Ihotautien erikoislääkäri Liisa Väkevä HUSista sanoo, että raskausaika on iholle useimmiten hyvää aikaa: estrogeenin lisääntynyt määrä kehossa vähentää ihon rasvoittumista. Tämä merkitsee, että aknea muistuttavat oireet voivat helpottaa. Hiukset kiiltävät, kasvavat tavallista enemmän ja tarvitsevat pesua ehkä normaalia harvemmin.
”Toisaalta myös atooppiset oireet vähenevät raskausaikana noin 80 prosentilla odottajista. Kurja puoli sen sijaan on se, että pienellä osalla oireet pahenevat, emmekä toistaiseksi tiedä, mistä tämä johtuu”, Väkevä sanoo.
Hyvä apu iholle on apteekissa myytävä mahdollisimman rasvainen perusvoide tai mieto kortisonivoide. Hankalissa tilanteissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
”Hajut ja tuoksut aiheuttavat usein raskaana olevalle pahoinvointia tai epämiellyttävää oloa, ja siksikin apteekin hajusteettomat voiteet ovat hyvä vaihtoehto”, Väkevä toteaa.
Raskausarvet ja maksaläiskät
Raskausarpia saa valtaosa odottajista, ja ne johtuvat ihon venymisestä raskauden aikana. Tyypillisimmin niitä tulee reisiin, vatsaan tai rintoihin.
”Raskausarpien tulemista ei juuri pysty välttämään. Lääketieteellistä näyttöä ei ole esimerkiksi sille, että ihon rasvaus tai öljyäminen ehkäisisivät niitä. Jonkin verran arpien syntymistä saattaa kuitenkin ehkäistä kevyt hieronta”, Väkevä sanoo. Hän muistuttaa, ettei raskausarvista ole terveydellistä haittaa. Ajan kuluessa ne myös muuttuvat vaaleammiksi.
Toisinaan raskaus näkyy naisen iholla – useimmiten poskissa tai otsassa – tummina, suurehkoina läiskinä, joita kutsutaan maksa- tai pigmenttiläiskiksi. Läiskät vaalenevat tavallisesti synnytyksen jälkeen, ja niitä voi halutessaan häivyttää esimerkiksi peitevoiteella.
”Vaikka maksaläiskiltä ei voi kokonaan suojautua, niiden tummumista ja toisaalta myös ilmaantumista voi ehkäistä suojautumalla auringolta vaatteilla tai aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on 30−50.”
Normaaleja raskauteen kuuluvia ihomuutoksia ovat nännien ja nännipihojen tummuminen. Monilla naisilla keskelle vatsaa ilmaantuu tumma viiva, linea nigra, joka haihtuu raskauden jälkeen.
Voimakas kutina ja rakkulat hälytysmerkkejä
Joillakin odottajilla iho alkaa kutista voimakkaasti etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella. Tätä kutsutaan raskauskutinaksi.
”Raskauskutina tuntuu usein erityisesti kämmenissä ja jalkapohjissa. Jos kutina tuntuu sietämättömältä tai häiritsee nukkumista, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin”. Raskauskutina ilmaantuu yleensä äkillisesti ja häviää yhtä nopeasti synnytyksen jälkeen. Kyse on ainakin osittain perinnöllisestä vaivasta. Jonkin verran oloa voi helpottaa viilentävillä voiteilla tai ilmavilla vaatteilla. Väkevä painottaa, että raskauskutinasta kärsivän oloa on tärkeä seurata tiiviisti. Kehon sappihappopitoisuuksia on seurattava verikokeilla.
”Raskaana olevan kannattaa hakeutua viipymättä lääkäriin, jos iho alkaa äkisti kutista voimakkaasti tai jos iholle ilmaantuu rakkuloita.”
Rakkulat voivat olla merkki harvinaisesta raskauspemfigoidista. Se vaatii suun kautta otettavaa kortisonihoitoa ja erikoislääkärin seurantaa. Pieniä rakkuloita iholle voi aiheuttaa myös nokkosrokkoa muistuttava monimuotoinen raskausihottuma.
”Monimuotoinen raskausihottuma ajoittuu yleensä lähelle synnytystä ja oireilee tavallisesti alavatsassa ja reisien yläosassa. Siitä kärsivät yleensä ensimmäistä lastaan odottavat”, Väkevä sanoo. Oireet katoavat tavallisesti muutamassa viikossa. Akuuttivaiheessa lääkäri voi määrätä hoidoksi kortisonivoiteita ja antihistamiinia.
Ihosairaus huomioon jo raskautta toivoessa
Ihoa kannattaa hoitaa raskausaikana samaan tapaan kuin muulloinkin. Kosmetologilla voi halutessaan käydä normaalisti. Terveellinen ruokavalio tukee myös ihon hyvinvointia. Vettä kannattaa juoda kohtuudella, ei litratolkulla.
”Mikäli sairastaa jotakin ihosairautta ja suunnittelee raskautta, asiasta kannattaa jutella lääkärin kanssa hyvissä ajoin etukäteen. Tällöin lääkäri voi tarkistaa, onko esimerkiksi lääkkeitä hyvä vaihtaa jo ennen raskautta”, Väkevä toteaa.
Raskauden aikana kasvava kohtu lisää alaraajalaskimoiden painetta ja lisää suonikohjujen riskiä. Ennaltaehkäisynä kannattaa käyttää tukisukkia tai tukisukkahousuja.
”Raskauden jälkeen moni äiti pelästyy turhaan hiustenlähtöä. Voimakas hiustenlähtö kolme, neljä kuukautta raskauden jälkeen on kuitenkin normaalia, ja hiukset palautuvat ennalleen.”
Odottajan ihonhoitovinkit
- Pidä kiinni normaaleista ihonhoitotavoista.
- Ihoa kannattaa rasvata säännöllisesti hajusteettomalla perusvoiteella.
- Suojaa iho huolellisesti auringolta joko vaatteilla tai auringonsuojavoiteella, jossa on suuri suojakerroin.
- Tukisukat tai tukisukkahousut voivat ennaltaehkäistä suonikohjuja.
- Hakeudu lääkäriin, jos iho alkaa kutista äkillisesti ja voimakkaasti tai iholle ilmaantuu rakkuloita.
- Juo riittävästi vettä.
- Hyväksy, että raskaus voi jättää merkkejä ihoon.
Teksti: Tiina Laaninen