Lue asiantuntijoiden vinkit lasten terveyteen ja hyvinvointiin. Löydä neuvoja arkeen sekä ohjeita, miten hoitaa lasta sairastumisen hetkellä!
Ravitsemus ja vitamiinit
18.12.2024 Lasten terveys
Kasvavalle lapselle riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Sitä saa monipuolisesta ruuasta, ja lisäksi lapsi tarvitsee ympärivuotisen D-vitamiinilisän.
Parhaiten lapsen vastustuskyvyn ylläpitoon pystyy vaikuttamaan perusasioilla, kuten unella, liikunnalla, ruokavaliolla, hygienialla ja D-vitamiinin saannilla.
D-vitamiini on olennaista lasten kasvulle ja luuston kehittymiselle. Pohjoismaisissa olosuhteissa D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Joskus apteekeista saatavat lasten monivitamiinivalmisteet voivat kuitenkin olla kätevä apu arkeen.
Kalsiumilla on elimistössä monta tehtävää, ja se on erityisen tärkeä kivennäisaine luiden terveydelle. Kasvun ja kehityksen aikana lapsen kalsiumin riittävä saanti on tärkeää.
Jos lapsen iho muuttuu pehmoisesta karheaksi, on se luultavasti kuiva. Kuivan ihon takia kylpyhetkiä ei tarvitse unohtaa, mutta perusvoiteella rasvaaminen on hyvä rutiini.
Katso videolta HUS Iho- ja allergiasairaalan osastonhoitajan Pia Rallin vinkit lapsen ihon rasvaamiseen! Samoja vinkkejä voit soveltaa myös aikuisen ihoon.
Mitä eroa on lapsen kuivalla ja atooppisella iholla? Miten vauvan atooppista ihoa hoidetaan, ja mikä auttaa silloin, kun kuivan ja kutisevan ihon hoito tuntuu lapsesta ikävältä? Näillä täsmävinkeillä vauvan ja lapsen atooppisen ihottuman hoito helpottuu.
Koliikki on monen vauvaperheen valvottaja, ja lapsen ummetus on tavallinen huoli. Pikkulasten vatsavaivat ovat yleensä vaarattomia, mutta jatkuvien vaivojen syy täytyy selvittää. Lapsen vatsakipuja voi usein helpottaa kotikonstein.
Lapsen ripuli on tavallinen vaiva ja hoituu yleensä kotona. Tärkeintä on nauttia riittävästi nestettä. Mitä lapsen pitäisi juoda ja syödä ja milloin hän voi palata päiväkotiin? Lue lastenlääkärin vastaukset.
Vauvan nuha paranee ja olo helpottuu usein kotikonstein. Mutta saako flunssaista vauvaa ulkoiluttaa, entä kylvettää? Vauvalla jälkitaudit ovat onneksi harvinaisia – vaan milloin pitäisi lähteä lääkäriin?
Korvatulehdus, nielutulehdus, nenän sivuontelotulehdus, virtsatietulehdus ja märkärupi tulevat monille lapsiperheille tutuiksi. Lue tiivis tietopaketti lasten yleisistä bakteeritulehduksista.
Milloin vauvan hampaiden puhkeaminen alkaa? Milloin maitohampaat irtoavat? Tässä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin niin vauvan kuin kouluikäisen hampaiden puhkeamisesta ja irtoamisesta.
Päiväkoteihin ja kouluihin saapuu usein kutsumaton vieras: päätäi. Täishampoo on monelle tuttu, ja asusteista täitä voi häätää esimerkiksi pakastamalla.
Kutittaako lapsen takapuolta ikävästi etenkin iltayöllä ja yöllä? Kutinan syynä voivat olla kihomadot, jotka kiusaavat etenkin päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia.
Kihomato on lapsiperheissä kutsumaton mutta tavallinen vieras. Onneksi matojen häätö onnistuu apteekin avulla ja kotikonstein. Katso videolta vinkit kihomatojen häätämiseen!
Kun nenä keväällä vuotaa ja kurkkua kutittaa, oireet voivat johtua siitepölyallergiasta. Lapsen allergian hoito on tärkeää, jotta astman riski ei kasvaisi.