1. Miksi raskauden aikana pitää kiinnittää erityistä huomiota ravitsemukseen?
Kehittyvä sikiö saa äidin syömästä ruoasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Sen mukana voi tulla siis myös haitallisia aineita.
Kehittyvä sikiö on herkkä. Sen vuoksi naisen on hyvä tietää ainakin perusasiat ruoista, joiden käyttöön voi liittyä vaaroja.
2. Mitä vaaraa liittyy liikaan A-vitamiiniin?
Sikiölle voi koitua liiallisesta A-vitamiinin saannista epämuodostumia tai raskaus voi mennä kesken. Sen vuoksi maksaruokia, kuten maksapihvejä ja maksalaatikkoa, pitää välttää raskauden aikana.
Odottava äiti voi syödä maksamakkaraa tai -pasteijaa enintään 200 grammaa viikossa ja maksimissaan 100 grammaa yhdellä aterialla.
3. Mitä listerioosi voi aiheuttaa ja mistä sen voi saada?
Toinen sikiötä uhkaava riski on listerioosi, jonka aiheuttaa listeriabakteeri. Äidin listerioosi voi siirtyä istukan kautta sikiöön ja raskaus saattaa joko mennä kesken tai vastasyntynyt voi menehtyä. Lapsi voi myös saada tartunnan synnytyksen yhteydessä synnytyskanavasta.
Listeriariskin vuoksi raskauden aikana vältettäviä ruoka-aineita ovat raaka kala ja kuumentamattomat äyriäiset – sushi mukaan luettuna – raaka tai punertavaksi jätetty liha sekä huonosti pestyt, tuoreet vihannekset sekä juurekset. Listerian voi saada myös pastöroimattomasta maidosta sekä pastöroimattomista tuorejuustoista.
Listeriabakteeri tuhoutuu, kun ruoka kuumennetaan yli 70 asteeseen.
Vihanneksia ei sentään tarvitse välttää, mutta tuoreet kasvikset kannattaa aina pestä huolellisesti. Lisäksi kannattaa kuoria esimerkiksi raa’at porkkanat. Pakastevihannekset pitää aina kuumentaa ennen käyttöä, samoin ulkomaiset marjat.
4. Mitä kalaa raskausaikana suositellaan – vai saako kalaa syödä raskauden aikana?
Elohopea vaikuttaa haitallisesti sikiön keskushermoston kehitykseen. Elohopeaa kertyy haitallisia määriä vain isoista petokaloista, sillä elohopea rikastuu kalojen ravintoketjussa.
Hauki on odottavalta äidiltä kielletty kala.
Sen sijaan viljeltyä lohta ja kirjolohta sekä pienempiä kaloja odottava äiti voi syödä huoletta – mieluusti kuitenkin eri kalalajeja vaihdellen. Kalaa raskaana olevan kannattaa syödä 2–3 kertaa viikossa.
5. Millainen uhka toksoplasmoosi on sikiölle?
Toksoplasmoosi on Toxoplasma gondii -nimisen alkueläimen aiheuttama infektio, joka leviää ihmiseen kissan ulosteesta. Vapaana pihamaalla liikuskeleva kissa voi tehdä tarpeitaan esimerkiksi syötävien yrttien tai mansikoiden päälle ja tartuttaa toksoplasmoosin odottavaan äitiin.
Tämän alkueläimen aiheuttaman taudin voi saada myös raa’asta lihasta.
Toksoplasmoosi voi aiheuttaa keskenmenon tai synnynnäisen toksoplasmoosin syntyvälle lapselle. Tautiin liittyy keskushermoston tulehdus, joka saattaa aiheuttaa kehitysvammaisuutta sekä näkö- ja kuulovaurioita.
Alkueläin kuolee, kun ruoan kuumentaa yli 65 asteeseen.
6. Saako raskaana ollessa nauttia teetä tai siemeniä, entä inkivääriä tai lakritsia?
Pellavan, pinjan, hampun, seesamin, kurpitsan, unikon ja auringonkukan siemeniä raskaana olevan ei pidä syödä. Ne keräävät maaperästä itseensä raskasmetalleja, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti sikiön keskushermostoon, älylliseen kehitykseen sekä luustoon.
Raskausaikana kokonaan vältettäviin kuuluvat myös erilaiset yrttijuomat, kuten rooibos-teet. Niissä voi olla aineksia, jotka eivät ole hyväksi sikiölle. Tavalliset teelaadut on sallittu.
