Vauvaunelmien rinnalle kannattaa mahduttaa ripaus realismia. 

Harva tulee raskaaksi ensiyrittämällä. On todettu, että hedelmällisellä parilla raskauden todennäköisyys on vain n. 25 prosenttia yhdessä kuukautiskierrossa. Lisäksi stressi voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Vaali siksi vauvahaavetta kärsivällisyydellä ja varmista, että olosuhteet raskaaksi tulemiselle ovat otolliset.

Ovulaation alla hedelmöittyminen tapahtuu varmimmin

Ovulaatio on hetki, jolloin munasolu irtoaa munasarjasta. Tämän jälkeen munasolu pysyy hedelmöityskelpoisena noin 24 tuntia. Jos naisen elimistössä ei tällöin ole siittiöitä, raskaus ei voi alkaa. Siittiöt voivat pysyä hedelmöittymiskelpoisina naisen elimistössä noin 3–4 vuorokautta. Siksi yhdyntöjä kannattaakin harrastaa parin päivän välein ennen ovulaatiota.

Todennäköisimmin raskaaksi tulee juuri ennen ovulaatiota tapahtuvista yhdynnöistä. Lasta yrittävien kannattaa huomioida, että raskaus voi kuitenkin alkaa jopa 5–6 päivää ennen ovulaatiota harrastetuista yhdynnöistä.

Ovulaation ajankohta voi yllättää

Ovulaation ajankohta on noin 12–14 vuorokautta ennen kuukautisvuodon alkua.

Jotta oman ovulaatioajankohdan pystyy haarukoimaan mahdollisimman oikein, on erityisen tärkeää tietää kuukautiskierron pituus.

Kuukautiskierron normaali pituus on 24–38 vuorokautta ja keskimäärin se on 28 vuorokautta. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Osalla kierto on säännöllinen, mutta ovulaation haarukoinnissa ovulaatiolaskureilla tai muilla kalenterimenetelmillä kannattaa kuitenkin huomioida, että useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus voi vaihdella muutamien päivien, jopa viikon puitteissa.

Säännöllisen ja keskimääräisen 28 vuorokauden kierron aikana ovulaatio tapahtuu yleensä kierron puolivälissä. Lyhyen kierron ja pitkän vuotoajan omaaville voikin tulla yllätyksenä, että ovulaatio voi tapahtua pian vuodon loppumisen jälkeen.

Jos et ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota omaan kuukautiskiertoosi, kierron vaiheiden selvittämisessä voi olla apuna esimerkiksi puhelimeen ladattavat seurantaohjelmat.

 


Ovulaatiolaskuri apuna ovulaatioajankohdan tunnistamisessa

Saat selville ovulaatiolaskurista hedelmällisen ajan, ovulaatioajankohdan ja arvion lasketusta ajasta, jos ko. kierrosta tulisit raskaaksi. Syötä vain kuukautiskierron alkamispäivä ja kierron pituus.

Ovulaatiolaskuri

 

 

 


Ovulaation tunnistaminen kehon ja testien avulla

Tarkan ovulaatiopäivän tunnistamisesta ei kannata ottaa paineita. Olennaista on, että harrastat säännöllisesti yhdyntöjä kuukautisten jälkeen. Stressi voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, ja siksi yrittämiseen kannattaa suhtautua maltilla.

Oma keho voi antaa tunnistettavan merkin ovulaatiosta.

  • Ovulaatiolima: Ovulaation voi tunnistaa esimerkiksi kohdunkaulan kirkkaasta ja venyvästä limasta, joka on runsaimmillaan 1-2 päivää ennen ovulaatiota.
  • Ovulaatiokipu: Ovulaatioon voi liittyä myös tunnistettavia toispuoleisia alavatsakipuja. Ovulaatiokipua on vaikea hyödyntää ovulaatioajankohdan tunnistamisessa, sillä kipua voi ilmetä ennen ovulaatiota, ovulaation aikana tai jopa sen jälkeen.
  • Kehon peruslämpötila: Lämpötilaa seuraamalla voidaan määrittää ovulaation ajankohtaa. Tämä menetelmä vaatii tarkkaa mittaria sekä pitkää ja päivittäistä aamulämpöseurantaa.

