Ensimmäisille allergiaoireita kaukokulkeutumista
Yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Yleensä ensimmäisenä ilmassa lentää kaukokulkeumana pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä. Kaukokulkeutumat tulevat meille Keski-Euroopasta.
Suomen eteläosissa voidaan havaita pieniä määriä kaukokulkeutuneita siitepölyjä jo helmikuun lopussa. Herkimmät voivat saada allergiaoireita jo näistä hiukkasista, mutta tavallisimmin pähkinäpensaalle ja lepälle allergiset oirehtivat maalis–huhtikuussa.
Siitepölykausi Suomessa
Puolivuotisen siitepölykauden aikana eri lajit pölyttävät eri aikoihin ja heinien uudelleen kukinta aiemmin leikatulla nurmella voi saada aikaan paikallisesti uuden pölytyksen. Puuvartisilla kasveilla vuosivaihtelu on selkeää, joten siitepölyn määrä voidaan niillä ennustaa melko tarkasti. Lajikohtaisesti siitepölykaudet voi jakaa vuosikalenteriin näin:
maalis – huhtikuu: leppä ja pähkinäpensas
toukokuu – kesäkuu: koivu ja muut lehtipuut
keskikesä: heinät
heinäkuu – myöhäinen syksy: pujo
Siitepölytiedotteita seuratessa kannattaa muistaa, että siitepölyn määrät vaihtelevat paikallisesti. Suomi on pitkä maa ja kun esimerkiksi lepän kukinta päättyy Etelä-Suomessa, se jatkuu vielä maan keskiosissa ja aloittaa vasta matkansa maan pohjoisosiin. Voit seurata oman alueesi siitepölytilannetta Norkko-palvelussa.
Mitkä kasvit aiheuttavat siitepölyallergiaa?
Yleisimmät siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Eniten siitepölyallergian oireita Suomessa aiheuttaa koivu.
Tiesitkö, että suurin osa koivun siitepölylle herkistyneistä saa oireita myös pähkinäpensaan ja lepän siitepölystä? Jos siis tiedät olevasi allerginen koivulle, ei pidä yllättyä, jos silmät ja nenä kutisevat tai saat allergista nuhaa jo alkuvuodesta!
Entä olisitko arvannut sitä, että Suomessa noin 40 heinälajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä? Heinänuha on heinäallergisen oireista tyypillisin. Heinät kukkivat tavallisimmin keskikesällä, mutta eteläisimmässä Suomessa heinien siitepölyä voi esiintyä joskus jopa toukokuussa.
Pujolle allergisen on hyvä varautua lievittämään oireita jo hyvissä ajoin ennen sen kukinta-aikaa, joka alkaa heinä-elokuussa. Pujoallerginen voi saada oireita myös muista mykerökukkaisista kasveista kuten päivänkakkaroista ja voikukista.
Mitä oireita siitepölyallergia aiheuttaa?
Siitepöly aiheuttaa allergisella:
- vesinuhaa
- aivastelua
- nenän kutinaa ja tukkoisuutta
- joskus yskää ja hengityksen vinkumista
Lisäksi silmät saattavat punoittaa, kutista, vetistää ja kirvellä. Joillakin allergisilla siitepöly saattaa aiheuttaa myös väsymystä ja ihottumaa – osalla atooppinen ihottuma saattaa pahentua allergiakautena.
Siitepölyallergia voi heikentää myös keskittymiskykyä ja tekee olosta vetämättömän. Vaikea siitepölyallergia rajoittaa myös ulkoilua.
Miten helpottaa siitepölyallergiaa?
- Siitepölyallergian hoito tulisi aloittaa mieluiten jo ennen oireiden ilmaantumista. Jos tietää, milloin omat oireet yleensä alkavat, hoito kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen niiden tavanomaista ilmaantumista.
- Apteekissa myytävät nenäsuihkeet, silmätipat sekä antihistamiinitabletit hoitavat allergian oireita. Antihistamiinivalmisteita on erilaisia, ja löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon kokeilemalla.
- Siitepölyallergian itsehoito kannattaa tehdä paikallisesti: nenäoireita hoidetaan kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla ja silmäoireita silmätipoilla.
- Osa siitepölyallergikoista hyötyy myös nenähuuhtelukannun käytöstä – varsinkin, jos nenän huuhtelee juuri ennen nenäsuihkeen käyttöä.
Milloin siitepölyallergiasta pitää mennä lääkäriin?
Allergiaoireet on hyvä tunnistaa ja erottaa flunssasta, koska flunssan oireisiin tarkoitetut nenäsuihkeet kuivattavat limakalvoja ja on tarkoitettu vain muutamien päivien tilapäiseen käyttöön. Jos allergiaoireesi ovat voimakkaita tai antihistamiinilääkkeet eivät auta, ota yhteyttä lääkäriin. Silloinkin on hyvä kääntyä lääkärin avun puoleen, jos oireiden aiheuttaja on epäselvä.
Kun siitepölyallergian oireet ovat hankalat, voi lääkärin kanssa keskustella siedätyshoidon mahdollisuudesta. Sen teho kestää useita vuosia, ja osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon.
Kokeile allergiaoireisiin myös näitä kotikonsteja
Allergiaoireita voi helpottaa myös kotona kiinnittämällä huomiota muutamaan arkiseen asiaan. Nappaa nämä vinkit siitepölykauteen:
- Huolehdi siivouksesta säännöllisesti ja pyyhi pölyt nihkeällä.
- Vältä petivaatteiden tuuletusta tai pyykin kuivaamista ulkona.
- Huuhtele hiukset ennen nukkumaanmenoa.
Lähteet:
Allergia-, iho- ja astmaliitto, https://www.allergia.fi/allergia/siitepolyallergia/siitepolyallergian-oireet/
Foreca, https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/siitepoly
Terveyskirjasto, https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
Turun yliopiston Norkko-palvelu, https://norkko.fi/
Teksti: Niina Kohva