Internetissä laittomia lääkkeitä tai vakavan terveysriskin aiheuttavia lääkeväärennöksiä kaupataan kymmenillä tuhansilla sivustoilla. Jos ostat lääkkeitä netistä, varmista, että kyseessä on laillinen, joko suomalainen tai eurooppalaiseen talousalueeseen kuuluva verkkoapteekki.
Yliproviisori Sami Paaskoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, mitä apteekkiverkkokaupasta on hyvä tietää.
Mistä kuluttaja voi tietää, onko selaimeen ilmestyvä verkkoapteekki laillinen?
Laillisen verkkoapteekin sivuilla on oltava yhteiseurooppalainen tunnus. Tunnus on vihreä ristitunnus. Jos verkkosivut ovat suomalaisen apteekin, mukana tunnuksessa on Suomen lippu sekä teksti ”klikkaa varmistaaksesi toimiiko verkkoapteekki laillisesti”. Löydät tunnuksen täältä.
Kun kuluttaja klikkaa tunnusta, hän päätyy kansallisen lääkevalvontaviranomaisen (Suomessa Fimean) verkkosivuille laillisten verkkoapteekkien luetteloon.
Laillisen verkkoapteekin sivuilla on yhteiseurooppalainen, vihreä ristitunnus
Euroopan talousalueella sijaitsevissa laillisissa verkkoapteekeissa on käytössä tämä sama, yhteiseurooppalainen tunnus. Kukin maa käyttää tunnuksessa omaa lippuaan ja kieltään, ja tunnusta klikkaamalla netinkäyttäjä päätyy kyseisen maan lääkevalvontaviranomaisen sivustolle.
Voiko nettiapteekin laillisuutta mitenkään selvittää, jos tilaa lääkkeitä esimerkiksi Kiinasta?
Sitä ei ole syytä sen kummemmin lähteä varmistelemaan, sillä lääkkeiden vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA-maat) ulkopuolelta on kiellettyä. Syyllistyt siis rikokseen, jos teet niin.
Kannattaako eurooppalaisista nettiapteekeista ostaa lääkkeitä, siis muualta kuin Suomesta?
Lähtökohtaisesti on helpointa ja yksinkertaisinta hankkia lääkkeet suomalaisesta apteekista tai suomalaisesta verkkoapteekista. Jos kuitenkin haluat jostakin syystä tilata lääkkeitä EU-alueella toimivista nettiapteekeista, yleiseurooppalainen viherristitunnus ja siitä avautuvat lääkevalvontaviranomaisen sivut varmistavat laillisen verkkoapteekin.
Verkkoapteekin toimitusehtoihin tulee tutustua. Postitse saa vastaanottaa laillisen apteekin lähettämiä lääkkeitä sallituista muista maista eli ETA-maista vain itselleen ja korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
Lääkkeiden vastaanottaminen postitse ETA-maiden ulkopuolelta on laissa kiellettyä
Huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden vastaanottaminen on kielletty. Reseptilääkkeistä on vastaanottohetkellä oltava resepti tai lääkärintodistus.
Lääkkeiden maahantuontia valvoo Suomessa tulli, mukaan luettuna postitse tapahtuva lääkkeiden maahantuonti.
Miksi on tärkeää tunnistaa laillinen apteekki?
Laillisen verkkoapteekin tunnistaminen on nimenomaan kansalaisen eli kuluttajan etu. Kuluttajallehan on tärkeintä se, että hän saa aidon ja laillisen lääkkeen ja että valmisteen laatu ja turvallisuus ovat kunnossa.
Jos tilaa lääkkeitä muunlaisista ”nettiapteekeista”, ei voi mitenkään varmistua siitä, millaisen tuotteen lopulta saa.
Laittomat nettiapteekit ovat kiinnostuneita ainoastaan luottokortin numerosta, eivät tilaajan terveydestä ja turvallisuudesta.
Minkälaisia terveyshaittoja laittomista nettiapteekeista tilatuista tuotteista voi aiheutua?
Fimealla ei ole tilastoja siitä, kuinka usein tällaista tapahtuu tai mitä vaaroja valmiste on käyttäjälleen aiheuttanut, mutta yleisesti ottaen terveysriski on olemassa. Jos kuluttaja on tilannut laittomasta nettiputiikista esimerkiksi jotain reseptilääkettä ilman reseptiä, riskinä on saada väärennetty tuote.
Nettiapteekeiksi naamioiduilta huijaussivustoilta on Suomeenkin asti saapunut valmisteita, joissa on ollut myrkyllisiä, vakavan terveysvaaran käyttäjälleen aiheuttaneita aineita.
Reseptilääkkeitä ei voi koskaan tai mistään hankkia laillisesti ilman voimassa olevaa reseptiä
Toisaalta voi käydä niinkin, että kuluttaja on tilannut lääkkeen, joka ei hänelle sovi tai hän tulee tilanneeksi tehottoman valmisteen. Tämän seurauksena hänen sairautensa voi pahentua.
Lääkeväärennöksissä on ulkoisesti hyvin taidokkaastikin tehtyjä valmisteita. Kuluttajan ei ole aina mahdollista silmämääräisesti varmistaa, onko lääke aito ja laillinen.
Voiko reseptilääkkeitä tilata jostain ilman reseptiä?
