Ummetus on odottajalla tavallinen vaiva. Alun raskauspahoinvointi voi muuttaa syömisiä niin, että uloste kovettuu. Elimistön lisääntynyt keltarauhashormoni rentouttaa suoliston lihaksia, jolloin ruokamassan kulku hidastuu. Loppuraskaudessa kasvava kohtu painaa suolistoa ja haittaa sen liikettä. Osa naisista saa tässä vaiheessa ummetuksen lisäksi närästyksen kiusakseen. Mahdollinen rautalääke voi lisätä odottajan ummetusta. Ummetus tekee olon tukalaksi. Se altistaa peräpukamille ja peräaukon haavaumille.
Ruokavalio ja liikunta hoitavat ummetusta
Kuitupitoinen ruoka, neste ja liikunta hoitavat ja ehkäisevät ummetusta. Kuitu ja riittävä neste pehmentävät ulostemassaa ja helpottavat ulostamista. Kuituja saa täysjyväviljasta, marjoista, kasviksista, pähkinöistä ja hedelmistä. Tuotteiden kuitupitoisuus selviää tuoteselosteesta. Esimerkiksi leipä on runsaskuituista, kun sadassa grammassa leipää on vähintään kuusi grammaa kuitua.
Vettä olisi hyvä juoda 1,5–2 litraa päivittäin ruoan mukana saadun nesteen lisäksi.
Pitkä paikallaolo ja vähäinen liikkuminen pahentavat ummetusta. Istumista on hyvä tauottaa. Jos mahdollista, odottajan kannattaa liikkua raskausajan loppuun asti.
Ummetuslääkkeen käyttö raskausaikana
Makrogolivalmisteet keräävät suoleen nestettä ja lisäävät ulostemassaa, jolloin ulostaminen helpottuu. Ne auttavat parissa päivässä, ja odottaja voi käyttää niitä turvallisesti.
Magnesiamaidon vaikuttava aine sitoo nestettä ja nopeuttaa suolen liikettä. Siitä voi olla apua ummetuksen lisäksi ilmavaivoihin ja närästykseen. Magnesiamaitoa voi käyttää sekä raskauden että imetyksen aikana.
Peräruiskeet stimuloivat suolen toimintaa. Ne ovat hätäapu, eikä niitä saisi käyttää kuin satunnaisesti.
Ehkäise ja hoida ummetus näillä vinkeillä
- Syö kuitupitoista ruokaa. Raskausaikana kuituja kannattaa syödä päivittäin 35–40 grammaa. Lautasellisessa kaurapuuroa on 5 g kuituja. Puuron kuitumäärä kasvaa entisestään, jos lisäät siihen vehnäleseitä. Kokeile niitä ensin vähän kerrallaan, sillä jotkut saavat niistä ilmavaivoja ja turvotusta.
- Vähennä makeaa ja juustoja. Sokeri, valkoinen vilja, juusto, mustikka ja punainen liha kovettavat monella vatsaa. Ruoka-aineiden vaikutus on yksilöllinen.
- Kokeile luumuja. Vanha tuttu konsti on laittaa kuutisen luumua lasilliseen vettä likoamaan yöksi. Aamulla luumuineen juotu vesi herättelee suolen. Kiiwillä voi olla sama vaikutus.
- Muista juoda. Veden juominen ei unohdu, kun täyttää aamulla ison vesikannun ja tyhjentää sitä tasaisin väliajoin. Vettä ei kannata juoda ylettömästi, jottei joudu juoksemaan wc:ssä. Liiallinen veden juonti voi muuttaa haitallisesti veren suolapitoisuutta. Kahvi voi laittaa suoleen vauhtia. Odotusaikana sitä on turvallista juoda 1–3 kuppia päivässä.
- Suosi rutiineja. Suoli tottuu tyhjenemään säännöllisin väliajoin, kun menee vessaan aina suunnilleen samaan aikaan. Ulostaminen helpottuu, kun jalat ovat vähän koholla. Siksi moni hankkii vessaan pienen jakkaran, jolle nostaa jalkapohjat pytyllä istuessaan.
- Hae apua apteekista. Ummetuksen hoitoon on turvallisia lääkkeitä, jotka helpottavat oloa nopeasti. Apteekkihenkilökunta opastaa niiden käytössä.
- Hakeudu tarvittaessa lääkäriin. Jos ummetukseen liittyy kova kipu ja kuume, paino laskee, ulosteessa on verta tai yleinen vointi heikkenee, ota yhteys lääkäriin.
Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen
Teksti: Virve Järvinen