Virtsatieinfektio on hengitystieinfektion jälkeen toiseksi yleisin syy mennä lääkäriin. Vaivalle altistavat anatomiset tekijät, ikä, limakalvojen kuivuminen sekä virtsan määrän vähäisyys.
”Yksi virtsatieinfektioille altistava tekijä on liian niukka juominen, jolloin rakkokokin huuhtoutuu harvemmin”, sanoo infektiolääkäri Mari Kanerva HUS:sta.
Kaikenikäisten kannattaa muistaa juoda riittävästi nesteitä. Erityisesti iäkkäät saattavat unohtaa juoda, koska iän myötä janon tunne heikkenee. Vesi on helpoiten ulottuvilla, mutta virtsatietulehdukseen myös karpalomehu tepsii.
Tulehduskipulääke ja riittävä juominen lievittävät virtsatietulehduksen oireita.
Tyypillisesti virtsatieinfektion aikana tuntuu tiheämpää virtsaamistarvetta, kirvelyä ja virtsapakkoa eli tunnetta, että rakko tyhjenee heti.
Terveen aikuisen naisen virtsatieinfektion toteamiseksi ei välttämättä tarvita virtsanäytettä, vaan lääkäri voi määrätä mikrobilääkityksen myös puhelinhaastattelun perusteella 18–65-vuotiaille. Nesteiden juominen sekä tulehduskipulääkkeet voivat lievittää oireita.
Irrota puutiainen huolellisesti
Vielä syksylläkin puutiaisia esiintyy runsaasti, sillä niitä on liikkeellä aina, kun lämpötila ylittää 5 astetta. Suomalaisten on arvioitu saavan noin 500 000 puutiaisen pistoa vuosittain.
Puutiaisen voi poistaa kotikonstein tarttumalla siihen läheltä ihon kiinnittymiskohtaa ja nostamalla ylöspäin. Pinsettejä voi käyttää apuna. Lääkäriin tulee hakeutua, jos iholla näkyy ihoborrelioosin oireita.
Mari Kanerva sanoo, että mikrobilääkkeitä ei tarvita, jos iholla näkyy pelkkä puutiaisen pisto ilman muita oireita. Sen sijaan iholla pitkään säilyvä ja laajeneva punoitus on syy mennä lääkäriin. Punoitusta aletaan yleensä nähdä vasta usean päivän kuluttua puutiaisen pistosta. Tunnusmerkki on yli viiden sentin läpimittainen punoittava alue iholla.
”Ihottuma myös häviää spontaanisti, eli itse ihottuman hävittämiseen ei välttämättä tarvittaisi antibiootteja. Lääkekuurin ideana on ehkäistä myöhempi leviäminen.”
Jos puutiaisen piston jälkeen alkaa esiintyä pitkään säilyvää ja laajenevaa punoitusta, on syytä mennä lääkäriin
Levinneen borrelioosin yleisin muoto Suomessa on neuroborrelioosi. Siihen liittyy päänsärky sekä repivä, polttava särky iholla tai hartioissa, vatsassa, selässä tai tietyssä raajassa.
Oirekuvaan voi kuulua myös kasvohermohalvaus, joka toisinaan voi olla ainoa oire borrelioosista. Kasvohermohalvaus ei kuitenkaan aina liity borrelioosiin.
Eläimen purema ei ole harmiton
Muutkin kuin puutiaisen aiheuttamat puremat tarvitsevat hoitoa, sillä niin eläinten kuin ihmisenkin suussa on oma mikrobistonsa ja vähäinenkin purema voi aiheuttaa infektion.
Muun muassa kissan ja koiran pureman jälkeen aloitetaan yleensä jo ennaltaehkäisevä lyhyt lääkekuuri. Myös jäykkäkouristusrokotuksen on oltava ajan tasalla.
Jos eläimen purema sattuu ulkomailla tai purrut eläin on tuotu ulkomailta, on muistettava vesikauhun eli rabieksen mahdollisuus. Lepakot sekä Suomen itä-kaakkoisrajalla villinä elävät eläimet voivat myös tartuttaa vesikauhun.
Teksti: Pirkko Koivu