Ihana kevät! Vaan ei kaikille meistä. Monella nenä kutisee ja on tukossa, silmät vuotavat ja vähän väliä aivastuttaa.
Kyseessä on jokakeväinen vaiva – siitepölyallergia. Miten siitepölyallergian oireet ja allergisen nuhan voi hoitaa oikein? Ja kuinka kerrankin nauttia keväästä ja kesästä allergiasta huolimatta?
Allergiaoireiden hoitoon ja ehkäisyyn on onneksi olemassa niin lääkkeitä kuin pieniä käytännön keinoja, kertoo Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.
Ennakoi allergiakausi, ota allergialääke ajoissa
Vuorenmaa muistuttaa, että allergialääkitys pitäisi aloittaa noin viikkoa tai kahta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Tämä tarkoittaa useimpien allergiasta kärsivien suomalaisten kohdalla maaliskuun alkua. Ilmastonmuutoksen myötä allergiakausi saattaa alkaa jo aikaisemmin.
Siitepölyä tulee nimittäin kaukokulkeumana jo helmikuussa. Ensimmäisinä oireita aiheuttavat pähkinäpensas ja leppä, ja niiden jälkeen ilmassa alkaa olla koivun siitepölyä. Kun allergialääkityksen aloittaa ajoissa, se tepsii paremmin eivätkä oireet ehdi äityä pahoiksi.
”Lääkityksen voi silti aloittaa missä vaiheessa tahansa siitepölykautta”, Vuorenmaa sanoo. Ei siis ole myöhäistä siinäkään vaiheessa, kun jo pärskityttää.
Antihistamiinin ohella myös allergisen nuhan hoitoon tarkoitettu nenäsumute on hyvä aloittaa pari viikkoa ennen siitepölylle altistumista.
Miten löydän oikean allergialääkkeen – antihistamiinin, nenäsumutteen ja silmätipat?
Allergialääkkeitä on monenlaisia. Sopivimman allergialääkkeen löytää kokeilemalla.
Siitepölyallergian oireita kannattaa hoitaa antihistamiinitableteilla, jotka lievittävät kaikkia allergiaoireita. Myös raskaana oleville on turvallisia allergialääkevaihtoehtoja. Apteekin henkilökunta ja lääkäri neuvovat lääkkeen valinnassa.
Nenä on allergiakautena lujilla: se kutisee ja menee herkästi tukkoon. Siksi nenäsumute on allergiakauden tärkeä apu. Kannattaa muistaa säännöllinen käyttö, sillä sumute ei välttämättä tehoa allergiaan heti. Paras teho saavutetaan yleensä muutaman päivän käytön jälkeen.
Nenän lisäksi vaivaavat yleensä silmät, joten myös silmätipat tulevat tarpeeseen. Apua valintaan saa jälleen apteekista.
Käytä allergialääkkeitä säännöllisesti ja koko siitepölykauden
Allergian hyvä hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana ylähengitysteiden oireet voivat painua alemmas keuhkoihin ja aiheuttaa astmaa.
”Jotkut allergikot käyttävät nenäsuihketta vain silloin tällöin, vaikka sitä pitäisi käyttää säännöllisesti koko siitepölykauden. Kortisonipohjaisia, allergisen nuhan hoitoon käytettäviä nenäsuihkeita voi käyttää lääkärin ohjeella pidempäänkin”, Vuorenmaa sanoo.
Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet hoitavat allergista tulehdusta, mutta saattavat pitkään käytettynä kuivattaa nenän limakalvoja. Avuksi voi käyttää kosteuttavia suihkeita tai tippoja.
Vuorenmaa on tavannut myös toistuvasti allergikkoja, jotka eivät aloita antihistamiinilääkitystä siksi, että pelkäävät lääkkeiden väsyttävän.
”Nykylääkkeet eivät kuitenkaan väsytä, vaan itse allergia saattaa viedä energian.”
Huuhdo nenää nenäkannulla, vältä pyykin kuivatusta ulkona
Lääkkeiden lisäksi hyvä apu tukkoiseen nenään on nenäkannu, jonka avulla voi huuhtoa allergeeneja pois nenästä. Kannun käyttö vaatii hiukan harjoittelua, mutta se kannattaa.
Jos kotia haluaa tuulettaa, ikkunoihin kannattaa hankkia siitepölysuodattimet.
Pyykin kuivausta ulkona on syytä välttää. Hiukset olisi hyvä huuhdella aina ennen nukkumaanmenoa, jotta niiden mukana ei kulkeudu siitepölyä tyynylle hengitettäväksi.
Ruuan käsittely auttaa ristiallergiaan, varovasti pähkinän kanssa
Suurimmalla osalla siitepölyallergisista on myös ristiallergioita tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Lista mahdollisesti allergiaa aiheuttavista ruuista on pitkä eivätkä läheskään kaikki reagoi kaikkiin.
Allergeenisuutta vähentää ruoka-aineiden käsittely eli kypsentäminen tai pakastaminen. Myös raastaminen voi vähentää esimerkiksi porkkanan aiheuttamia oireita. Poikkeuksia ovat pähkinä ja selleri, joista allergeenisuus ei häviä käsittelemällä.
”Ristiallergia ei todellakaan tarkoita sitä, että kaikki allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet pitäisi jättää pois ruokavaliosta. Yleensä oireet ovat lieviä, kuten kitalaen tai korvien kutinaa tai iho-oireita”, Vuorenmaa muistuttaa.
Vakavammissa tapauksissa huulet alkavat turvota ja kurkussa tuntuu palan tunnetta. Tällöin allergiaa aiheuttavasta ruoka-aine kannattaa jättää pois. Etenkin pähkinän kanssa kannattaa olla varovainen.
Teksti: Diana Törnroos