Tukkoinen olo, nenä vuotaa, väsyttää. Miten onnistuinkin hankkimaan kesäflunssan – vai onko tämä sittenkin siitepölyallergiaa? Mistä voin tietää?
Jos siitepölyallergiasta on kärsinyt jo aiemmin, oireet on yleensä helppo tunnistaa. Jo ajankohta kertoo paljon: oireet tuppaavat alkamaan keväisin ja jo kevättalvella, kun siitepölykausi käynnistyy.
Mutta jos allergia ei ole ennen vaivannut, oireiden erottaminen flunssasta voi olla vaikeaa. Ja jos kyseessä on lapsi, oman olon tunnistaminen ja siitä kertominen on sitäkin hankalampaa.
Siitepölyallergian oireet
Siitepöly- ja eläinallergia aiheuttavat vetistä nuhaa, aivastelua sekä kutinaa nenän limakalvoilla, silmissä ja korvissa. Limakalvot voivat olla ärtyneet.
Nenän vuotaminen on jatkuvaa. Myös aivastelu on toistuvaa varsinkin ulkona ja tuulisella säällä, mutta oireiden jatkuessa aivastelua voi olla myös sisätiloissa. Allergian ollessa päällä allergikko reagoi tavallista herkemmin myös huonepölyyn.
Siitepölyallergian oireet alkavat jo kevättalvella, kun siitepölykausi käynnistyy.
Nuha ei helpota muutamassa päivässä vaan jatkuu pidempään. Allergiaoireina voi olla myös alahengitystieoireita, kuten yskää ja hengityksen vinkumista. Oireiden pitkittyessä tai pahentuessa on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.
Silmissä allergia aiheuttaa yleensä punoitusta ja vetistämistä. Sen sijaan esimerkiksi silmä- ja lihassärky eivät ole allergian oireita vaan viittaavat flunssaan.
Väsymystä voi esiintyä niin allergiassa kuin flunssassakin. Allergikon elimistö on jatkuvassa kamppailussa vaarattomiakin hiukkasia vastaan. Moni saattaa liittää väsymyksen allergialääkkeisiin, mutta nykyiset antihistamiinit eivät yleensä väsytä.
Siitepölyallergian hoito
Allergiaa hoidetaan antihistamiinilla, kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla sekä silmätipoilla. Särkylääkkeistä ei allergiassa ole apua.
Jos edellä mainittuja allergiaoireita ilmenee, reseptivapaita allergialääkkeitä voi hyvin kokeilla muutaman päivän ajan. Nieltävät tai imeskeltävät antihistamiinitabletit helpottavat allergiaoireita yleensä nopeasti. Samoin allergiaan tarkoitettujen nenäsuihkeiden ja silmätippojen vaikutuksen huomaa, jos kyse on allergiasta.
Kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, jos ilmaantuu astmaattisia oireita, kuten hengenahdistusta.
Lääkärin kanssa voi tarvittaessa keskustella myös lääkkeellisestä siedätyshoidosta.
Siitepölyallergian aiheuttajat ja ristiallergia
Siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvien siitepölyt. Kasveista yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat koivu, leppä, pujo, pähkinäpensas sekä heinäkasvit. Siitepölyjen aiheuttamasta allergisesta nuhasta kärsii noin 20 prosenttia aikuisväestöstä.
Koivun ja lepän allergeenit ovat keskenään hyvin samankaltaiset, ja siksi suuri osa koivuallergikoista reagoi myös lepän siitepölyyn. Eläinallergiaa aiheuttaa eläinten hilse, mutta myös sylki ja muut eritteet.
Ristiallergiasta on kyse, kun varsinkin koivulle allerginen reagoi erityisesti kypsentämättömiin juureksiin ja hedelmiin ja joskus myös mausteisiin. Tämä johtuu siitä, että monet hedelmät, juurekset ja vihannekset sisältävät siitepölyjen valkuaisaineita muistuttavia valkuaisaineita. Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä: kutinaa suussa, nielussa ja korvissa sekä pientä turvotusta suun limakalvolla.
Erityisesti pähkinäreaktioiden kohdalla on tärkeää selvittää, onko kyseessä ristiallergia vai todellinen ruoka-allergia. Pähkinä voi aiheuttaa pähkinälle allergiselle vakavia oireita.
Kesäflunssan aiheuttajat ja oireet
Flunssan aiheuttaa aina elimistöön joutunut virus tai bakteeri. Kesäflunssan aiheuttajia on valtava määrä. Yleisimpiä ovat esimerkiksi rino-, adeno- ja enterovirukset. Rinovirukset on perinteisiä nuhakuumeen aiheuttajia.
Flunssaa potevalla on selkeästi tukkoinen olo, ja nenäerite on paksumpaa kuin allergiassa. Nenää joutuu niistämään liman irrottamiseksi voimakkaammin, eikä erite ole vetistä.
Flunssaan liittyy usein lihassärkyä. Myös flunssaisen silmät saattavat olla arat, ja niihin voi sattua. Silmät näyttävät monesti väsyneiltä ja kuumeisilta.
Flunssaa potevalla on tukkoinen olo, ja nenäerite on paksumpaa kuin allergiassa
Kurkkukipu on tavallinen oire. Kipu eroaa allergian tai ristiallergian aiheuttamasta kutinasta ja pistelystä.
Flunssassa ihminen tuntee itsensä yleensä selvästi kipeäksi. Flunssa menee ohi tai helpottuu useimmiten muutamassa päivässä.
Kesäflunssan hoito
Flunssaan auttaa parhaiten lepo ja riittävä nesteen nauttiminen. Rauhallinen ulkoilu on sallittua, mutta voimakasta fyysistä rasitusta tulee välttää.
Vaikkei ruoka maistuisi, syömisestä kannattaa huolehtia. Keho tarvitsee energiaa ja vitamiineja.
Kortisonipohjaisista ja tukkoisuutta vähentävistä nenäsuihkeista voi olla apua tukkoiseen nenään. Myös nenää huuhtelevasta ja pH-arvoon vaikuttavasta nenäsuihkeesta voi flunssan alkuvaiheessa käytettäessä saada apua. Pienillekin lapsille helpotusta tukkoiseen oloon voivat tuoda natriumkloridipohjaiset nenätipat. Ksylometatsoliinia sisältävät avaavat nenäsuihkeet supistavat nenän limakalvon verisuonia ja tuovat nenään tilaa hengittää.
Mahdollista kuumetta ja särkyä voi lievittää ibuprofeenilla tai parasetamolilla.
Näin erotat siitepölyallergian ja flunssan toisistaan
Allergia:
- vesinuha: nenän vuoto on kirkasta ja vetistä
- silmät ja nenä kutisevat, silmät punoittavat ja vetistävät
- aivastuttaa usein, varsinkin ulkosalla
- lihas- tai silmäsärkyä ei esiinny
- väsymys on mahdollinen
- atooppinen ihottuma saattaa pahentua
- allergialääkkeet helpottavat oloa, särkylääkkeet eivät auta
Flunssa:
- vuoto nenästä on paksua
- aivastelu on ajoittaista, ja on mahdollista yskää
- esiintyy lihas- ja kurkkukipua, silmät ovat arat
- on mahdollisesti kuumetta, siitepölyallergia ei aiheuta kuumetta
- väsymys on yleistä
- antihistamiinista ei ole apua
Lähteet: Allergia.fi ja Terveyskirjasto
Teksti: Diana Törnroos