Ihottuma eli ekseema on yleisnimi yleisimmille ihosairauksille, joiden tyypillinen piirre on ihon punoitus, kutina ja ihossa oleva tulehdusreaktio. Ihottuman eri muodot erotetaan toisistaan muun muassa ulkonäön, sijainnin ja tautihistorian perusteella.
Ihottuman oireet
Iho on suurin elimemme. Se suojaa meitä kuivumiselta ja mikrobeilta. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka tuntuu kutinana. Käsien kuivuminen voi aiheuttaa myös ihottumaa. Ihottuma johtuu tavallisimmin käsien ihon kuivumisesta, ärsytyksestä tai allergiasta.
Ihottuman oireita ovat kutina, punoitus ja hilseily. Käsi-ihottuma alkaa yleensä käden selkäpuolelta tai sormenpäistä. Joka toisella kämmenien ihottumasta kärsivällä ihottuma alkaa haavasta tai nirhaumasta. Atoopikko on siten tavallista alttiimpi myös käsi-ihottumalle, sillä kuiva iho halkeilee keskimääräistä helpommin. Halkeileva iho voi puolestaan altistaa tulehduksille.
Ihottuman hoito
Lievää ihottumaa kannattaa hoitaa perusvoiteella. Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ehkäisee ihon kuivumista ja kutinaa ja pitää käsien ihon vastustuskykyisenä ulkoisille ärsykkeille. Tehokkain tapa suojautua infektioilta on käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö. Käsidesi ei kuivata ihoa. Käsidesit sisältävät usein kosteutta sitovaa glyserolia ja siksi ne myös kosteuttavat ihoa.
Käsien ihon lisäksi kannattaa hoitaa myös kynsiä, sillä niiden huono hoito voi johtaa kynsivallintulehdukseen. Kynsien hyvään hoitoon kuuluu, ettei kynsinauhaa saa irrottaa puutikulla kynsivallista, sillä se altistaa tulehdukselle.
Milloin lääkäriin
Jos ihottuman hoito perusvoiteella tai korkeintaan kolmen viikon ajan kortisonipohjaisella voiteella ei tepsi, on syytä hakeutua lääkäriin. Ihottuma kroonistuu kolmessa kuukaudessa ja pitkittynyt käsi-ihottuma voi vaatia lääkehoitoa. Ihottuman lääkehoitoon voivat kuulua suun kautta otettavat antibiootit, kortikosteroidit tai antihistamiinit. Myös valohoitoja voidaan yhdistää muihin hoitoihin, etenkin kun käsi-ihottuma pitkittyy.
Teksti: Orion
Asiantuntija: ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannuksela