Kun ikää tulee lisää, iho alkaa näyttää ja tuntua erilaiselta. Kun ihon kollageenin määrä ja elastiinisäikeet vähenevät, iho kadottaa entistä joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan. Se veltostuu, ohenee ja rypyt ilmestyvät pintaan.

Iän myötä iho voi myös muuttua kirjavaksi, kun siihen ilmestyy pigmenttiläiskiä, näkyviä pintaverisuonia ja muuta epätasaisuutta.

Usein iho kuivuu vanhenemisen myötä, joskin naisilla talineritys voi vaihdevuosien aikana lisääntyä, jolloin iho tuntuu rasvaisemmalta.

”Kun kello käy, elimistö vanhenee, se on selvä juttu. Mutta niin sanotun kronologisen vanhenemisen lisäksi ihon vanhenemiseen vaikuttavat ulkoiset tekijät, eli erityisesti aurinko”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.

Hän kertoo, että elintapojen vaikutusta ihoon on tutkittu yllättävän vähän, mutta esimerkiksi tupakointi kyllä vanhentaa ihoa.

Ihon ohenemista voivat edesauttaa myös tietyt lääkitykset.

”Klassinen esimerkki tästä on tablettikortisonihoito. Myös kortisonivoiteet voivat väärin käytettynä ohentaa ihoa, mutta niiden vaikutusta usein pelätään enemmän kuin olisi tarpeen”, Kiiski toteaa.

Ikääntynyt, ohentunut iho saattaa vaurioitua paljon aiempaa herkemmin. Pahimmillaan iho on lähes kuin silkkipaperia, eikä se kestä oikein mitään hankausta tai painetta.

Kukaan ei tietenkään pääse ihon vanhenemiselta karkuun.

”Mutta hyvä aurinkosuojaus, tupakoimattomuus, riittävä yöuni ja monipuolinen ravinto kannattaa. Vaikka ravinnon ja unen vaikutuksesta ihoon ei ole paljon tutkimuksia, voidaan ajatella, että se mikä on hyväksi koko elimistölle, on hyväksi myös iholle”, Kiiski sanoo.

Ikääntyvän ihon hoito – ihonhoitorutiiniin tarkastus

Ihonhoitorutiinissa Kiiski suosittelee ottamaan huomioon ikääntyvän ihon erityistarpeet. Tässä ihotautien erikoislääkärin tärkeimmät tärpit ihonhoitoon, kun vuosia on jo kertynyt mittariin.

  • Kuiva iho janoaa hyvää kosteutusta.
  • Ikääntynyttä ihoa kannattaa puhdistaa hellävaraisilla tuotteilla. Kovakouraiset kuorinnat on syytä unohtaa.
  • Ihon – niin kasvojen kuin vartalon – suojaaminen auringolta on tärkeää, jotta voidaan ehkäistä ennalta ihomuutoksia.
  • Kannattaa varovaisesti kokeilla kosmetiikkaa, joka sisältää A-vitamiinijohdannaisia, kuten retinolia, joka voi lisätä ihon kollageenin määrää sekä tasoittaa ihon pigmenttiä ja väriä. Sen käyttö on kuitenkin syytä aloittaa vähitellen.
  • Kosmetiikassa C-vitamiini voi tasoittaa ihon kirjavuutta ja hidastaa ihon ikääntymiseen liittyviä muutoksia.

IHA_ikaantyva_iho_730x400.jpg

Viisi hyvää syytä pitää ihonhoidosta huolta

Säännöllinen ihonhoito kannattaa; etenkin ihonhoitorutiini, johon kuuluu aurinkosuojavoide. Parhaimmillaan huolellinen ihonhoito auttaa ennaltaehkäisemään tiettyjä ihomuutoksia ja -sairauksia, joita voi tulla iän mukana.

1. Pigmenttihäiriöt

Iän myötä iholle voi ilmestyä tummia pigmenttiläiskiä. Kiiski sanoo, että erityisesti iäkkäämmillä ihmisillä ne ovat suurimmaksi osaksi elämän aikana tulleen aurinkoaltistuksen aiheuttamia, tai ainakin auringon UV-säteily voi pahentaa tummia läiskiä.

