Usein toistuva pesu, kemikaalit, kylmä tai kuuma sekä likainen ja pölyinen työ panevat käsien ihon koetukselle. Ihon oma suojauskyky ulkoisia kuormitustekijöitä vastaan ei aina riitä, vaan ihon suojakerrokset pääsevät vaurioitumaan. Iho alkaa oirehtia ja seurauksena on käsien ihottuma.
Joskus sairauden puhkeamisen taustalla on lisäksi jokin ihosairaus, kuten atooppinen ihottuma tai psoriasis.
Ulkoista ärsytystä vai allergista ihottumaa?
Käsi-ihottuma voi johtua ulkoisesta kuormituksesta tai allergiasta. Ärsytyskosketusihottuma johtuu toistuvasta ulkoisesta ärsytyksestä, kuten liian innokkaasta käsien pesusta. Sen ensimmäisiä oireita ovat ihon kuivuminen ja halkeilu, minkä jälkeen kädet alkavat kutista, kirvellä, pistellä, punoittaa ja hilseillä. Ihoon voi tulla myös vesirakkuloita ja näppylöitä. Sormien väliin ja ohuille ihoalueille voi lisäksi ilmestyä vesirakkuloita ja haavaumia, jotka leviävät myös kämmenpuolelle.
Kuivien käsien säännöllinen kosteutus perusvoiteella hoitaa ja ehkäisee ihottumaa.
Allerginen ihottuma taas syntyy, kun kädet joutuvat toistuvasti kosketuksiin herkistävän aineen kanssa. Tavallisimpia käsien allergisen ihottuman aiheuttajia ovat pesuaineiden ja kosmetiikan ainesosat, kuten hajusteet tai säilöntäaineet ja metallit, kuten nikkeli. Kyseessä ovat usein myös lääkeaineet, pintakäsittelyaineiden kemikaalit, kumikemikaalit sekä eläinten hilse ja karvat.
Allerginen ihottuma käsissä oireilee punoituksena, turvotuksena ja kutinana. Iholle voi myös nousta urtikariapaukamia, nokkosihottumaa. Oireet voivat myöhemmin levitä käsistä laajemmallekin alueelle.
Suojaudu oikeanlaisilla käsineillä
Käsi-ihottuman kanssa on tärkeää tunnistaa ihoa ärsyttävät tekijät ja poistaa ne. Jos esimerkiksi tiettyjä aineita tai tilanteita ei ole mahdollista välttää kokonaan, on syytä käyttää suojakäsineitä.
Käsineet valitaan käyttötarpeen mukaan, ja ne ovat aina henkilökohtaiset. Muovisten tai kumisten suojakäsineiden alla voi käyttää puuvillaisia aluskäsineitä kosteuden imemiseksi. Kuiviin oloihin sopivat kangas- tai nahkakäsineet.
Myös juuresten, hedelmien, lihan ja kalan käsittelyä paljain käsin on syytä välttää. Samoin kylmää – muista käyttää käsineitä kylmällä ilmalla!
Käsineiden on oltava ehjät, puhtaat ja oikean kokoiset eikä niitä kannata käyttää liian pitkään yhtäjaksoisesti, jotta kädet eivät ala hautua. Puoli tuntia kerrallaan riittää.
Lataa hyödyllinen opas
Opi hoitamaan käsi-ihottumaa oikein! Lataa Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n hoito-opas ja hyödynnä asiantuntijoiden vinkit.
Käytön jälkeen käsineet pestään ulkoa ja sisältä ja niiden annetaan kuivua.
Käsi-ihottuman itsehoito ja ennaltaehkäisy
Ihottuma käsissä kannattaa hoitaa aina kunnolla heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, koska pitkittyessään vaiva mutkistuu ja voi altistaa kosketusallergioiden synnylle. Pahaksi äitynyt käsi-ihottuma voi myös vaikeuttaa työntekoa ja harrastuksia, mikä heikentää jo elämänlaatua.
Kuivien käsien säännöllinen kosteutus kevyellä perusvoiteella tai kevyellä ja rasvattomalla emulsiovoiteella hoitaa ja ehkäisee ihottumaa. Yöksi käsiin voi lisäksi levittää kosteuttavaa keramidivoidetta tai kuivalle ja atooppiselle iholle sopivaa perusvoidetta.
Voide kannattaa valita käsien ihon kuivuuden mukaan. Mitä kuivemmat kädet, sitä rasvaisempi voide. Voitele kädet huolellisesti unohtamatta kädenselkää ja kynsinauhoja. Yöksi tehoa voi lisätä käyttämällä kankaisia suojahansikkaita.
Jos perusvoiteiden teho ei riitä taltuttamaan käsien ärsytystä, käsiin voi myös levittää ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta.
Milloin lääkäriin?
Jos käsi-ihottuma ei parane parissa viikossa kotikonstein, on syytä hakeutua lääkäriin. Samoin silloin, jos vaiva uusiutuu.
Yleensä käsien ihottumaa hoidetaan keskivahvoilla kortisonivoiteilla. Kortisonivoidetta käytetään 1–2 kertaa päivässä, joskus useiden viikkojen ajan. Hoidon pituuteen vaikuttaa muun muassa voiteen vahvuus ja hoidettavan alueen sijainti.
Kortisonivoiteen käytöstä on hyvä muistaa, että sen käyttöä ei saa lopettaa äkillisesti, vaikka vaiva näyttäisi jo parantuneen. Pidemmissä kuureissa voiteen käytössä myös pidetään taukoja haittavaikutusten välttämiseksi.
Kortisonivoiteen lisäksi käsiin levitetään myös perusvoidetta, mutta vasta, kun kortisonivoide on täysin imeytynyt eli noin tunnin kuluttua. Perusvoiteen säännöllinen käyttö ehkäisee ihottuman uusiutumista.
Tulehtuneen ihon hoidossa käytetään desinfioivia ja antibakteerisia aineita. Joskus hankalaksi äityneen vaivan taltuttaa sisäisesti nautittu antibiootti-, kortisoni- tai antihistamiinikuuri.
Herkistyneiden käsien oikea pesu
- Ota sormukset pois ennen pesua, koska lika kertyy sormusten sisäpuolelle.
- Pese kädet haalealla vedellä ja hajusteettomalla pesuaineella tai kostealle iholle levitettävällä perusvoiteella.
- Kuivaa kädet ja sormien välit hankaamatta.
- Levitä kuivattuihin käsiin glyserolia sisältävää käsidesinfektioainetta ja anna kuivua.
- Levitä vielä lopuksi käsiin perusvoidetta.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto
Teksti: Jaana Tapio