Ilma ei ole talvisin ainoastaan kylmempää vaan myös kuivempaa kuin kesällä. Lämmitys vielä kuivattaa sisäilmaa, ja viima, pakkanen ja suuret lämpötilanvaihtelut laittavat ihon lujille.

Ihon suojakerros toimii talvella kesää heikommin, ja iho kiristelee ja kuivuu. Monet iho-ongelmat voivat talvella muuttua pahemmiksi.

Ihosta tulee talvella myös helposti samea ja elottoman näköinen. Kasvot ja kädet ovat erityisen kovilla, sillä ne joutuvat alttiiksi raa’alle talvisäälle. Muu iho saa vaatteista paremmin suojaa.

Aurinko ei ole Suomen talvessa kovin tavallinen vieras, ja sekin on ihon kannalta ikävää. Aurinko nimittäin vahvistaa ihoa ja taltuttaa ihotulehduksia, ja ilman sitä iho ohenee. Ohut iho taas on paksua herkempi.

Kunnon kosteutus on talvi-iholle tärkeää

Kosteuttaminen on talven tärkein ihonhoitoteko, koska kuiva iho reagoi herkästi ympäristön ärsykkeisiin. Lisäksi kosmetiikkatuotteiden tehoaineet voivat mennä kuivalla iholla hukkaan, koska ne eivät välttämättä imeydy kunnolla. Tästä syystä myös seerumit ja voiteet on hyvä levittää välittömästi pesun ja kasvoveden jälkeen.

Muista, että hyvinvoivakin iho voi muuttua talvella pintakuivaksi. Jos iho kiristelee, se on selvä merkki kosteutuksen tarpeesta. Kuivaihoisen kannattaa myös unohtaa ihon jynssääminen harjoilla tai sienillä.

Saippua ei ole kosteutta kaipaavan ihon ystävä, joten se kannattaa hylätä ainakin talvisaikaan. Saippuan tai suihkugeelin voi talvella vaihtaa kosteuttavaan perusvoiteeseen. Se sopii myös meikin poistoon.

Pesun jälkeen puhdistuksen voi viimeistellä hoitavalla kasvosuihkeella. Sitä voi suihkuttaa kiristävälle iholle myös pitkin päivää – joko paljaalle iholle tai meikin päälle. Talvella toki sisätiloissa, pakkasessa ei parane kasvoja ryhtyä suihkuttelemaan.

Pesun jälkeen kosteus kannattaa sitoa iholle hoitavalla perusvoiteella. Perusvoiteissa on suojaavien rasva-aineiden ja veden lisäksi myös muita kosteutta ihoon sitovia aineita, kuten glyserolia ja keramideja, jotka parantavat ihon kosteutusta ja pidentävät voiteen vaikutusaikaa. Ihon riittävä voitelu lievittää kutinaa ja hilseilyä. Erittäin kuivalle iholle sopii karbamidia sisältävä voide. Se tepsii myös kuiviin jalkapohjiin ja korppukantapäihin ja vahvistaa ihon omaa suojakerrosta.

Vaihda ihonhoitotuotteet talveksi täyteläisempiin

Kesällä iholle voi riittää geelimäinen kosteusvoide, mutta talvella voide on syytä vaihtaa täyteläisempään. Geelivoiteet eivät sido kosteutta talvella tarpeeksi hyvin. Kannattaa tutkia tuotteita ja valita perusvoiteista omalle iholle sopiva vaihtoehto.

Iho tulee kosteuttaa sekä aamuin että illoin. Muista levittää kosteusvoide aina vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä kunnolla.

Levitä kosteusvoide aina vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua

Myös kuorintatuotteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Talvella tuotteet on hyvä vaihtaa erityisen hellävaraisiin.

Kosteuttava naamio hellii ihoa, ja sitä voi käyttää vaikkapa joka toinen päivä. Tuotteen on hyvä olla rauhoittava ja sopia myös herkälle iholle. Muista, että savipohjaiset tuotteet kuivattavat ihoa.

Talvella on kuitenkin myös puolensa. Jos on kiinnostunut kasvohoidoista, joiden jälkeen iho ei saa altistua auringolle, parempaa ajankohtaa ei ole!

Atooppinen ihottuma ja couperosa pahenevat talvella

Noin 10–20 prosentilla suomalaisista on atooppinen iho. Tällöin iho voi kuivua, punoittaa, hilseillä ja kutista tavallista helpommin. Se voi olla karhea ja siihen voi tulla ihottumaa, joka saattaa myös rikkoutua. Talvi pahentaa atooppista ihottumaa. Vaikein on kylmä pakkastalvi, leuto ja sateinen sää ei ole iholle yhtä raskas.

Talvi tekee hallaa myös couperosasta kärsivälle iholle. Laajenneet pintaverisuonet saavat ihon punoittamaan helposti. Couperoottinen iho on hoitamattomana taipuvainen myös rosaceaan eli ruusufinniin. Pahimmillaan iholla on kipeitä näppylöitä, ja kasvot punoittavat jatkuvasti.

Suuret lämpötilanvaihtelut ovat myrkkyä couperoottiselle iholle, minkä vuoksi talvi onkin sisä- ja ulkolämpötilaeroineen erityisen vaikeaa aikaa. Suunnilleen pahinta, mitä couperosalle voi talvella tehdä, on suunnata pakkasesta saunaan.

Couperosa-ihoa kannattaa vahvistaa sille tarkoitetulla voiteella, joka itsessään ei sisällä mitään ihoa ärsyttävää.

Suojaa iho pakkaselta ja auringolta

Aina ei tule ajatelleeksi, että iho kannattaa suojata auringolta myös talvella – varsinkin, jos ulkoilee lumisena ja aurinkoisena päivänä. Auringon heijastuessa lumesta hyvä suojakerroin on sama kuin kesällä eli 30–50. Pilvisellä säällä riittää suojakerroin 15–25. Suojakertoimen 30 sisältävä päivävoide on hyvä valinta vuoden ympäri. Suojaava BB-voide antaa iholle myös väriä ja hehkua.

Iho tulisi suojata auringolta myös talvella

Kovalta pakkaselta ihoa suojaa ulkoiluvoide, joka lisäksi ehkäisee ihon kuivumista. Vedetön suojavoide on hyvä valinta.

Tiesitkö, että myös puuteri suojaa pakkaselta? Meikkaaminen ennen ulkoilua voi siis olla muutakin kuin ulkonäkökysymys. Meikkivoidekin auttaa suojaamaan ihoa.

Paras tapa ehkäistä ihon pakkasvaurioita ovat kuitenkin vaatteet. Suuri kaulahuivi ja iso pipo auttavat pitkälle. Ja muista, että kaulurit ja huivit imevät kosteutta kaulalta – kosteuta siis päivittäin myös kaulan iho.



Muista talvi-ihoa!

  • Valitse riittävän täyteläinen kosteusvoide ihoa kosteuttamaan ja suojaamaan.
  • Kokeile perusvoidetta kuivan ihon pesuun ja meikin poistoon.
  • Käytä hellävaraisia kuorintatuotteita ja naamioita.
  • Muista aurinkosuoja talvellakin, varsinkin aurinkoisina päivinä lumen keskellä.
  • Couperosasta kärsivälle iholle suuret lämpötilanvaihtelut ovat myrkkyä.

Teksti: Anna Kauhala