Kahvin kanssa kannattaa olla maltillinen, sillä yli kolme desiä kahvia päivässä kiihdyttää sikiön sydämen sykettä ja saa aikaan vapinaa.
Inkivääriä on syytä raskausaikana välttää, samoin merilevää. Inkiväärin haittavaikutuksista sikiölle ei ole tarkkaa tietoa, mutta merilevävalmisteet saattavat sisältää liikaa jodia. Liika jodi vaurioittaa sikiön kilpirauhasen kasvua – ja siten koko sikiön kasvua.
Vältettävien listalle pitää nostaa myös lakritsi sekä salmiakki, sillä niissä on glykyrritsiiniä. Se nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenon vaaran ja mahdollisesti myös kehityshäiriöitä.
Myöskään korvasieniä ei pidä syödä ollenkaan raskauden aikana – ei edes usean ryöppäyskerran jäljiltä. Keitettyihinkin korvasieniin jää aina jonkin verran myrkyllistä gyromitriiniä, ja vaikka turvallinen korvasienten käsittely ei odottavaa äitiä haittaakaan, herkkää sikiötä kenties kyllä.
7. Onko pakkauksen parasta ennen -päiväys syytä ottaa raskaana ollessa vakavasti?
On, syynä on listeriavaara. Riski vaanii esimerkiksi liha- ja leikkele-eineksissä, jos tuotetta käyttää yli suositellun päiväyksen tai pakkaus on avoinna pitkään.
Jos haluaa olla aivan varma, ei kannata myöskään ostaa punaisella laputettuja aletuotteita.
8. Onko sokerista tai makeutusaineista haittaa äidille tai sikiölle?
Kummastakaan ei koidu terveyshaittoja, ellei runsaasta sokerista äidille kertyvää ylipainoa lasketa mukaan. Mitkään tutkimukset eivät todista makeutusaineiden haitoista kehittyvälle sikiölle, jos niitä käyttää enintään suositeltuja määriä.
9. Miksi odottavan äidin vältettävien ruokien lista on näin pitkä – ennen syötiin paljon vapaammin?
Tieto ravitsemuksesta, sikiönkehityksestä sekä sikiölle haitallisista ravintoaineista on kehittynyt valtavasti vuosikymmenten saatossa. Kun isoäitimme odottivat jälkikasvua, ei tällaista tietoa ollut juurikaan saatavilla.
Rajoitukset on tehty tutkitun tiedon pohjalta. Siksi odottavan äidin kannattaa tosiaan noudattaa raskausajan ravitsemussuosituksia.
10. Mitä pitää tehdä, jos odottava äiti huomaa syöneensä jotain kiellettyä?
Paniikkiin ei ole syytä, mutta oireiden varalta kannattaa olla varuillaan.
Neuvolaan kannattaa soittaa etenkin, jos aavistelee, että syöty ruoka aiheuttaa listerioosin oireita. Niitä ovat pahoinvointi, oksentelu, kuume ja suolisto-oireet. Listerioosia hoidetaan antibiooteilla.
Vältä näitä ruokia, jos olet raskaana
- Maksaruoat, kuten maksapihvit ja -laatikko
- Raaka kala ja kuumentamattomat äyriäiset, sushi mukaan luettuna
- Raaka tai punertavaksi jätetty liha
- Pesemättömät tai huonosti pestyt tuoreet vihannekset sekä juurekset
- Ulkomaiset kiehauttamattomat marjat
- Pastöroimaton maito ja maitotuotteet, kuten pastöroimattomasta maidosta tehty tuorejuusto
- Hauki kaikilla tavoilla valmistettuna
- Korvasienet – älä syö edes useasti ryöpättynä
- Pellavan, pinjan, hampun, seesamin, kurpitsan, unikon ja auringonkukan siemenet
- Kaikenlaiset yrttijuomat, kuten rooibos-teet, yli kolmen desin kahviannokset päivässä sekä alkoholi
- Inkivääri ja merilevä
- Lakritsi ja salmiakki
- Kaikki einekset ja elintarvikkeet, joiden parasta ennen -päiväys on ylittynyt
Lähteenä käytetty Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeita
Teksti: Essi Kähkönen
Asiantuntijana toimi laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Lassila Terveystalosta