Myös kynsisilsaksi kutsuttu kynsisieni on melko yleinen mutta sitkeä vaiva, joka ei kuitenkaan ole vaarallinen. Kynsisientä esiintyy noin kymmenellä prosentilla aikuisista. Iän myötä tauti yleistyy, lapsilla se on harvinainen.
”Kengässä hautuvat varpaat on hyvä kasvualusta sienieliöille. Pöpöt viihtyvät lämpimässä ja kosteassa”, määrittelee yleislääketieteen erikoislääkäri Jouko Vasama.
Yleisimmin kynsisientä esiintyykin varpaankynsissä, harvemmin käsissä. Se on saattanut alkaa ensin punoittavana, kutisevana ja hilseilevänä tai jopa oireettomana varvasväli- tai jalkapohjasilsana, josta se on levinnyt kynteen.
Kynsisienen hoito tepsii parhaiten alkuvaiheessa, ennen kuin tartunta etenee kynnen kärjestä tyveen saakka.
Kynsimuutokset on helppo huomata
Vasaman mukaan kynsisientä kannattaa alkaa hoitaa heti, kun sen havaitsee. Tauti etenee kynnen kärjestä tyveä kohti.
”Kärki muuttuu hauraaksi, ja kynnen rakenne paksuuntuu. Värikin muuttuu sameaksi sekä keltaiseksi tai tummaksi. Vaivaa on hyvä alkaa hoitaa ennen kuin se yltää kynnen tyveen.”
Alkuvaiheessa olevaan kynsisieni-infektioon voi kokeilla paikallista hoitoa apteekin itsehoitovalmisteilla. Tuotteita on tarjolla erilaisissa muodoissa, kuten kätevänä kynsisienikynänä. On myös kynsisienilakkoja, -liuoksia ja -voiteita. Niiden tehosta ei kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa varmuutta, ja hoito vaatii sitkeyttä. Hoitoa on usein jatkettava monen kuukauden tai jopa vuoden ajan.
Myös käynti jalkahoitajalla saattaa kannattaa. Hän voi liuottaa paksuuntunutta kynttä urealiuoksella.
Levinnyt kynsisieni syytä näyttää lääkärille
Lääkäriin voi myös mennä jo tartunnan alkuvaiheessa, jolloin taudista voi selvitä lääkekynsilakan käytöllä. Vaivaa on syytä käydä näyttämässä lääkärin vastaanotolla ainakin silloin, jos kynsisieni on päässyt leviämään koko kynteen tai useampiin kynsiin.
Vasaman mukaan ensimmäiseksi tehdään sieniviljely.
”Sientä on kuitenkin vaikea viljellä, tuloksen saaminen kestää kuukauden verran ja se voi olla myös negatiivinen. Samalla otetaan mikroskooppinäytteet, joiden tulokset saadaan muutamassa päivässä.”
Vasama ei lähtisi missään tapauksessa poistamaan sienen vaurioittamaa kynttä, vaikka joissain tapauksissa niin on tehty. Vaarana on kynsipatjan pieneneminen, jolloin uusi kynsi ei pääse normaalisti kasvamaan.
Lääke kynsisieneen tepsii parhaiten alkuvaiheessa
Lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia reseptilääkkeitä, mutta potilas päättää itse, haluaako hän käyttää niitä.
”Lääkekuuri tepsii parhaiten infektion alkuvaiheessa ja sitä paremmin, mitä nuorempi ihminen on kyseessä. Kolmenkin kuukauden kuurilla on riskinsä: se voi vaikuttaa haitallisesti muun muassa maksaan. Lisäksi voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa”, Vasama korostaa.
Reseptilääkkeetkään eivät välttämättä vaikuta toivotulla tavalla. Vain hieman yli puolella potilaista tauti paranee.
Joka tapauksessa kestää aikansa, ennen kuin tyvestä alkaa kasvaa uutta kynttä. Esimerkiksi isovarpaan kynnen kasvaminen kestää noin vuoden. Ikääntyneillä kynnet kasvavat vielä hitaammin.
Ruma kynsi on pieni haitta
Kynsisienen hoitaminen on siis melko hankalaa. Hoito vaatii aikaa ja sinnikkyyttä, eikä lopputuloksesta ole varmoja takeita. Kynsisieni voi myös uusiutua tai levitä muihin kynsiin.
”Jokaiselle meille alkaa tulla keski-iästä eteenpäin jos jonkinmoisia vaivoja. Kynsisieni on niistä pienimmästä päästä. Jos kynsi on kovin paksu, kengät voivat kyllä hangata tai sukat rikkoontua. Muuten kynsisieni on lähinnä vain kosmeettinen haitta”, Vasama lohduttaa.
Ehkäise kynsisientä:
- Pidä jaloista hyvää huolta, rasvaa jalkateriä ja varpaanvälejä, jotka kannattaa myös kuivata pesun jälkeen.
- Kynnet eivät pidä kolhuista: jos kynsi on rikkoutunut, sieni tarttuu siihen herkemmin kuin ehjään kynteen. Myös kynsivallintulehdus kannattaa hoitaa kuntoon.
- Älä anna jalkojen hautua kengissä. Vaihda kenkiä ja sukkia usein. Varpaiden ja jalkojen pitää päästä hengittämään.
- Käytä yleisissä tiloissa varvas- tai uimatossuja. Kynsisienen voi saada märästä lattiasta uimahalleissa, saunatiloissa, pukuhuoneissa ja pesutiloissa.
- Jos tiedät olevasi herkkä kynsisienelle, desinfioi kengät, joita käytät. Niihin voi tupsutella myös talkkia. Kynsisieni ei kuitenkaan tartu herkästi kotioloissa.
- Käytä vain henkilökohtaisia kynsileikkureita ja -saksia. Pidä kynnet lyhyinä.
Teksti: Tarja Västilä