Mistä tietää, että iho on kuiva?
Yleensä ihminen tietää itse, milloin hänellä on kuiva iho. Iho hilseilee, kutiaa ja on kireäntuntuinen.
Kuiva iho voi vaivata ympäri vuoden. Kuitenkin iho kuivuu erityisesti talvella, jolloin ilmankosteus on matalampi, sisällä eletään lämpimässä ja ulkona taas ollaan kylmässä. Itse asiassa ihon kannalta sähkönsäästötalkoot ovat hyvästä, kun huonelämpötilaa lasketaan.
Mistä ihon kuivuminen johtuu?
Iho kuivuu, jos sitä suojaava rasvakerros ei toimi kunnolla. Ihotyyppejä on myös erilaisia, ja väliaikaisesti pintakuivuutta voi esiintyä kaikissa ihotyypeissä.
Ikääntyminen vaikuttaa: menopaussin jälkeen, estrogeenitason hiipuessa, iho kuivuu. Mitä vanhemmasta henkilöstä on kyse, sitä tavallisempaa ihon kuivuminen on. Rasvaaminen on kuitenkin myös hyvää hartiajumppaa!
Atoopikoilla ihon läpäisyaste on heikentynyt. Atooppinen, kuiva iho on ominaisuus, joka altistaa atooppisen ihottuman puhkeamiselle ja joka on osittain perinnöllistä. Atopiaan liittyy usein muita sairauksia, kuten eläin- tai siitepölyallergiaa, astmaa tai allergista nuhaa. Tällöin näitä sairauksia hoidetaan oireiden perusteella.
Aurinko auttaa atooppista ihoa, mutta helteet ja hiki pahentavat oireita.
Miten kuivaa ihoa hoidetaan?
Ihoa kannattaa rasvata säännöllisesti. Saippuapesua on syytä vähentää, vesihuuhtelu riittää. Ainoastaan kainalot ja jalat voi pestä saippualla sekä hiukset sampoolla. Tali-ihottuma eli seborrooinen ihottuma tarvitsee kuitenkin pesua saippualla.
Ihottumaa hoidetaan lääkevoiteilla ja kuivaa ihoa perusvoiteilla. Perusvoidetta voi käyttää myös pesuaineena. Apteekin ihonpesunesteet ovat vähemmän kuivattavia.
Kutisevan ihon rasvaaminen on tärkeää siksi, ettei siitä kehittyisi ärsytysihottumaa. Ihoa ei ole pakko hoitaa, jos mitään vaivaa ei ole. Sellainen uskomus, että ihoa pitää periaatteessa rasvata koko ajan, on väärä.
Millainen voide sopii parhaiten?
Itselle sopivan voiteen löytää kokeilemalla. Voi käyttää kahta eri voidetta – vaikkapa saunan jälkeen rasvaisempaa ja aamulla suihkun jälkeen vähemmän rasvaista voidetta, joka myös imeytyy nopeasti. Kovin vetiset voiteet voivat kirvellä ahavoituneella iholla, ja hyvin rasvainen voide saattaa puolestaan kutista eikä sovi hyvin tulehtuneelle, rikkonaiselle iholle.
Jos ei ole hajusteallergiaa, hajustettuja voiteita voi käyttää. Niille voi kuitenkin myös allergisoitua. Kosketusallergia voi kehittyä herkästikin. On siis hyvä käyttää perusvoiteita, jotka sisältävät hillitysti erilaisia ainesosia.
Kun voide on tuubissa tai pumppupullossa, siinä on vähemmän säilytysaineita kuin purkkeihin pakatuissa tuotteissa. Purkista sormella otettava rasva tarvitsee enemmän säilytteitä.
Lue myös: Apua oikean perusvoiteen valintaan
Mitä kuivaihoisen kannattaa välttää?
Hiki ei saisi jäädä kuivumaan iholle, sillä se voi aiheuttaa ihottumaa. Hiki kannattaa huuhtoa pois vaikkapa vain pikaisella suihkulla. Turhaa saippuapesua on syytä välttää.
Erityisesti atoopikot voivat miettiä ihoaan vasten olevaa kangasmateriaalia. Luonnonmateriaaleja siedetään yleensä hyvin: esimerkiksi silkki, puuvilla ja merinovilla eivät ärsytä ihoa. Väljät vaatteet eivät hankaa ihoa yhtä paljon kuin kireät.
Onko ravinnolla merkitystä ihon kuivumiseen?
Hyviä, pehmeitä rasvoja olisi suositeltavaa käyttää. Jos näistä on puutetta, saattavat sekä iho että hiukset kuivua.
Hiukset voivat kuivua myös silloin, jos niitä käsitellään kemiallisesti. Joidenkin hiukset kestävät paremmin kuin toisten.
Jos iho-oireiden kanssa ei pärjää, on hyvä mennä lääkäriin
Jos ihon kuivuminen tai muut iho-oireet haittaavat elämää eikä niiden kanssa tunnu pärjäävän, on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Vastaanotolle voi mennä, jos kaipaa neuvoja oireiden kanssa toimimiseen tai jos ihon kuivuus on muuttunut ihottumaksi.
Näin hoidat kuivaa ihoa
- Kutisevaa ihoa kannattaa rasvata. Mutta jos minkäänlaisia oireita ei ole, rasvauskaan ei ole välttämätöntä.
- Saippuapesua ei yleensä tarvita. Vesipesu riittää muille kuin jaloille, kainaloille ja hiuksille.
- Ihoa vasten olevista kankaista luonnonmateriaalit sopivat parhaiten.
Teksti: Tarja Västilä
Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster, Ihosairaala