Kotimaan matkailu ja luonnossa retkeily ovat nousseet uuteen suosioon. Ja syystä, sillä Suomen luonto on ehtymätön aarreaitta.
Suomalainen luonto on myös hyvin turvallinen verrattuna moneen eksoottisempaan maahan. Suurpetojen sijaan harmeja aiheuttavat tavallisimmin hyttyset ja ampiaiset. Kyyn puremiakin sattuu vuosittain 50–150 ihmiselle. Ja ilmaston lämpenemisen myötä punkkeja esiintyy yhä laajemmilla alueilla ja aiempaa pidempänä kautena.
Kesäreissuihin ja esimerkiksi golf-turneille kannattaakin varautua käväisemällä apteekissa. Kun ennakoi pistojen ja puremien aiheuttamia harmeja, kesästä voi nauttia täydemmin ja ilman vältettävissä olevia katkoja. Samalla kesälääkekaappia kannattaa muutenkin täydentää.
Ampiainen pisti - mitä teen?
Hajusteet, värikkäät vaatteet ja makeat herkut houkuttelevat ampiaisia ja mehiläisiä. Älä huido: ne saattavat hermostua äkkinäisistä liikkeistä.
Mehiläisen piston tunnistaa ihoon jäävästä piikistä, kun taas ampiaisen piston seurauksena on yleensä punainen ja turvonnut paukama, jonka keskellä näkyy pistojälki. Jos ihossa näkyy piikki, se kannattaa poistaa heti pinseteillä tai raapaisemalla. Pistoskohtaa ei pidä puristella tai painaa.
Kipeää tekevät molempien pistokset, ja niitä myös hoidetaan samalla tavalla. Kylmä kääre helpottaa kipua, ja esimerkiksi kylmäpakkaus on oiva apu.
Kyypakkauksen hydrokortisonia sisältäviä tabletteja on hyvä ottaa ensiavuksi pakkauksen ohjeen mukaan ja varsinkin, jos pisto on osunut kasvoihin tai kaulaan. Hydrokortisoni auttaa laskemaan turvotusta ja lievittämään tulehdusreaktiota.
Oireet häviävät usein muutamassa tunnissa tai vuorokaudessa. Jos reaktio pahenee tai oireet kestävät kauan, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Mikäli tietää olevansa allerginen mehiläisten ja ampiaisten pistoille, mukana on aina pidettävä adrenaliinipistoskynää.
Kyyn puremaan kyypakkaus ja lääkäri
Kyyn kohtaa tavallisimmin lämpimillä ja aurinkoisilla sekä kallioisilla maa-alueilla, joista löytyy myös suojapaikkoja. Paras keino kyiden välttelyyn on äänekäs liikkuminen ja maan täristely. Kyy ei hyökkää vapaaehtoisesti ihmistä päin. Kohdatessa on syytä astua rauhallisesti pari askelta taaksepäin, nopea liike taas voi säikäyttää käärmeen puremaan. Tiheään maastoon kannattaa pukea pitkävartiset saappaat, sillä sellaisessa kyyn huomaa usein vasta aivan kohdalla, koska se suojautuu paikalleen jähmettymällä.
Jos kohtaaminen kuitenkin päättyy kyyn puremaan, ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen sisältämiä, tulehdusreaktiota lievittäviä hydrokortisonitabletteja. Kyypakkaus kannattaakin varata mukaan retkille ja mökille. Mutta huomio: koiralle kyypakkauksen tabletteja ei saa antaa.
Kyyn purema on terveelle aikuiselle harvoin vaarallinen, mutta iästä riippumatta kannattaa hakeutua lääkäriin
Pureman saaneen henkilön täytyy välttää turhaa liikkumista ja varsinkin puremakohdan liikuttamista, eikä puremakohtaan pidä koskea. Kyyn purema ei ole normaalisti vaarallinen terveelle aikuiselle, sen sijaan lapsille ja iäkkäille purema on vaarallisempi. Iästä riippumatta kyyn pureman saaneen henkilön tulee hakeutua saman tien lääkäriin.
Hyttysenpistoja lievittää hydrokortisonivoide
Hyttysten pistoilta voi suojautua tiiviillä, vaalealla vaatetuksella ja hyönteiskarkotteilla. Karkotetta laitetaan vain ehjälle iholle ja alle kolmevuotiaalle vaatteisiin.
Hyttysiin kannattaa myös suhtautua maltilla: huitelu ja hätistely vain innostavat inisijöitä. Mitä enemmän ihminen erittää lämpöä ja hiilidioksidia, sitä ahneemmin hyttyset etsiytyvät ihmisen kimppuun.
Hyttysten pistoja on Suomessa joka tapauksessa melko mahdotonta välttää kokonaan. Paukamia ja kutinaa voi onneksi lieventää hydrokortisonivoiteella, jota levitetään suoraan pistoskohtiin.
Jos hyvin käy, loppukesästä hyttysenpistojen aiheuttamat reaktiot lievenevät alkukesään verrattuna, koska ihminen ehtii kesän mittaan jo siedättyä. Tosin tähän ei voi luottaa, koska hyttyslajit vaihtelevat.
Puutiainen poistuu punkkipihdeillä
Punkkeja esiintyy Suomessa yhä laajemmilla alueilla, ja ilmaston lämpeneminen on jatkanut niiden esiintymiskautta niin keväästä kuin syksystä. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat tunnetuimmat puutiaisten aiheuttamat sairaudet, joista vain jälkimmäistä vastaan on rokote.
Tehokkain torjuntakeino punkkeja vastaan on vaalea, peittävä vaatetus ja housunlahkeiden päälle vedetyt sukat. Punkkisyyni on luonnossa liikkumisen jälkeen syytä tehdä päivittäin. Lemmikin suojaaminen punkkikarkotteella suojaa myös ihmistä.
Jos huomaat ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi. Paras keino ovat punkkipihdit, jotka löytyvät hyvin varustellusta kesämökin lääkekaapista. Pihtien puutteessa punkin voi poistaa myös sormin.
Jos iho alkaa parissa viikossa punoittaa, hakeudu lääkäriin.
Hirvikärpänen hallintaan vaatetuksella ja hydrokortisonilla
Sokerina pohjalla on monen marjastajan kauhu, hirvikärpänen. Hyttyshattu ja tiivis vaatetus saattavat estää hirvikärpäsen pääsyn iholle. Metsäretken jälkeen kannattaa kammata hiukset tiheäpiikkisellä kammalla.
Hirvikärpäsen aiheuttama kutina helpottuu hydrokortisonivoiteella. Märkiviä näppylöitä on syytä näyttää lääkärille.
Pureman ja piston varalle – mukaan retkelle, viheriölle ja mökille
- Kyypakkaus
- Hydrokortisonivoide
- Kylmäpakkaus
- Punkkipihdit
- Hyttys- ja punkkikarkote
- Tilanteen ja maaston mukainen vaatetus
- Aurinkosuojavoide
Teksti: Diana Törnroos