttämättä ole happovaivaa, vaan jotain muuta toiminnallista mahavaivaa ja tukalaa oloa.”

närästys ja raskaus

Sopiva valmiste apteekista

Närästykseen voi kysyä neuvoa apteekista ja kokeilla aluksi itsehoitovalmisteita. Jos närästys ei niiden avulla helpota muutamassa päivässä, vaivan taustalla voi olla jotain muuta. Silloin kannattaa mennä lääkäriin.

”Närästys on raskaudenkaan aikana harvoin niin vaikea, ettei se hellittäisi happosalpaajilla tai että pitäisi tehdä mahalaukun tähystys”, Pallasmaa sanoo.

Kaikki käsikauppalääkkeet eivät sovi raskaana oleville tai imettäville, mutta apteekista saa ammattitaitoista neuvontaa. Sopivuus kannattaa aina varmistaa. ”Suurin osa närästyslääkkeistä on turvallisia. Niitä voi käyttää tarvittaessa tai koko raskauden ajan.”

Lääkkeistä suojakalvo tai estoa hapon virtaukselle

Jotkut lääkkeet neutraloivat happoa tai muodostavat mahan limakalvolle suojakalvon. Tällaiset lääkkeet saattavat nujertaa lievemmät närästystuntemukset. Osa lääkkeistä taas tekee vaahtotulpan vatsalaukun yläosaan ja vähentää happojen takaisinvirtausta. Tämä auttaa, kun sulkijalihas on löystynyt. ”Happoa neutraloivat antasidit auttavat lähes saman tien. Jos limakalvolla on jo haavauma, kipu ei välttämättä kuitenkaan heti lopu. Tehokkaimpia närästyslääkkeitä ovat mahahapon eritystä vähentävät happosalpaajat”, Pallasmaa toteaa.

Joitakin happosalpaajia saa pienissä pakkauksissa ja miedompina annoksina itsehoitovalmisteina. Pidempiaikaiseen ja vaativampaan tarpeeseen kannattaa pyytää lääkäriltä resepti. Tällöin lääkkeisiin saa Kela-korvauksen.

Äidin närästys ei haittaa imevää vauvaa

Jos tulevalla äidillä on taipumusta närästykseen, oireet eivät välttämättä täysin lopu synnytykseen. Ne kuitenkin helpottavat – ja suurella osalla loppuvatkin. ”Imetys ei altista närästykselle eikä imettävän äidin närästys aiheuta vauvalle mitään haittaa, sillä närästysoire on äidin limakalvoilla”, Pallasmaa lohduttaa.

”Samat lääkkeet, joita on käyttänyt odottaessa, sopivat myös imetyksen aikana.”

Näin ehkäiset närästystä kotikonstein

  • Syö riittävän usein. Tällöin vatsahapot laimenevat eivätkä pääse jylläämään vapaasti.
  • Vältä voimakkaasti maustettuja sekä raskaita ja rasvaisia aterioita. Yksittäisistä ruoka-aineista esimerkiksi piparminttu, suklaa, sitrushedelmät, sipulit, tomaatit ja paprika saattavat voimistaa närästystä.
  • Myös kahvi, tee ja hiilihapotetut juomat voivat närästää. Siinä, missä joku voi juoda kuppikaupalla kahvia, toinen saa närästystä jo yhdestä kupista.
  • Korota nukkumaan mennessä sängynpäätyä tai pinoa pään alle korkeita tyynyjä.
  • Vältä kumartelua aterioiden jälkeen.
  • Pyri vähentämään stressiä.

Teksti: Marjo Hentunen