Keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuomo Kava Pihlajalinnasta kertoo, että yskän yleisin syy on äkillinen hengitystieinfektio, joka menee tyypillisesti ohi viikossa tai parissa. Iso osa hengitystieinfektioon liittyvistä yskistä paranee ilman lääkärin hoitoa.
Toisinaan hengitystieinfektioon saattaa liittyä keuhkoputken, poskiontelon tai välikorvan tulehdus, joka voi oireilla yskänä sekä päivällä että yöllä. Tulehdus voi talttuakseen vaatia hoitoa antibiooteilla.
Harvinainen mutta hankala yskän tyyppi on hinkuyskä, jota vastaan Suomessa suojaudutaan rokotuksin. Tautia esiintyy Suomessa muutamia satoja tapauksia vuodessa. Tyypillinen oire on useita viikkoja kestävä puuskittainen yskä, joka vaivaa etenkin öisin.
Hinkuyskää yleisempi hengitysteiden infektio on mykoplasma, jonka yhteydessä voi esiintyä pitkittynyttä yskää. Se saattaa vaivata myös yöaikaan.
”Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä kestää yli kolme viikkoa”, Kava täsmentää.
Astma voi yskittää yöllä
Hyvin tavallinen yöllisen yskän syy on alkava astma. Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus, johon liittyy keuhkoputkien lisääntynyt supistumisherkkyys. Yöllistä yskää esiintyy astman yhteydessä sekä lapsilla että aikuisilla.
”Astmalle on tyypillistä, että se saattaa olla päivällä hyvin vähäoireinen, mutta aamuyöllä voi olla yskää ja limaisuutta. Syynä on hengitysteiden säätelyjärjestelmän häiriöön liittyvä vuorokausirytmin ominaisuus”, Kava selittää.
Yöllä vaivaavan yskän syynä voi olla myös atooppista astmaa sairastavan viivästynyt allergiareaktio, jonka oireena voi esiintyä yöllistä yskää ja hengenahdistusta.
”Yöllinen yskä voi olla merkkinä siitä, että ihminen on edellisenä päivänä altistunut jollekin allergeenille, kuten siitepölylle tai allergisoivalle kotieläimelle.”
Närästykseen saattaa liittyä yöllistä yskää
Ruokatorvi ja henkitorvi sijaitsevat elimistössä lähellä toisiaan, ja oireet toisessa voivat häiritä myös toisen toimintaa. Tyypillinen esimerkki ruokatorviperäisestä yskästä on refluksitautiin liittyvä yskä.
Refluksitaudin tavallisia oireita ovat närästys ja karvaan mahansisällön nousu suuhun.
”Refluksitaudissa voi nukkuessa nousta pieniä määriä mahansisältöä takaisinvirtauksena nieluun ja suuhun. Sitä voi joutua henkilön tietämättä myös hengitysteihin, ja siksi yskittää”, Kava kuvailee.
Miten yöllistä yskää voi helpottaa?
Yöllistä yskää voi pyrkiä helpottamaan monenlaisilla kotikonsteilla. Kuiva ja kutittava yskä voi rauhoittua yksinkertaisimmillaan sillä, että hörppää kulauksen vettä tai imeskelee hetken pastillia.
Illalla ennen nukkumaanmenoa juotu lämmin hunajavesi voi joillekin tuoda helpotusta hengitystieinfektioon liittyvään yskään. Höyryhengitys voi lievittää kurkunpään ärsytyksestä johtuvaa yskää.
Apteekista saa myös ilman reseptiä monenlaisia yskänärsytystä lievittäviä lääkkeitä. Kavan mukaan ne eivät paranna yskää, mutta voivat hieman helpottaa oireita. Sopivan valmisteen valintaan kannattaa kysyä neuvoa apteekin henkilökunnalta.
Refluksitaudista johtuvaan yölliseen yskään auttaa usein se, että kohottaa sängynpäätyä ylemmäs. Runsaita aterioita kannattaa välttää 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Oireita voi pyrkiä lievittämään myös apteekista saatavien närästyslääkkeiden avulla.
Milloin yöllisen yskän takia on mentävä lääkäriin?
Kavan mukaan yöunia häiritsevän yskän kanssa ei kannata sinnitellä kohtuuttoman pitkään. Pitkittynyt tai oireiltaan hankala yöllinen yskä on aina syy hakeutua lääkärin tutkimuksiin, sillä taustalta voi löytyä hoitoa vaativa sairaus. Esimerkiksi astmasta johtuvaan yölliseen yskään löytyy nopea helpotus, kun sopiva astmalääkitys aloitetaan.
Hengenahdistus, rintakipu ja ysköksissä näkyvä veri ovat yskään liittyviä oireita, joiden vuoksi on tarpeen hakeutua nopeasti lääkäriin. Vakavia, mutta harvinaisia yskän syitä voivat olla muun muassa keuhkosyöpä ja tuberkuloosi. Vakavan sairauden löytyminen ajoissa parantaa hoidon ennustetta.
Silloin, kun yskä liittyy selvästi hengitystieinfektion oireisiin, sitä voi rauhassa seurata vähän pidempään. Jos yskä ei ala kohtuuajassa helpottaa tai se aiheuttaa hankalia oireita, on hyvä tutkituttaa lääkärin vastaanotolla, liittyykö flunssaan lääkitystä vaativa tulehdus.
”Kuumeen kohoaminen voi olla lisämerkki hoitoa vaativasta tulehduksesta”, Kava sanoo.
Joskus yskälle ei löydy syytä
Toisinaan käy niin, ettei yskälle löydy lääkärissäkään täsmällistä syytä. Kavan mukaan tämä koskee kuitenkin vain pientä joukkoa yskän vuoksi lääkäriin tulevia potilaita.
”Joillakin ihmisillä yskärefleksi saattaa ilman selvää syytä herkistyä. Heidän pääoireensa on onneksi vain harvoin yöllinen yskä, ja yskä vaivaa enemmän päivällä.”
7 faktaa yöllisestä yskästä
- Yleisin yskän syy on äkillinen hengitystieinfektio, joka menee tyypillisesti ohi viikossa tai parissa.
- Pelkästään yöaikaan vaivaavan yskän tavallinen syy on alkava astma.
- Atooppisen allergiareaktion viivästyneenä oireena voi esiintyä yöllistä yskää ja hengenahdistusta merkkinä alkavasta tai hoitamattomasta astmasta.
- Refluksitautiin voi liittyä ruokatorviperäistä yskää, joka voi vaivata myös yöllä.
- Yöllisen yskän harvinaisia syitä voivat olla mm. hinkuyskä, tuberkuloosi tai keuhkosyöpä.
- Lievää ja lyhytkestoista yöllistä yskää voi lievittää kotikonstein ja apteekista ilman reseptiä saatavilla yskänärsytystä hillitsevillä lääkkeillä.
- Pitkittynyt tai oireiltaan hankala yöllinen yskä vaatii aina selvittelyä lääkärin vastaanotolla.
Teksti: Krista Korpela-Kosonen