Ovulaatiotestit eli ns. LH-testit ovat hyvä tapa selvittää ovulaation ajankohta. Kotitestejä voi ostaa esimerkiksi apteekeista. Näillä testeillä pyritään tunnistamaan ovulaatiota edeltävä LH-hormonin erityspiikki, joka yleensä tapahtuu 1–2 vuorokautta ennen ovulaatiota.

On hyvä muistaa, että jos yhdyntä ajoitetaan vain positiivisiin ovulaatiotestipäiviin tai ovulaatio-oireiden tunnistamiseen, menetetään monta hyvää aiempaa raskausyrityspäivää.

Raskaaksi tulemiseen kannattaa valmistautua etukäteen

Raskauden eteen voit tehdä tietoisia tekoja jo sen suunnitteluvaiheessa. 

Vitamiinien ja hivenaineiden saanti

Jo raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamien vitamiinien ja hivenaineiden saantiin.

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen loppuun asti suositellaan foolihappolisää 400 mikrogrammaa päivässä. Foolihappolisä kannattaa aloittaa jo 2–3 kuukautta ennen raskauden yrittämisen aloittamista.

Myös raudan saantiin on hyvä kiinnittää huomiota. Rauta-arvot laskevat usein raskauden aikana, ja naisilla voi olla raudasta jo valmiiksi pulaa, etenkin jos kuukautiset ovat runsaat.

Kuten muutenkin, myös koko raskauden ajan suositellaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Sen nauttimisen voi aloittaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Huomaa, että raskaana oleville ei suositella A-vitamiinia ravintolisissä. Jos täydennät ruokavaliotasi monivitamiinilla, vaihda se valmisteeseen, jossa ei ole A-vitamiinia. Raskautta suunnitteleville ja myös raskaana oleville sekä imettäville sopiva monivitamiini on Multivita Raskaus ja Imetys.

Myös ruokavalio ja elämäntavat vaikuttavat raskaaksi tulemiseen

Terveelliset elämäntavat parantavat raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Pidä huolta siitä, että nukut noin kahdeksan tuntia yössä ja liikut säännöllisesti. Kiinnitä myös huomiota ruokavalioosi, jos olet yli- tai alipainoinen. Normaali painoindeksi on 19–25. Yli- tai alipaino heikentävät sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä.

Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se heikentää sekä munasarjojen toimintaa että sperman laatua. Alkoholia kannattaa käyttää kohtuudella, koska runsas juominen voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää naisen hedelmällisyyttä.

Myös intensiivinen urheilu ja kaikenlainen stressi voi heikentää raskaaksi tulemista. Siksi myös terveellisten elämäntapojen vaalimiseen kannattaa suhtautua maltilla ja sallivasti.

Jos et tule raskaaksi vuoden kuluessa, ota yhteys lääkäriin

Harva tulee raskaaksi ensimmäisestä kierrosta. Kaikilla naisilla on joskus kiertoja, joissa munasolu ei irtoa. Myös yhdynnän ajankohdan pitää osua kohdilleen, että raskaus voi alkaa.

Jos kierto on säännöllinen ja normaali, yhdyntöjä on parin päivän välein kierron puoliväliin asti eikä raskaus siltikään ala vuoden kuluessa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Muista nämä asiat, kun raskaus on suunnitelmissa:

  • Olennaista on, että harrastat säännöllisesti yhdyntöjä kuukautisten jälkeen ovulaatioon asti. Tarkan ovulaatiopäivän tunnistamisesta ei kannata ottaa paineita. Ovulaatioajankohdan hahmottamisessa voi käyttää apuna mm. ovulaatiolaskuria.

  • Kiinnitä huomiota elämäntapoihin jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Yli- ja alipaino, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö heikentävät hedelmällisyyttä.

  • Foolihappolisää suositellaan jo 2–3 kuukautta ennen raskauden yrittämistä ja käytön jatkamista aina raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan.

  • Jos kuukautiskierto on säännöllinen ja normaali, yhdyntöjä on parin päivän välein ennen ovulaatiota eikä raskaus ala vuoden kuluessa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

  • Raskaustesti kannattaa tehdä vasta sitten, kun kuukautiset ovat myöhässä.