Tölkki, tuubi, läpipainopakkaus, pussi, pullo… lääkkeiden ja itsehoitotuotteiden olomuoto ja muut ominaisuudet määrittelevät, millaisin pakkauksiin ne pakataan. Pakkausmateriaalia voi yhdessä tuotteessa olla monenlaista, sillä mukana voi tulla vaikkapa annosteluvälineitä, ohjelehtinen ja pahvinen pakkaus, johon varsinainen lääkepakkaus tai itsehoitotuote on pakattu valolta tai kolhuilta suojaan.

Tuotepakkauksiin selkeät lajitteluohjeet eri materiaaleille

Monia osia sisältävien pakkausten kohdalla oikean jäteastian valinta ei aina ole niin selvää tottuneellekaan lajittelijalle. Orion haluaa kantaa vastuunsa tuotteiden elinkaaren loppupäästä ja samalla helpottaa kuluttajien toimintaa sekä neuvontaa apteekeissa lisäämällä pakkauksiinsa tarkat ohjeet lajittelusta. Ensimmäiset lajitteluohjeilla varustetut uudistetut pakkaukset tulevat apteekkeihin kevään 2024 aikana.

Selkeinä symboleina ja suomen- ja ruotsinkielisillä teksteillä esitetyt lajitteluohjeet tulevat jatkossa löytymään sekä Orionin itsehoito- että reseptilääkkeiden pakkauksista samoin kuin joistakin ei-lääkinnällisistä tuotteista, kuten ravintolisistä ja perusvoiteista.

  • Pakkauksessa on aina ohjeet vain juuri kyseisen pakkauksen sisältämien materiaalien lajitteluun.
  • Symbolin ja tekstin avulla ohjeistetaan oikea jäteastia, johon kukin pakkauksen materiaali kuuluu.

Uudistuksessa edetään vaiheittain tuotekohtaisesti: mitään varastossa olevia pakkauksia ei suinkaan heitetä uudistuksen myötä pois, vaan ne käytetään ensin loppuun. Siksi merkintöjä ilmaantuu apteekeissa myytäviin Orionin tuotteisiin vähitellen.

IHA_lajittelumerkinnat_730x400.jpg

Muovisen lääke- tai vitamiinipakkauksen lajittelu

Kierrätetty muovipakkaus voi saada uuden elämän vaikkapa tiskiharjana tai muoviämpärinä. Mutta saako likaisen tai tuotejäämiä sisältävän muovipakkauksen heittää muovinkeräysastiaan? Jos tuubin tai purkin pohjalla on vielä jotakin, pääsee näillä neuvoilla eteenpäin:

  • Muovipakkaukset, joissa on lääkejäämiä, viedään apteekkiin.
  • Muovipakkaukset, joissa on vitamiinijäämiä, voi puhdistaa ja viedä muovikeräykseen.
  • Perusvoidepakkaukset, joissa on voidejäämiä, voi puhdistaa ja viedä muovikierrätykseen. Ne voi myös kierrättää puhdistamatta seka- tai energiajätteessä.

Kierrätysohje _mitä muuhun kierrätykseen.jpg

Lääkkeiden läpipainopakkauksen lajittelu

Läpipainopakkaukset, joissa on muovia ja alumiinifoliokerros lajitellaan sekajätteisiin tai energiajätteeseen. Mikäli läpipainopakkaus on päällisosaltaan sekä pohjaltaan foliota, se voidaan kierrättää metallikeräyksessä.

Muiden pakkausmateriaalien lajittelu

Yhdessä tuotepakkauksessa voi olla useampaa eri materiaalia, jotka kaikki kuuluvat eri jäteastioihin. Tässä nyrkkisääntö yleisimpien materiaalien lajitteluun:

  • Lääkepurkkien alumiinikorkit voi viedä metallinkeräykseen
  • Kartonkiset lääkepakkaukset voi viedä pahvin- tai kartonkikeräykseen
  • Lääkepakkauksen sisällä olevan pakkausselosteen voi kierrättää paperinkeräyksessä
  • Puhtaat lasiset lääkepullot viedään lasinkeräykseen.

Palauta käyttämättömät lääkkeet aina apteekkiin

On hyvä tietää, että Orionin tuotepakkauksiin tulevat lajittelumerkinnät koskevat nimenomaan pakkausten materiaaleja, eivät käyttämättömän lääkkeen hävittämistä. Vain tyhjän pakkauksen voi laittaa kierrätykseen. Vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet kuuluu aina palauttaa apteekkiin, etteivät ne päädy luontoon tai vesistöihin.

  • Lääketabletit ja -kapselit palautetaan apteekkiin läpinäkyvässä muovipussissa
  • Voidemaiset sekä nestemäiset lääkkeet palautetaan alkuperäisessä pakkauksessaan
  • Jodipitoiset lääkkeet palautetaan alkuperäisessä pakkauksessa muista lääkkeistä erillään
  • Ruiskut, neulat sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit palautetaan esimerkiksi muovipullossa tai muussa tiiviissä pakkauksessa. HUOM! Ruiskut, neulat ja elohopeaa sisältävät kuumemittarit palautetaan omissa pakkauksissaan, erillään muista tuotteista. 
  • Sytostaattivalmisteet viedään pakkauksessaan apteekin henkilökunnalle
  • Inhalaattorit viedään apteekkiin
  • Elektroniset kuumemittarit ja verenpainemittarit kuuluvat SER-keräykseen, ei apteekkiin

Teksti: Sanna Jäppinen ja Niina Kohva
Lähde: Orion