Lasten ihottumat ovat yleisiä, mutta eivät yleensä vakavia. Kuiva ja kutiseva iho aiheuttaa riesaa pienokaisen päivittäisessä elämässä. Hyvällä ihonhoidolla vaivoja voidaan helpottaa huomattavasti. Hyvin usein riittävä apu saadaan reseptivapailla voiteilla, kuten hydrokortisonivoiteella. Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi vastaa yleisimpiin kortisonihoitoon liittyviin kysymyksiin.

Minkä ikäiselle lapselle kortisonivoidetta voi käyttää?

Kortisonivoidetta voi käyttää kaikenikäisille lapsille, syntymästä lähtien. Lapselle kannattaa valita mahdollisimman mieto kortisoni, kuten hydrokortisoni.

Millaiseen lapsen ihottumaan kortisonia voi käyttää? Kuinka kauan?

Kortisonia voi kokeilla kaikenlaiseen lapsen ihottumaan. Ajallisesti hyvä nyrkkisääntö on viikon kotikokeilu – jos kortisoni ei viikossa helpota oireita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Tauotus on kortisonihoidossa tärkeää – kortisonihoitojen välillä tulee pitää yhtä paljon taukopäiviä kuin käyttöpäiväkin. Jos hoidat lapsen ihoa kortisonilla esimerkiksi viisi päivää, pidä tämän jälkeen viiden päivän kortisonitauko. Tauotuksen kanssa kortisonia voi käyttää lapsen iholle pidempäänkin. 

Milloin ihottumasta kärsivä lapsi on vietävä lääkäriin?

Lääkärikäynti on paikallaan, jos kortisoni ei tunnu tepsivän viikon kokeilujakson aikana. Jos lapselle tulee lisäksi muita kuin iho-oireita, esimerkiksi kuumetta, kurkkukipua tai limakalvo-oireita, lapsi on syytä viedä lääkäriin. Oireet saattavat viitata esimerkiksi rokkoon tai muuhun infektiotautiin.

Mitä riskejä kortisonin käytössä lapsilla voi olla?

Jos kortisonihoitoa ei muista tauottaa asiallisesti, voi kortisoni ohentaa ihoa tai hidastuttaa haavojen paranemista. Hydrokortisonivoiteiden käyttöä ei turhaan tarvitse pelätä. Edellä mainittua ihon ohentumista ne aiheuttavat äärimmäisen harvoin. Monesti kortisonivoidetta käytetään liian vähän, jolloin raavittu iho saattaa tulehtua.

Miten lapsen ihottumaa voi hoitaa kortisonin lisäksi?

Ihon kuivumiseen ja hilseilyyn auttaa usein tavallinen perusvoide. Hyvä menettelytapa on hankkia kahta perusvoidetta. Kevyttä voidetta on kätevä käyttää aamulla. Illalla taas rasvaisempi voide on paikallaan. Se antaa pitkäaikaisen suojan, ja voiteen muodostama kalvo ehkäisee myös raapimisvaurioita.

Jos iho oireilee perusvoiteen käytöstä huolimatta, tarvitaan hydrokortisonivoidetta. Joissain tapauksissa – lapsille vain erikoislääkärin määräyksellä – atooppiselle iholle voi kokeilla takrolimuusia tai pimekrolimuusia sisältävää hoitovoidetta. Raapimista voi estää peittohoidolla, kuten salvasukilla. Ihon kutinaa voi helpottaa antihistamiineilla.

Teksti: Maria Nokkonen