Nuorena iho on paksu ja kimmoisa. Kun ihminen vanhenee, iho alkaa ohentua sekä vartalolla että kasvoissa.
”Epidermis eli orvaskesi ohenee, ja orvaskeden solujen väliset liitokset heikkenevät. Sen takia iholta haihtuu aiempaa enemmän vettä ja se kuivuu herkemmin”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi Mehiläisestä.
Ulkoinen kosteutus oikealla voiteella estää ihoa kuivumasta liikaa ja menettämästä suojaansa.
Suojaa iho auringolta hyvin
Aurinko vanhentaa ihoa eniten, ja ikääntynyt iho myös reagoi aurinkoon aiempaa herkemmin. Siksi kevään ja kesän aurinkoisina päivinä kannattaa käyttää aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on 50.
Jos aurinko ei paista voimakkaasti, suojakertoimen sisältävä kosteusvoide riittää.
Suomen pimeässä syksyssä ja talvessa auringolta ei tarvitse suojautua lainkaan. Tällöin hyvä kosteusvoide suojaa tarpeeksi.
Iho ei välttämättä enää rusketu entiseen tapaan. Se voi myös palaa herkemmin, ja ihosyöpäriski kasvaa. UV-säteily ja ikääntyminen yhdessä lisäävät myös pintaverisuonien ilmestymistä erityisesti nenään ja poskille.
Kollageenin ja elastiinin hajoaminen näkyy ihossa
Ihmisen ikääntyessä auringon ultraviolettisäteilyn vahingoittava vaikutus alkaa näkyä aiempaa selvemmin. Iholle voi tulla pigmenttiläiskiä ja ihosyövän esiasteita, kuten aurinkokeratooseja. UV-säteily tuhoaa myös ihon tukikudoskollageenia, joka alkaa muutenkin hajota ikääntymisen myötä. Seurauksena on ryppyjä ja veltostumista.
Lisäksi vanhetessa ihon elastiinisäikeet rikkoutuvat, ja ihon kimmoisuus vähenee. Sen tähden tyynyn kuva saattaa aamulla näkyä poskella pitkään.
Naisten ja miesten iho ikääntyy pitkälti samaan tapaan. Miehillä on kuitenkin usein naisia paksumpi iho ja enemmän testosteronia, joka rasvoittaa ihoa. Ikääntymisen merkit näkyvät hitaammin paksussa ja rasvaisessa ihossa.
Toisaalta naiset hoitavat ihoaan miehiä paremmin. Se parantaa ihon kuntoa.
Huolehdi ihon hyvistä bakteereista
Ihon mikrobiomin eli ihollamme elävien pieneliöiden tehtävä on suojata ihoa taudinaiheuttajilta ja pitää se terveenä. Ikääntyminen heikentää mikrobiomia, ja silloin ihon vastustuskyky huononee. Mikrobiensa hyvinvointiin voi kuitenkin vaikuttaa.
”On paljon ihmisiä, jotka pesevät saippualla hyvät bakteerit iholta pois. Liika hygienia ei siksi ole hyväksi, ihon ei kuulu olla steriili”, Kauppi sanoo.
Pesuun kannattaa valita sopivan hellävarainen ja ihon pH-tasapainoa tukeva tuote. Ihon voi puhdistaa myös perusvoiteella.
Mikrobiomiaan voi vahvistaa probioottisilla perusvoiteilla. Probiootit ovat tutkittuja pieneliöitä, joilla on terveysvaikutuksia.
Kosteuta! Kuiva iho kaipaa erityissuojaa
Kauppi korostaa ihon ulkoisen kosteutuksen suurta merkitystä. Kuiva, ohut iho kutisee ja kirvelee enemmän kuin kosteutettu iho. Se myös tulehtuu ja menee rikki kosteaa ihoa herkemmin.
Kasvoille kannattaa yleensä valita glyserolia sisältävä kosteusvoide. Se on hyvä humektantti eli se sitoo itseensä kosteutta. Kosteuden sitominen on kosteusvoiteen tärkein ominaisuus.
Hyvin kuiviin kohtiin, kuten kanta- ja kyynärpäihin, voi levittää karbamidivoidetta. Se on vielä glyseroliakin tehokkaampi kosteuttaja, mutta kasvoilla se saattaa kirvellä.
Voidetta valittaessa kannattaa myös muistaa sen rasvapitoisuus. Voiteen rasva muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon ja auttaa sitä pysymään kosteana. Se myös vähentää ihon ärsyyntymistä.
”Kun iho kuivuu liikaa, se menettää suojansa. Hyvin kosteutettu iho pysyy myös terveempänä”, Kauppi muistuttaa.
Vitamiinien nauttiminen on hyvää ihonhoitoa
Yleisten ravitsemussuositusten mukainen terveellinen ruokavalio on hyväksi myös iholle: se tarvitsee monipuolisesti vitamiineja ja hyviä rasvoja pysyäkseen kunnossa.
Muista syödä varsinkin C-vitamiinia, jota tarvitaan tukikudoskollageenin muodostumiseen. A- ja D-vitamiini ovat myös hyviä iholle, samoin omega-3-rasvahapot.
”Jos ihmisellä on vitamiini- tai hivenainepuutoksia esimerkiksi tiukan dieetin tai imeytymishäiriön tähden, silloin puutosten korjaaminen lisäravinteilla auttaa myös ihon kuntoon”, Kauppi sanoo.
Mikäli puutoksia ei ole, ravintoaineet on parempi hankkia syömällä monipuolisesti ja terveellisesti. D-vitamiinilisä on kuitenkin hyväksi varsinkin pimeänä vuodenaikana.
Ulkoilu, vesi ja terve elämä kaunistavat
Ihon kuntoa voi parantaa myös terveillä elämäntavoilla. Esimerkiksi raju lihominen ja laihtuminen löystyttävät ihoa, joten paino kannattaa pitää kurissa.
Runsas alkoholin käyttö lisää verisuonten muodostumista sekä kasvoilla että vartalolla. Se myös laajentaa pintaverisuonia, jolloin iho punoittaa helpommin.
Riittävästä veden juonnista ja ulkoilusta iho nauttii. Muista kuitenkin suojata iho auringolta ja viimalta.
Tupakka vanhentaa ihoa selvästi. Sen myrkyt ikäännyttävät ihoa monin tavoin ja rikkovat elastiinia ja kollageenia. Tumppaa siis!
Näin hoidat ikääntyvää ihoa
- Vaihda saippua tai puhdistusaine voidepesuun. Pese iho vesipitoisella perusvoiteella, et tarvitse muuta puhdistusainetta. Sillä irtoaa myös meikki.
- Levitä kosteusvoide suihkun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea. Voide sitoo suihkun jättämän kosteuden ihoon.
- Käytä päivällä kosteusvoidetta, joka sisältää suojakertoimen. Vaihda se kesällä ja aurinkolomilla aurinkovoiteeseen, jossa on suojakerroin 50.
- Levitä iholle yöksi rasvaisempi voide kuin päivällä. Esimerkiksi A-vitamiinivoide on hyvä valinta yön ajaksi. A-vitamiinijohdannaiset – retinoli ja retinyylipalmitaatti – uudistavat ihoa.
- Kokeile myös probioottivoidetta. Se saattaa auttaa parantamaan ihosi omaa vastustuskykyä.
Teksti: Anna Kauhala