Artikkelin sisältö ja pikalinkit

Miten allergialääke toimii?

Siitepölyallergian tavallisin oire on vuotava ja tukkoon menevä nenä. Se johtuu siitä, että nenän limakalvoilla on allerginen tulehdus. Suurimmalla osalla siitepölyallergikoista nuhaan liittyy myös silmäoireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Allergialääkkeet joko hoitavat tulehdusta tai helpottavat oireita.

  • Antihistamiinitabletit helpottavat oireita.
  • Myös allergiasilmätipat helpottavat oireita. Ne sisältävät esim. antihistamiinia tai natriumkromoglikaattia.
  • Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet hoitavat tulehdusta vähentäen turvotusta ja ärsytystä, joka aiheuttaa aivastelua, kutinaa, nenän tukkoisuutta tai nenän vuotamista.

Allergian hyvä hoito on tärkeää. Hoitamattomana ylähengitysteiden oireet voivat painua keuhkoihin ja aiheuttaa astmaa.

Mikä allergialääke: tabletti, nenäsuihke vai silmätipat?

Jos siitepölyallergia oireilee lähinnä aivastuksena silloin tällöin, pelkkä antihistamiinitabletti on hyvä ratkaisu. Antihistamiinitabletit lievittävät kaikkia allergiaoireita, mutta parhaiten ne tehoavat kutinaoireisiin.

Jos oireita alkaa olla joka päivä, antihistamiinitabletin lisäksi kannattaa käyttää kortisonipohjaista nenäsuihketta ja antihistamiinia sisältäviä allergiasilmätippoja. Suihke auttaa nenäoireisiin, tipat silmäoireisiin. Kortisonipohjainen nenäsuihke on tärkein tuote allergisen nuhan hoidossa.

Kannattaa siis käyttää kaikkia kolmea lääkettä, jos siitepölyallergian oireet ovat voimakkaita. 

Apteekin henkilökunta ja lääkäri osaavat neuvoa allergialääkkeen valinnassa.

Milloin allergialääkitys pitää aloittaa?

Allergialääkkeet tulee aloittaa heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. 

Antihistamiini vaikuttaa nopeasti, joten antihistamiinitabletteja ja silmätippoja ei tarvitse aloittaa ennen oireiden alkua.

Kortisonipohjaisten nenäsuihkeiden täysi teho alkaa näkyä parin päivän tai vasta viikon käytön jälkeen. Nenäsuihkeen käyttö kannattaa aloittaa siis jo pari viikkoa ennen kuin itselle haitallinen siitepölykausi alkaa. Kun nenäsuihkeen aloittaa ajoissa, se tepsii paremmin eivätkä nenän limakalvot ehdi tulehtua, ärtyä ja turvota pahoin.

IHA_allergialaakitys_infografiikka_730x400.jpg

Monen siitepölylle allergisen suomalaisen täytyy aloittaa allergialääkitys maaliskuun alussa. Tosin siitepölyä saattaa tulla meille muista maista kaukokulkeumana jo helmikuussa.

Kaikkien allergialääkkeiden käytön voi kuitenkin aloittaa missä vaiheessa tahansa siitepölykautta. Ei ole myöhäistä, vaikka nenä jo vuotaisi.

Milloin allergialääke kannattaa ottaa?

Ei ole merkitystä, mihin aikaan päivästä allergialääkkeet ottaa. Aamu on ehkä suositeltavin aika, koska altistus siitepölylle tapahtuu useimmiten päivän aikana.

Kuinka nopeasti allergialääke vaikuttaa?

Tabletit ja silmätipat vaikuttavat nopeasti, sillä antihistamiini vaikuttaa noin puolen tunnin sisällä. Nenäsumutteissa paras teho saavutetaan yleensä vasta muutaman päivän käytön jälkeen.

Kuinka kauan allergialääkkeitä pitää käyttää?

Allergialääkkeitä kannattaa käyttää niin kauan kuin siitepölyä on ilmassa. Hyvä vinkki on seurata norkko.fi-sivustoa, jolta löytää ajantasaisen siitepölytilanteen Suomessa.

Allergialääkkeitä kannattaa käyttää tarpeeksi pitkään. Nenäsumutteen kanssa tulee muistaa säännöllinen käyttö, eikä tarttua siihen vain silloin kun muistaa.

Miten löytää allergialääke, joka ei väsytä?

Monet allergikot kokevat, että antihistamiinitabletit väsyttävät. Useimmat nykyallergialääkkeet eivät kuitenkaan väsytä. Jos veto on poissa, se voi johtua itse allergiasta, ei allergialääkkeistä.

Mitä tehdä, kun allergialääke kuivattaa nenää?

Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet voivat pitkään käytettynä kuivattaa nenän limakalvoja. Siksi kannattaa käyttää myös kosteuttavia nenäsuihkeita tai -tippoja. Ihan samaan aikaan ei valmisteita saa käyttää, vaan välissä on oltava jonkin aikaa (noin 15-30 minuuttia). 

On syytä kääntyä lääkärin puoleen, mikäli oireet jatkuvat pitkään tai ovat voimakkaita.

IHA_allergialaakitys_730x400.jpg

Millainen allergialääke siitepölyallergiaan? Entä eläinallergiaan?

Kaikkia allergioita hoidetaan oireet edellä, eli esimerkiksi siitepölyallergiaa ei hoideta eri tavalla kuin eläinallergiaa. Lieviin ja satunnaisiin allergiaoireisiin sopii antihistamiinitabletti, voimakkaammat oireet vaativat lisäksi nenäsumutteen ja silmätipat – oli kyse mistä allergiasta tahansa.

Mitkä kotikonstit auttavat siitepölyallergian oireisiin?

  • Nenäkannun avulla voi huuhtoa allergeeneja pois nenästä. Nenäkannun käyttö vaatii hieman treeniä, mutta se kannattaa.
  • Ei kannata kuivattaa pyykkiä ulkona siitepölykauden aikana.

Allergialääke lapselle – miten hoitaa lapsen siitepölyallergiaa?

Alle 6-vuotiaan lapsen allergian hoitoa ei tule aloittaa omin päin itsehoitolääkkeillä, vaan se kuuluu lääkärin vastuulle. Siitepölyallergisilla lapsilla voi olla myös astmaa ja muita atooppisia sairauksia, joten lääkärin tulee olla kartalla kaikkien lääkitysten kokonaiskortisonimäärästä. 

Asiantuntija: allergiahoitaja Anne Vuorenmaa, Avama Oy

Teksti: Jenni Kleemola