Reseptilääkkeitä ei voi laillisesti hankkia ilman voimassa olevaa reseptiä. Ne ulkomaiset nettiapteekit, jotka suostuvat tekemään näin, eivät ole laillisia, vaan niiden toiminta perustuu huijaukselle ja todennäköisesti myös lääkeväärennösten myynnille.
Suomessa eli suomalaisissa, laillisissa verkkoapteekeissa reseptilääkkeiden ostaminen vaatii sähköisen reseptin ja vahvan tunnistautumisen.
Minkälaisia keinoja nettiapteekeilta vaikuttavat huijaussivustot käyttävät kuluttajan harhaanjohtamiseksi?
Räikeintä on reseptilääkkeiden tyrkyttävä markkinointi sekä perättömät ja puutteelliset tiedot lääkkeiden käytön turvallisuudesta. Asiallisten tietojen sijaan saatetaan vakuutella ostamisen helppoudella ilman reseptiä tai lääkärissä käyntiä.
Usein tällaisten sivustojen tuotevalikoima koostuu pitkälti reseptilääkkeistä, ja sivuilla voidaan väittää, että niiden ostaminen olisi laillista. Monesti näiden sivustojen lääkemarkkinointi painottuu suosituimpiin valmisteisiin, kuten erektiolääkkeisiin ja antibiootteihin.
Jos tilaa lääkkeitä suomalaisesta verkkoapteekista, mitä muuta kannattaa tarkistaa kuin palvelun laillisuus?
Ainakin kannattaa katsoa verkkoapteekin toimitusehdot sekä lääkkeiden toimitusajat. Ennalta pitää toki myös omistaa verkkopankkitunnukset tai muu vahvan tunnistautumisen väline, jonka kautta verkkoapteekki tunnistaa asiakkaansa. Jos tilaat reseptilääkkeitä suomalaisen apteekin verkkopalvelusta, varaudu siihen, että apteekki ottaa sinuun jollakin tavalla yhteyttä. Apteekin on varmistettava, mitä reseptilääkkeitä olet tilaamassa ja annettava tarvittava lääkeneuvonta. Yksi apteekki voi käyttää esimerkiksi chat-tyyppistä yhteydenottomenetelmää, toinen voi soittaa perään.
Onko Fimealla tietoa Suomessa toimivista laittomista verkkoapteekeista?
Fimealla on tietoa laittomista verkkosivustoista, jotka on kohdennettu suomalaisillekin asiakkaille. Tällaisilla sivuilla on selkeällä suomen kielellä myyty lääkkeitä ja annettu harhakuva, että kyse olisi suomalaisesta nettiapteekista.
Tosiasiassa kyse on ollut laittomasta toimijasta, joka on myynyt laittomasti reseptilääkkeitä ja sijainnut jossain muualla kuin Suomessa.
Voiko netistä tilattu ravintolisä olla laiton lääke? Vastaajana ylitarkastaja Anna Mizrahi Ruokavirastosta
Kyllä voi. Lääkkeitä koskeva lainsäädäntö ei ole samanlainen kaikissa EU-maissa, saati EU:n ulkopuolisissa maissa. Joissakin maissa jonkin valmisteen myynti on sallittu ravintolisänä, kun sama valmiste onkin toisessa maassa lääke.
Toisaalta voit epämääräisen nettikaupan kautta tulla tilanneeksi ravintolisän, joka ei sisälläkään haluttua, sinänsä sallittua ainesosaa, vaan ainesosaluettelossa ilmoittamatonta lääkeainetta. Tällainen ainesosa voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa terveysvaaran.
On tilaajan vastuulla etukäteen selvittää, onko ravintolisä Suomessa luokiteltu lääkkeeksi. Jos ravintolisässä mainittu aine löytyy tältä Fimean ylläpitämältä sivustolta, et ole välttämättä tilaamassa ravintolisää vaan Suomessa lääkkeeksi luokiteltavan valmisteen.
Näin tunnistat laillisen verkkoapteekin Suomessa ja muualla Euroopassa
Verkkoapteekkien käyttö lisääntyy koko ajan. Opettele tärkeimmät keinot laillisen apteekkiverkkokaupan tunnistamiseksi.
- Tarkista, löytyykö nettiapteekin sivuilta eurooppalainen tunnus, josta laillisen verkkoapteekin tunnistaa. Tunnus on vihreä ristitunnus.
- Jos verkkosivut kuuluvat suomalaiselle apteekille, viherristitunnuksen ohessa on Suomen lippu sekä teksti ”klikkaa varmistaaksesi toimiiko verkkoapteekki laillisesti”.
- Kun klikkaat tunnusta, päädyt kansallisen lääkevalvontaviranomaisen sivuille – Suomessa Fimean. Tällä sivustolla on puolestaan lueteltu kaikki kunkin maan lailliset verkkoapteekit.
- Jos tilaat lääkkeitä Euroopan talousalueelta, etsi sama viherristitunnus kyseisen verkkoapteekin sivustolta. Kukin maa käyttää tunnuksessa omaa lippuaan ja kieltään, ja tunnusta klikkaamalla päädyt kyseisen maan lääkevalvontaviranomaisen sivuille.
Teksti: Essi Kähkönen