Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jota saamme ravinnosta esimerkiksi vihreistä kasviksista, pavuista, täysjyväviljasta, hedelmistä ja marjoista. Foolihappo on sen synteettinen muoto, jota käytetään vitamiinivalmisteissa.
Folaatilla on keskeinen merkitys elimistön normaalissa toiminnassa. Sitä tarvitaan esimerkiksi solujen jakautumiseen, aminohapposynteesiin ja veren muodostumiseen. Folaatin ja foolihapon riittävä saanti on tärkeää erityisesti raskautta suunnitteleville naisille.
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi saada 300 mikrogrammaa folaattia ravinnosta päivittäin. Hedelmällisessä iässä oleville naisille suositus on 400 mikrogrammaa ja raskaana oleville tai imettäville äideille 500 mikrogrammaa päivässä.
Raskausaikana voi käyttää monivitamiinivalmisteita, joista saa foolihapon lisäksi myös muita tärkeitä vitamiineja ja esimerkiksi jodia, jonka riittävä saanti on hyvä turvata.
Foolihappoa kaikille raskautta suunnitteleville
Runsaasti folaattia sisältävä ruokavalio on tärkeä jo raskautta suunniteltaessa ja koko raskauden ajan.
Sen lisäksi raskautta suunnittelevan naisen tulisi aloittaa 400 mikrogramman foolihappolisän käyttö jo noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä. Foolihappolisää tulisi jatkaa 12. raskausviikon loppuun saakka.
Kestää jonkin aikaa, ennen kuin elimistön folaattivarastot täyttyvät. Lisäksi folaattitason tulisi olla riittävän korkea juuri raskauden alkuvaiheessa.
Voiko foolihappoa saada liikaa?
Joidenkin tutkimusten mukaan elimistö ei pysty muuttamaan kaikkea foolihappoa folaatiksi, jos sitä saadaan pitkäaikaisesti yli tarpeen. Silloin elimistöön kertyy synteettistä foolihappoa, mikä voi mahdollisesti lisätä terveysriskejä.
”Foolihappoakaan ei pidä popsia ylen määrin, vaan kannattaa noudattaa suosituksia”, Malm korostaa.
Apteekista saa 400 mikrogramman foolihappovalmisteita. Myös raskausajan monivitamiinivalmisteet sisältävät tämän määrän foolihappoa. Malmin mukaan annosta voi käyttää pitkäaikaisestikin.
Folaatin tarvetta raskauden aikana lisäävät:
- Painoindeksi vähintään 30 kg/m2
- Suoliston imeytymishäiriö
- Suvussa esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö
- Folaattitasoa laskevat tai folaatin tarvetta lisäävät lääkitykset
Näissä tapauksissa sopiva foolihappoannos arvioidaan yksilöllisesti lääkärin vastaanotolla.
Lähde: THL
Teksti: Virpi Ekholm