Varfariinihoidossa haetaan tasapainoa ruokavalion K-vitamiinille ja lääkkeen vaikutukselle. Millainen on varfariinia käyttävän potilaan terveellinen ruokavalio? Voiko hän syödä K-vitamiinia sisältäviä kasviksia normaalisti?
Varfariini ja ruokavalio – tasaisesti K-vitamiinia
Varfariinihoidossa haetaan tasapainoa veren hyytymiseen tarvittavan K-vitamiinin ja hyytymistä estävän lääkkeen välillä. ”Elimistö tarvitsee K-vitamiininsa edelleen. Siksi K-vitamiinia sisältävien kasvisten syöntiä ei pidä vähentää, vaan niiden määrä tulisi pitää ruokavaliossa muuttumattomana”, korostaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaana Puhakka.
Hyytymistasapainon ja luuston kunnon vuoksi K-vitamiinia on tärkeää saada tasaisesti.
”Tutkimukset antavat viitettä siitä, että mitä suurempi on K-vitamiinin saanti, sen paremmin potilaat pysyvät hoitotasolla”, Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoo.
Kuinka paljon kasviksia varfariinihoidon aikana?
Perinteinen lautasmalli ja säännöllinen ruokarytmi sopivat myös varfariinia käyttävän potilaan ruokavalion tueksi ja helpottavat INR-tavoitteessa pysymistä. Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla. ”Kohtalaisesti K-vitamiinia on herneissä, kaaleissa, salaateissa, tankoparsassa, kiivissä, viinirypäleissä ja mustaherukassa. Niitä voi käyttää päivässä 4–5 desilitraa”, Jaana Puhakka ohjeistaa.
”Runsaasti K-vitamiinia sisältäviä kasviksia, kuten pinaattia, persiljaa, tilliä ja tuoreita yrttejä on syytä käyttää vain mausteenomaisesti. Muita kasviksia voi syödä vapaasti.” Sydänliiton Pusa lisää, että marjoja ei kannata ottaa kahta desiä enempää päivässä.
Yhteisvaikutuksilta ei voi välttyä
Joillakin ruoka-aineilla voi olla yhteisvaikutuksia varfariinin kanssa. ”Greippi ja karpalo saattavat tehostaa varfariinin vaikutusta, joten yleisohjeena niitä ei suositella. Nämä ja muut yhteisvaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä”, Tuija Pusa kertoo.
Jaana Puhakka huomauttaa lisäksi, että luontaistuotteiden yhteisvaikutuksista on vain vähän tutkittua tietoa, joten niitä ei ole turvallista käyttää yhdessä varfariinin kanssa. ”Esimerkiksi omega-3, kiinalainen salvia ja neidonhiuspuu voimistavat varfariiniin vaikutusta ja altistavat näin vuodolle.”
Varfariini-hoito ja erityisruokavalio
Kasvisruokavalio on varfariinia käyttävälle potilaalle mahdollinen. ”Kasvisruokailijoilla varfariiniin tarve voi olla jopa suurempi”, Puhakka mainitsee.
Ruokavaliomuutokset, esimerkiksi vuodenaikavaihtelut ja juhlapyhät saattavat vaikuttaa arvoihin. ”Laihduttamisesta ja muista erityisdieeteistä voi koitua ongelmia, jos ruokavalion K-vitamiinin määrä muuttuu”, Tuija Pusa sanoo. Paastoa Pusa ei suosittele varfariinia käyttävälle potilaalle lainkaan.
Alkoholia aina maltilla
Satunnainen ja vähäinen alkoholin käyttö ei tiettävästi vaikuta varfariinihoidon tehoon. Alkoholin kohtuukäyttö eli yksi lasillinen päivässä on Jaana Puhakan mukaan mahdollista. ”Alkoholi häiritsee maksan toimintaa ja K-vitamiinin käsittelyä sekä lisää vuotoriskiä. Runsas käyttö sekoittaa INR-tason eikä sovi yhteen varfariinihoidon kanssa”, Puhakka muistuttaa. ”Holtiton alkoholin käyttö altistaa tapaturmille, ja krapula lisää vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä.”
Varfariiniin tehoa heikentävät esimerkiksi:
• K-vitamiini*, jos sen saanti poikkeaa runsaasti normaalista saannista
• C-vitamiinilisä suurina annoksina
• epilepsialääke karbamatsepiini
• eräät antibiootit, muun muassa kloksasilliini
• nesteenpoistolääke spironolaktoni
Varfariiniin tehoa voimistavat esimerkiksi:
• asetyylisalisyylihappo
• klopidogreeli, prasugreeli, tikagrelori
• dipyridamoli
• NSAID-tulehduskipulääkkeet sekä tietyt flunssalääkkeet
• monet sienilääkkeet
• monet antibiootit, esimerkiksi metronidatsoli, erytromysiini, kefaleksiini, tetrasykliini ja sulfatrimetopriimi
• tyroksiini
• omepratsoli
• kolesterolilääkkeet, esimerkiksi simvastatiini
• SSRI-masennuslääkkeet
• greippi ja karpalo
*Seuraavat vihannekset sisältävät paljon K-vitamiinia, varfariinipotilaan tulee syödä näitä tasaisesti:
• basilika
• timjami
• lehtikaali
• pinaatti
• vihanneskrassi
• mangoldi
• nokkonen
• persilja
• tilli
• ruusukaali
• ruohosipuli
• idut
Teksti: Ritva-Liisa Sanneman ja Niina Rapo
Artikkeli on julkaistu Itsehoitoapteekissa vuonna 2013. Artikkelia on päivitetty 2022.