Ennen rannalle ryntäämistä kannattaa vilkaista ja nuuhkaista viimekesäistä aurinkovoidetta: onko voide vetelää, haiskahtaako se härskiintyneeltä ja mitä pakkauksessa on kerrottu säilyvyydestä.
”Jos aurinkosuojavoide on ollut liian lämpimässä tai se on jäätynyt ja koostumuskin on muuttunut, suosittelisin hankkimaan täksi kesäksi uuden voiteen”, toteaa Orion Pharman myyntipäällikkö, farmaseutti Kristiina Vuori.
Mökin kaappiin talveksi unohtunut aurinkosuoja menee vaihtoon, sillä voide ei kestä pakkasta.
Säilytä aurinkovoidetta varjossa
Aurinkovoiteen pakkauksessa on tieto viimeisestä käyttöajankohdasta tai merkintä 12M tai 24M, jolloin tuote säilyy avattuna 12 tai 24 kuukautta. Jos voide on ollut koko kuuman viime kesän menossa mukana, se ei välttämättä ole enää tänä kesänä kelvollista.
”Voide ei saisi olla suoraan porottavassa auringossa. Voihan sen sujauttaa rannalla vaikka kylmälaukkuun tai ainakin varjoon. Jos aurinkovoidetta säilytetään pääasiassa huoneenlämmössä, sitä voi käyttää koko kesän.”
Vuoren mukaan myös mökin kaappiin talveksi unohtunut aurinkosuoja menee vaihtoon, sillä voide ei kestä pakkasta.
Valitse riittävän korkea suojakerroin
Aurinkovoidetta ostettaessa on hyvä miettiä, kuka sitä käyttää ja missä. Lapsille kannattaa aina hankkia juuri heille suunnattuja tuotteita, joissa suojakerroin eli SPF on korkea, esimerkiksi 50, tai erittäin korkea 50+.
Suomen suvessa aikuisille sopivat voiteet, joiden suojakerroin on 30 tai 50. Jälkimmäistä suositellaan varsinkin herkästi palaville vaaleaihoisille.
”Aurinko porottaa kuumemmin etelämpänä ulkomailla, jossa voiteen suojakertoimen on oltava 50 myös aikuisilla. Sama voide sopii koko kehoon, mutta käytössä ei kannata nuukailla: voidetta pitää levittää iholle riittävästi.”
Vuori muistuttaa, että vartalon lisäksi on suojattava kasvot, korvat, huulet, päänahka ja kalju. Kasvoille voi käyttää niille tarkoitettua voidetta, joka tuntuu miellyttävältä kasvoilla ja sopii hyvin myös akneiholle. Muutoinkin aurinkosuojavoide kannattaa valita aina oman ihotyypin mukaan.
”Jos pakkauksessa on Allergia-, iho- ja astmaliiton tunnus, tuote on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille ja allergisille. Tällöin voide on aina myös hajusteeton.”
Rauhoita ja kosteuta ihoa
After sun -voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa auringonoton jälkeen. Vuoren mukaan ihmiset usein unohtavat, että iholta on pestävä ensin aurinkosuojavoide pois. Pesuneste soveltuu puhdistamiseen ennen after sun -voidetta – avuksi voi ottaa pesukintaan.
”Korkeasuojakertoimiset, vedenkestävät voiteet saattavat olla hankalia poispestäviä. Kosteutukseen sopii hyvin myös hajusteeton perusvoide. Jos iho on päässyt palamaan, tarvitaan jo kortisonivoidetta.”
Edes rusketus ei takaa sitä, etteikö iho voisi palaa. Vuori korostaa, että palamisen voi estää parhaiten käyttämällä aurinkosuojavoidetta kesän alusta sen loppuun asti.
Hanki ajoissa:
- Valitse aurinkosuojavoide sen mukaan, kuka sitä käyttää ja missä olosuhteissa. Lapsille ja aikuisille on omat voiteensa.
- Lapsilla suojakertoimen (SPF) on oltava 50, aikuisilla vähintään 30. Ulkomailla on hyvä käyttää voidetta, jossa on korkein suojakerroin.
- Herkkäihoisille sopivat hajusteettomat aurinkovoiteet, joissa on Allergiatunnus.
- Kasvoille on saatavilla kevyempiä aurinkovoiteita, huuliin voi käyttää aurinkosuojapuikkoa.
- After sun -voidetta tai perusvoidetta kannattaa levittää iholle auringonoton jälkeen.
Teksti: Tarja Västilä