Mikä on kynsien ja kynsinauhojen tehtävä?
Kynsien tehtävä on suojata sormien ja varpaiden päiden herkkää ihoa. Kynsinauhan tehtävä on suojata kynnen juurta. Ilman kynsinauhaa kynnen juuri olisi alttiimpi rasitukselle ja bakteereille.
Terveet kynnet ovat kuulaat ja kirkkaat, niissä ei ole sameutta eikä värimuutoksia. Terve kynsinauha on ehjä ja kimmoisa, ei paksuuntunut, kova tai turvonnut.
Kynnet ja kynsinauhat – tavallisimmat pulmat
- Kynsien oheneminen. Terveydentila voi näkyä kynsissä. Joskus syy kynsien ohenemiseen on pitkäaikaissairauksissa. Yleisimmin oheneminen voi johtua epäterveellisestä ruokavaliosta, joka aiheuttaa vitamiinien puutetta.
- Kynsien liuskoittuminen ja katkeilu. Tämä johtuu usein kynsien käsittelystä – kuten runsaasta kynsien lakkaamisesta, rakennekynsistä ja kynsilakan poistamisesta – ja siitä, että kynsien pinnasta ei huolehdita. Liuskoittumista ja katkeilua estämään voi käyttää kynttä vahvistavia lakkoja.
- Kynsien paksuuntuminen ja tummuminen. Etenkin varpaankynnet voivat paksuuntua ja tummua. Sitä luullaan usein kynsisieneksi, mutta takana on yleensä vain ikääntyminen. Jalkojenhoitaja voi poistaa poralla paksuuntunutta kynttä ja samalla tummentumaa.
- Kynsisieni. Myös kynsisientä voi tulla etenkin varpaankynsiin. Se voi olla vaikea tunnistaa itse. Jos epäilee kynsisientä, asia kannattaa varmistaa lääkäriltä.
- Kynsivallintulehdus. Kynsivallintulehduksessa kynsivalli punoittaa ja on arka, pahimmillaan kipeä ja erittää kellertävää eritettä. Lievään kynsivallintulehdukseen voi kysyä apteekista neuvoa ja itsehoitotuotteita. Tärkeää on saada myös ohjeistusta siihen, milloin itsehoito riittää ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Pahimmissa tulehduksissa tarvitaan antibioottia suun kautta ja toisinaan leikkaustoimenpidettäkin.
Mikä voi rasittaa kynsiä?
Kynnet voivat kärsiä mekaanisen tai kemiallisen rasituksen takia. Mekaanista rasitusta tulee töissä, joissa kädet ovat koko ajan kovilla, kuten rakennustöissä. Harrastuksista vaikkapa kiipeily, nyrkkeily tai painonnosto rasittavat kynsiä.
Kemiallista kynsien rasitusta kokevat vaikkapa kampaajat, jotka käsittelevät työssään kemikaaleja. Sitä tulee myös ammateissa, joissa käsiä pitää pestä ja desinfioida jatkuvasti. Esimerkiksi hoitotyötä tekevien kynnet ja kynsinauhat voivat olla kovilla.
Mitä haittaa kynsien pureskelusta on?
Kynsien pureskelu voi muuttua tavaksi. Jatkuvan kynsien pureskelun riski on, että kynsinauhat tulehtuvat, kynnet haurastuvat ja kynnen kasvu kärsii.
Kynsien pureskelija voi kokeilla sormuksia, joissa on pieniä liikuteltavia renkaita. Niiden idea on, että näprääminen siirtyisi omista kynsistä sormukseen.
Minkälaisia kynsien muutoksia kannattaa näyttää terveydenhuollossa?
- Poikkeava värimuutos, joka on tullut melko nopeasti, ja joka ei ole iän mukana tullutta tummentumaa tai ei voi johtua kolhua seuranneesta mustelmasta.
- Melko nopea kynsien haurastuminen, jopa mureneminen, etenkin varpaankynsissä.
- Kynteen liittyvä kipu.
- Jos kynnen lähellä on ihottumaa ja kynsi jotenkin muuttuu sen takia.
