Hiukset hupenevat neljällä suomalaismiehellä viidestä. Perimälle ei voi mitään, mutta hiusten hyväksi on kuitenkin paljon tehtävissä.
Millainen hiustenlähtö on normaalia?
Hiuksemme kasvavat sykleittäin. Osa hiuksista kasvaa, osa lepää ja osa kuolee ja putoaa pois. Joka päivä päästämme irtoaa noin sata hiusta.
Ikääntyessä hiusten laatu muuttuu ja ne ohenevat. Hiusten harveneminen ei ole hiustenlähtöä. Kyseessä on normaali, ikääntymiseen liittyvä muutos.
Hiukset heijastavat ihmisen vointia, ja voinnin muutokset näkyvät niissä viiveellä.
Kun hiuksia alkaa huveta, kannattaa miettiä kolmen–kuuden kuukauden takaisia tapahtumia. Hiukset heijastavat ihmisen vointia, ja siinä tapahtuvat muutokset näkyvät hiuksissa viiveellä. Laihtuminen, ravinnon heikko laatu ja rankka fyysinen ja henkinen kuormitus – vaikkapa kuumeinen infektio – saattavat näkyä hiustenlähtönä.
Milloin hiustenlähtö ennakoi kaljuuntumista?
Miestyyppisessä kaljuuntumisessa hiukset harvenevat ohimoilta ja päälaelta mutta säilyvät yleensä korvien yllä ja takaraivolla. Tätä ennen hiuslaatu alkaa ohentua, ja se voi tapahtua hyvinkin nuorena. Muutoksen voi huomata siitä, etteivät hennot hiukset enää asetu aloilleen entiseen tapaan.
Miestyyppinen kaljuuntuminen on perinnöllistä ja johtuu hormoneista. Jos lähisuvun miehillä hiusraja on vetäytynyt, se vetäytyy suurella todennäköisyydellä myös itsellä. Miestyyppinen kaljuuntuminen etenee yleensä hitaasti.
Vaikuttaako hiustenpesu hiustenlähtöön?
Päivittäinen hiustenpesu ei vie hiuksia päästä, vaikka näin kuulee joskus väitettävän. Hiustenpesu on päänahan hoitoa, ja puhdas, terve päänahka on hyvä kasvualusta hiuksille.
Miestyyppiseen kaljuuntumiseen voi liittyä päänahan hilseilyä ja tali-ihottumaa eli seborrooista ekseemaa. Hilse ja päänahan kutina ovat tyypillisiä ihottuman oireita.
Tali-ihottumaa hoidetaan pesemällä päänahkaa hilseilyä vähentävällä shampoolla.
Päivittäinen pesu on tärkeää erityisesti, jos käyttää muotoilutuotteita. Ne voivat ärsyttää herkkäihoista.
Miten päänahan hyvinvointia voi parantaa?
Joissakin shampoissa on aineita, jotka stimuloivat päänahan verenkiertoa. Päänahan hieronta kevyesti sormenpäillä tehostaa vaikuttavien aineiden kulkeutumista ihossa. Helpoin ja mukavin tapa hieroa päänahkaa on yhdistää hieronta pesuun.
Puhdas, terve päänahka on hyvä kasvualusta hiuksille.
Hiuspohjan verenkiertoa voi stimuloida myös hoitonesteellä. Se ja muut päänahan ongelmien hoitoon tarkoitetut hoitonesteet annostellaan suoraan päänahkaan.
Päänahkaa ei kannata pestä ainakaan kovin usein suihkushampoolla, sillä se saattaa kuivattaa sitä.
Voiko hiustenlähtöä ehkäistä?
Omaa geeniperimää ei voi muuttaa eikä perinnöllistä hiustenlähtöä voi ehkäistä. Lähes jokaisella suomalaisella on perimässään hiustenlähtöä aiheuttavia geenejä, mikä tekee hiustenlähdöstä hyvin yleistä.
Kova mekaaninen rasitus, kuten rastat, voivat olla hiuksille liikaa. Hyvin tiukka poninhäntä voi aiheuttaa hiustenlähtöä otsan tai ohimoiden seudulle.
Miten elintavat vaikuttavat hiuksiin ja kuinka nopeasti?
Kokonaisvaltainen hyvinvointi tukee hiusten hyvinvointia. Se tarkoittaa esimerkiksi terveellistä, monipuolista ruokavaliota ja stressinhallintaa.
Henkisesti kuormittunut ihminen ei jaksa huolehtia itsestään. Hän ei syö eikä nuku kunnolla ja saattaa laihtua.
Elintaparemontti vaatii kärsivällisyyttä, sillä hiuksissa näkyviä tuloksia saa odottaa kuukausia. Kun ravintoaineista on puutetta, ihmiselimistö käyttää ne ensisijaisesti kriittisten toimintojen ylläpitoon. Hiukset saavat osansa vasta, kun kriittisten toimintojen tarve on turvattu.
Milloin hiustenlähtö vaatii lääkärin apua?
Jos päänahka oireilee, tulehtuu, hilseilee tai tulee ihottumaa, lieviin oireisiin löytyy apu apteekista.
Ellei itsehoito auta tai hiuksia lähtee läiskittäin, on syytä varata aika lääkäriin. Syy tavallista voimakkaampaan hiustenlähtöön voi olla iho- tai perussairaudessa, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnassa.
Lääkäriin kannattaa hakeutua aina, jos hiustenlähtö vaivaa omaa mieltä. Lääkäri saattaa joissain tapauksissa määrätä miestyyppiseen kaljuuntumiseen lääkehoidon. Joskus hoitona käytetään myös hiustensiirtoja.
Vinkkejä hiusten ja päänahan hoitoon
- Pese päänahkaa, älä hinkkaa hiuksia. Hiukset eivät pidä kovakouraisesta käsittelystä vaan puhdistuvat hellästi puristellen. Päänahka pestään sormenpäillä pyöritellen.
- Huuhtele viileällä. Hiusten huuhtelu pesuvettä vähän viileämmällä vedellä sulkee hiuspinnan hiussuomut. Tällöin vesi ei pääse haihtumaan hiuksista.
- Muista hoitoaine. Hoitoaine ei ole vain pitkähiuksisten tuote vaan viimeistelee pesun. Ammattilaisen avulla valitut, oman päänahan kuntoa vastaavat tuotteet hoitavat hius- ja päänahan ongelmia.
- Hoitoainepesu sopii tiheään pesutahtiin. Aamun treenihiki pestään pois shampoolla mutta jos hiukset pitää pestä samana iltana uudestaan, siihen riittää pesu hoitoaineella.
- Anna päänahan nauttia kesästä. Pipo on paikallaan kylmillä keleillä. Sisällä ja kesällä päähine kannattaa riisua, sillä se voi hautoa hiuspohjaa. Muista kuitenkin suojata pää auringon paahteelta!
Asiantuntijoina farmaseutti Satu Koivula, Koivu Apteekki, Tampere, ja kouluttaja Jenny Koski, M Room
Lähteenä myös terveyskirjasto.fi
Teksti: Virve Järvinen