Ikuli kuvailee, että sangon sisältöön voi vaikuttaa kahdella tapaa. Ylhäältä tulee vesiputkea pitkin positiivisia voimavaroja täyttämään sankoa. Nämä asiat tukevat jaksamista ja hyvinvointia. Sangon pohjassa on reikiä, jotka kuluttavat voimavarojamme ja nakertavat jaksamista.

Ensimmäinen askel on positiivisten ja negatiivisten tekijöiden tunnistaminen. Saammeko lisää energiaa esimerkiksi liikunnasta, ystävistä tai matkailusta? Kuluttavatko energiaa esimerkiksi negatiiviset ihmissuhteet, työtehtävät tai sairaudet? Seuraavaksi on tärkeää tunnistaa, mihin näistä voimme itse vaikuttaa.

”Voisiko sankoon virrata vettä nopeammin? Kannattaisiko esimerkiksi soittaa ystävälle, jota et ole pitkään aikaan nähnyt tai lähtisitkö töiden jälkeen lenkille, vaikka väsyttää? Voimmeko yrittää tukkia tai ainakin pienentää joitakin sangon pohjassa olevia reikiä.”

Ikuli korostaa, että tärkeintä on löytää positiivisia voimavaroja oman hyvinvoinnin tukemiseen:

”Vastaanotolla asiakkaat usein kysyvät, saako täällä puhua muustakin kuin diabeteksesta? Tietysti saa, koska pysyvä sairaus liittyy kiinteästi kaikkeen muuhunkin elämässä. Silloin omien voimavarojen tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää.”

Omahoidon sudenkuopat diabeteksen hoidossa

Jos tavoitteisiin pääseminen tuntuu vaikealta, kannattaa kysyä, mitkä tekijät omahoidossa vaikuttavat jaksamiseeni? Onko kyse omahoidon kuormittavuudesta ja sen päivittäin vaatimasta ajasta vai jostakin muusta. Samalla kannattaa huomioida emotionaalinen puoli ja omien kokemusten ja tunteiden kanssa kamppailu.

”Voi tuntua siltä, ettei saavuta omaan panostukseen nähden riittäviä tuloksia, jolloin omahoitoon sitoutuminen laskee. Myös lääkitys, sen mahdolliset haittavaikutukset ja sosiaalisen tuen puute saattavat syödä motivaatiota.”

Hoitoväsymyksestä masennukseen

Kun arki tuntuu raskaalta, moni saattaa epäillä masennusta:

”Saatamme helposti todeta, että kylläpä nyt masentaa. Masennuksesta on kuitenkin kyse vasta, kun alakuloisuuden ja vetämättömyyden tunnetta on jatkunut joitakin viikkoja. Saattaa esiintyä unihäiriöitä ja aloitekyvyttömyyttä, eikä jaksa keskittyä edes niihin asioihin, jotka normaalisti kiinnostavat. Silloin kannattaa puhua mielellään ensin jollekin tutulle ja myös ammattilaiselle”, Ikuli toteaa.

Hän totesi, että joskus omahoidossakin tavoitteita voi laskea hetkellisesti alemmas. Kun on raskasta, voi päättää, mikä on vähintä, mitä vaadin itseltäni juuri nyt ja keskittyä tekemään vain sen.

”Muista, että olet riittävän hyvä tällä hetkellä. Kun hoidat itseäsi, jaksat taas tehdä niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä elämässä.”

Ikuli korostaa, ettei omahoidon tarvitse olla yksinhoitoa. Jokainen tarvitsee tukea ja hänellä on oikeus saada sitä. Itsestään jaksaa pitää paremmin huolta, kun pitää motivaation mielessään kirkkaana ja muistaa, mitä tavoitteita itsehoito palvelee.