10 vinkkiä: kynsinauhojen ja kynsien hoito
Kynsistä ja kynsinauhoista kannattaa pitää huolta. Kotihoidolla voi vaikuttaa niiden kuntoon ja terveyteen.
- Kynnet on hyvä pitää lyhyinä, etenkin jos ne ovat kovilla työn tai harrastuksen takia.
- Kynnet kannattaa leikata oikein: tasaisiksi, ei reunoja pyöristäen. Tämä pätee sekä sormien että varpaiden kynsiin.
- Käsivoidetta ja jalkavoidetta levitetään myös kynsille ja kynsinauhoihin. On myös olemassa vain kynsinauhoille tarkoitettuja voiteita, ne ovat usein rasvaisia tai öljyisiä. Rasvaamisessa tärkeää on säännöllisyys. Varsinkin talvisin, kun iho kuivuu, myös kynnet ja kynsinauhat kuivuvat.
- Saippuan sijaan kädet kannattaa pestä hellävaraisella pesunesteellä.
- Puleerausviilalla – jota kutsutaan myös kynnenkiillottimeksi – voi tasoittaa pieniä uurteita kynnen pinnalla. Pinnasta tulee kiiltävä, mutta kiillottaminen myös suojaa kynttä.
- Jos varpaat ovat lähekkäin, kynsi voi painua vierekkäisen varpaan ihoon. Apteekista saa tähän apuvälineitä.
- Kynnenaluset on syytä pitää puhtaana – kynsiharja käyttöön!
- Jos kynsinauha on kasvanut reilusti kynnen päälle, voi sitä pehmityksen jälkeen työntää appelsiinipuutikulla pois kynnen pinnalta. Jos kynsinauhassa ei ole ylimääräistä, ei sitä tule törkkiä pois.
- Jos lakkaa paljon kynsiä, on hyvä käyttää aina aluslakkaa suojaamaan kynttä värjäytymiltä.
- Kannattaa huolehtia monipuolisesta, hyvästä ruokavaliosta. Jos tuntuu, että ravinnosta ei saa kaikkia tarpeellisia vitamiineja, voi vitamiinivalmisteista jutella apteekissa farmaseutin kanssa. Biotiini vahvistaa kynsiä. Biotiinilisää voi käyttää kuureina tarpeen mukaan.
Hoitorutiini sormien ja varpaiden kynsille
- Mahdollinen kynsilakka poistetaan kynsilakanpoistoaineella.
- Kädet tai jalat kylvetetään lämpimässä vedessä. Veteen voi lisätä kylpyöljyä. Jalkakylpyyn voi laittaa ihoa pehmentävää jalkakylpyainetta.
- Kynnenaluset putsataan esimerkiksi kynsiharjalla. Varpaiden välit pestään hyvin.
- Kynnet leikataan.
- Jos kynsinauhat ovat kasvaneet kynnen päälle, niitä voi varovasti työnnellä appelsiinipuutikulla pois.
- Kädet tai jalat huuhdellaan.
- Kädet tai jalat rasvataan huolellisesti, myös kynnet ja kynsinauhat. Jalkavoiteessa voi olla reilusti karbamidia, joka kosteuttaa hyvin kylvyssä pehmenneet jalat ja kynnet.
4 x kauniit kynnet
- Käsiä ja kynsiä ei kannata kuivattaa saippuapesulla. Sebamed Hand Wash Oil kosteuttava -käsienpesuöljy sisältää runsaasti kosteuttavia ja suojaavia luonnonöljyjä.
- Yksi purkki, monta tarkoitusta: Femisan Oil sopii vartalolle, intiimialueelle ja kynsinauhoille. E-vitamiini jättää kynsinauhat pehmeiksi ja joustaviksi.
- Rasvainen Lipolan-perusvoide kosteuttaa tuhdisti niin käsien kuin jalkojen ihon, kynsinauhat ja kynnet.
- Biorion Strong -ravintolisä tukee kynsien hyvinvointia, sillä se sisältää sinkkiä.
Asiantuntija: farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala, Jumbon Apteekki, Yliopiston Apteekin kumppaniapteekki
Teksti: Jenni Kleemola