Tukka voi nuupahtaa talvisin, kun kuiva huoneilma ja pakkanen tekevät hiuksille hallaa.
”Talvisin hius kuivuu, jolloin se voi katkeilla herkästi, latva lähtee ohenemaan ja hiuksesta tulee rapsakan tuntuinen”, kuvailee parturi-kampaaja Nicole Aapro.
Talvi tuo mukanaan muitakin hiuspulmia: Sähköiset hiukset sojottavat sinne tänne. Ahkera pipon käyttö rasvoittaa ja latistaa tukkaa. Myös hiuspohja saattaa kuivua ja kutista talvisin.
Poimi tästä Aapron vinkit talvihiusten hoitoon.
1. Hiusten kosteutus: vaihda kosteuttaviin tuotteisiin
Vaihda shampoo ja hoitoaine kosteuttaviin versioihin. Ne yleensä ehkäisevät hiusten kuivumista ja sähköistymistä.
Ota kuitenkin huomioon oman hiuspohjasi tilanne. Jos se vaikkapa rasvoittuu helposti ja kaipaa pesevää shampoota, ei toimivaa tuotetta kannata vaihtaa.
2. Sipaise latvaan hiusöljyä
Sipaise hiusöljyä hiusten latvoihin. Se tekee niihin suojaavan pinnan. Voit käyttää hiusöljyä pesun jälkeen pyyhekuiviin hiuksiin tai lisätä sitä kuivaan tukkaan, jos sen sähköisyys häiritsee.
Hiusöljy on etenkin pitkän tai puolipitkän tukan juttu, lyhyet hiukset se voi latistaa.
3. Älä mene märillä hiuksilla pakkaseen
Märillä hiuksilla ei kannata mennä pakkaseen! Jos hius jäätyy, se katkeaa herkemmin. Mieti vaikka mitä käy jääpuikolle, kun se kalahtaa maahan.
Kuivaakin hiusta kannattaa suojata pakkaselta ja sujauttaa se piiloon takin tai pipon sisään.
4. Harkitse pesuvälin pidentämistä
Mitä enemmän peset hiuksia, sitä enemmän ne kuivuvat – ja mitä puhtaampi tukka, sitä enemmän se sähköistyy. Kun pidennät pesuväliä hieman, hiuspohjan omaa rasvaa kulkeutuu hiuksiin, mikä helpottaa niiden kuivuutta ja sähköisyyttä.
5. Kohtuudella fööniä ja suoristusrautaa
Hiusten käsittely kuumalla hiustenkuivaajalla tai suoristusraudalla kuivattaa hiusta ja lisää niiden sähköisyyttä. Jos käytät niitä, valitse mahdollisimman mieto lämpötila.
6. Taltuta hiusten sähköisyys täsmätuotteilla
Hiustuotteissa, joissa lukee anti-frizz, on silottavia aineisosia, jotka pehmentävät hiusta ja vähentävät pörröisyyttä. Sähköisyyttä poistavia tuotteita on etenkin suihkemuodossa.
7. Muista hoitaa hiuspohjaa
Talven kuivattama ja kutiseva hiuspohja kaipaa hoitoa siinä missä muukin iho.
Pipon alla hautunut iho on hyvä kuoria välillä. Hiuspohjan kuorintaan tarkoitetut tuotteet sisältävät usein salisyylihappoa. Se kuorii ihon kemiallisesti ja pitää sen kirkkaana ja puhtaana. Kotikikka on pestä hiukset shampoolla, johon sekoitat teelusikallisen sokeria. Mekaanista sokerikuorintaa ei kannata tehdä liian usein.
Hiuspohjaa voi kosteuttaa esimerkiksi juuri siihen tarkoitetuilla voidemaisilla tuotteilla tai öljyhoidoilla. Kookosöljykin toimii!
8. Harkitse tuplapesua
Jos tukka rasvoittuu pipon alla, tuplapesu voi olla hyvä idea. Se tarkoittaa sitä, että peset hiukset shampoolla kahdesti. Ensimmäinen pesu poistaa hiuspohjasta pintakuonan, toinen lopun lian. Tuplapesu kannattaa varsinkin, jos hiukset ovat paksut.
9. Kuiva päänahka vai hilse? Tästä erotat ne
Kuivasta hiuspohjasta voi irrota kuivunutta ihoa. Sen erottaa hilseestä siitä, että kuiva iho on puuterimaista pölyä, varsinainen hilse taas isompaa, laattamaista hiutaletta.
Hilsettä on usein rasvoittuvassa hiuspohjassa ja yleensä se on merkki taliköhnästä eli tali-ihottumasta. Hilseestä kärsivän kannattaa pestä hiuksiaan hieman useammin, hilseen hoitoon tarkoitetuilla mutta omalle hiuspohjalle sopivilla tuotteilla.
10. Näin selvität niskatakun
Talvisin kaulahuivi tai takin kaulus saattaa hangata hiuksiin niskatakun. Ikävä takku selviää parhaiten hoitoaineen avulla:
- Kastele hiukset ja laita niihin hoitoainetta.
- Selvitä takku käyttämällä apuna selvitysharjaa, joka ei revi.
- Huuhtele hiukset. Pese ne normaalisti shampoolla ja hoida hoitoaineella.
- Harjaa hiukset.
Teksti: Jenni Kleemola