Kaikki stressi ei ole välttämättä huono asia. Lyhytaikainen stressi voi auttaa keskittymään ja yltämään parempiin suorituksiin. Pitkittyessään stressi on haitallista. Orionin 2023 tekemän kyselyn mukaan lähes 30 % naisista kokee usein stressiä. Yleisimpinä stressin aiheuttajina kyselyyn vastanneet naiset pitivät terveyshuolia, perheeseen liittyviä ongelmia, työ- tai rahahuolia*.
Stressin taustalla voi siis olla henkisiä haasteita, kuten ihmissuhteet, työelämään liittyvät haasteet, suuret elämänmuutokset ja myös vakavammat tapahtumat elämässä. Stressiä aiheuttaa myös fyysiset asiat, kuten sairastuminen, tapaturmat ja päihteiden käyttö.
Stressi aiheuttaa meissä fyysisiä oireita
Stressaava tilanne nostaa veren adrenaliini- ja kortisolipitoisuutta ja saa meissä aikaan ”taistele tai pakene” reaktion. Jos stressaava tilanne menee nopeasti ohi, stressihormonien tasotkin palautuvat normaaliksi. Jos stressin tunne jatkuu ja tilanne pitkittyy, stressihormonit ovat jatkuvasti koholla se saa aikaan stressin oireita ja kuormittaa sekä kehoa että mieltä.
Oireet ovat hyvin moninaisia, mutta tavallisia ovat nukkumisen haasteet, suurentunut ruokahalu, ahdistuksen tunne, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, päänsärky, lihaskivut, sydämentykytys, vatsavaivat ja madaltunut immuniteetti.
Stressiä voi itse pyrkiä lievittämään ja hallitsemaan
Kaikki stressi ei siis ole haitallista, mutta miten voisi itse vaikuttaa stressin lieventämiseen, jotta se ei pitkittyisi? Orionin tekemän kyselyn mukaan naisten suosituimmat keinot lievittää stressiä ovat satsaaminen nukkumiseen ja palautumiseen, liikunta, läheisten kanssa vietetty aika, mieluisa tekeminen ja huolista puhuminen toisten kanssa.
Hyväksi todettuja keinoja stressin lieventämiseen ovat myös
- Rentoutuminen, meditointi ja hengitysharjoitukset
- Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen
- Keskittyminen positiiviseen negatiivisen sijasta
- Monipuolinen, terveellinen ruoka
- Päihteiden käytön välttäminen tai vähentäminen
- Vatvomisen ja murehtimisen välttäminen
- Tekemällä hyvää muille
Hyvistä elintavoista on hyötyä myös stressin ehkäisystä, ne pitävät kehon ja mielen joustavina ja kohtaamaan ja käsittelemään erilaisia haasteita elämässä. Jos omin keinoin ei tunnu pääsevän eroon stressistä ja se pitkittyy on hyvä hakeutua hoitoon.
Teksti: Terhi Rauhansalo
Lähteet:
*Orion Pharma Oy:n tekemä naisen hyvinvointikysely 30.6 – 7.7.2023. Kyselyyn vastasi 2981 naista.
Terveyskirjasto.fi: Stressi