Auringolta suojautuminen siis kannattaa. Kosmetiikassa muun muassa retinoli, C-vitamiini, tiamidoli, AHA-hapot ja atselaiinihappo ovat hyödyllisiä ainesosia ihon pigmenttihäiriöiden estossa ja hoidossa.

2. Couperosa

Couperosalla viitataan ihon lisääntyneeseen punoitukseen ja pintaverisuoniin.

”Yleensä taustalla on ruusufinnitaipumus, mutta myös liika aurinkoaltistus, toistuvat auringonpolttamat sekä paleltumat voivat saada aikaan samannäköistä muutosta ihossa. Usein couperosa on monen asian summa”, Kiiski sanoo.

Koska auringon UV-säteet stimuloivat pintaverisuonten kasvua, auringolta suojautuminen on ehdoton juttu. Couperosaan taipuvaisen kannattaa myös hoitaa ihoaan hellävaraisesti ja unohtaa kovakouraiset käsittelyt.

3. Elastoosi

Elastoosi tarkoittaa ihon elastisuuden häviämistä. Ihoon tulee syviä uurteita ja se voi muuttua hieman kellertäväksi.

”Tätä on jossain määrin aina vanhenevassa ihossa, mutta erityisesti elastoosia näkee ihoalueilla, jotka ovat altistuneet paljon auringolle, kuten kasvot, kyynärvarret ja kädet”, Kiiski sanoo.

Auringolta suojautuminen on siis ykkösjuttu myös elastoosin ehkäisyssä.

4. Asteatoottinen ekseema

Asteatoottinen ekseema on ihottumaa, joka johtuu siitä, että iho on kuiva. Ihon pinta voi punoittaa, hilseillä ja halkeilla, ja ihottuma kutista.

Suomessa ikäihmisten iho on ehtinyt nähdä monta kuivattavaa talvea. Tämän lisäksi ihottuman syntyyn voivat vaikuttaa turhan voimakkaat pesuaineet sekä karkeat pesuharjat ja -sienet.

Kiiski suosittelee vaihtamaan suihkugeelit ja muut voimakkaat pesuaineet hellävaraisiin pesuöljyihin ja -voiteisiin, jotka eivät sisällä vaahtoavia ja kuivattavia ainesosia kuten sulfaatteja.

5. Aurinkokeratoosi, Bowenin tauti ja okasolusyöpä

Karhea, punertava läiskä ihoalueella, joka on saanut vuosien mittaan paljon aurinkoa, voi olla aurinkokeratoosi. Se voi muuttua ajan myötä Bowenin taudiksi, joka on ihon pintasyöpä. Bowenin tauti taas voi kehittyä ihon okasolusyöväksi.

Vaikka iholla jo olisi aurinkokeratoosia, kannattaa aurinkovoiteeseen yhä tarttua.

”Iho muistaa menneen aurinkoaltistuksen, mutta menneisyyttä ei auta itkeä. Parasta on keskittyä nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, sillä aurinkosuojaus mitä ilmeisimmin kannattaa kaiken ikäisillä”, Kiiski sanoo.

3 x voidevinkki ikääntyvälle iholle

  1. Aurinkosuojavoiteet. Vaikka iho olisi nuorena altistunut auringon UV-säteille, sen suojaaminen vielä vanhempanakin kannattaa.
  2. Perusvoiteet. Monikäyttöiset perusvoiteet kosteuttavat ja hoitavat ihoa hellästi. Vaihtoehtoja on eri tarpeisiin.
  3. Apteekkikosmetiikka. Apteekkikosmetiikasta löytyy voiteet myös ikääntyvälle iholle – esimerkiksi retinolivoiteet, kiinteyttävät hoitosarjat sekä kosteuttavat ja suojaavat päivävoiteet.

Teksti: Jenni Kleemola