Kun aurinko viimein paistaa, siitä kannattaa nauttia täysillä! Tietenkin niin, että samalla suojautuu auringon vahingollisilta vaikutuksilta – sehän on olennainen osa ihonhoitorutiinia.
Ovesta ulos lähtiessä kasvoilla on hyvä olla jonkinlainen aurinkosuoja, vaikka ulkona kävisikin vain pienellä kävelyllä tai pyöräilisi töihin.
Monissa päivävoiteissa sekä BB-voiteissa on mukana suojakertoimet. Kuinka pitkälle niiden antama suoja oikein kantaa?
Teelusikallinen suojaavaa päivävoidetta kasvoille – talvellakin
Jos kesäkuukausina käytössä olevan päivävoiteen suojakerroin on vähintään 30 ja mukana on sekä UVA- että UVB-suojat, niiden antama suoja riittää kevyeen ulkoiluun. Tällöin voidetta on kuitenkin laitettava iholle riittävästi.
Pakkauksen lupaamien suojakertoimien takaamiseksi voidetta tarvitaan kasvoille teelusikallisen verran. Vartalollehan aurinkovoidetta neuvotaan laittamaan reilunkokoinen kämmenellinen.
Jos auringossa sitten oleileekin kauan, suojakertoimellista päivävoidetta tulee lisätä kasvoille kahden tunnin välein, jotta kertoimet pysyvät riittävinä. Siis aivan samoin kuin varsinaisen aurinkosuojan kanssa toimitaan. Suojan tarve ei koske vain kesää – talvikuukausina suoja on erityisen tärkeä muistaa, jos iho palaa herkästi tai kasvoilla on esimerkiksi rosaceaa.
”Talvella ulkoiluun riittää suojakertoimen 20 sisältävä päivävoide, mutta silloinkin voidetta pitää laittaa riittävästi. Tätä ei ehkä tule aina ajatelleeksi, mutta lumi heijastaa 80 prosenttia auringon UV-säteilystä, ja mitä korkeammalle maan pinnasta noustaan, sitä korkeampi on myös säteilyn voimakkuutta mittaava UV-indeksi. Indeksin noustua kolmeen kaikkien tulisi vuodenajasta ja ihotyypistä riippumatta suojata kasvonsa”, muistuttaa estenomi-kosmetologi Kati Liukkonen Kalasataman apteekista.
Kun kevätaurinko alkaa helmikuun korvilla porottaa jo hieman lämpimämmin, Liukkonen suosittelee ottamaan käyttöön päivävoiteen rinnalle varsinaisen aurinkosuojan, jota on pitkään ulkoillessa hyvä käyttää aina syksyyn asti. Kesäkuukausina suojakertoimeksi kannattaa valita vähintään 30, mielellään 50. Kun kertoimet pitää korkeina, iholla pysyy kohtuullinen suoja, vaikka suojavoidetta ei aina muistaisikaan käyttää tarkasti ohjeiden mukaan.
UVB ja UVA – laaja aurinkosuoja on parasta anti-age-hoitoa
Auringon lämpö tuntuu pitkän talven jälkeen iholla ihanalta, siitä ei pääse mihinkään. Lämmöstä nauttiessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että auringosta tulee kahdenlaista säteilyä.
Ihon rusketuksen ja palamisen aiheuttava UVB-säteily tuntuu nimenomaan kuumottavana tunteena iholla. Siksi se on helppo havaita, ja siltä muistaa myös suojautua.
Salakavalampaa, ihon syvempiin kerroksiin pääsevää UVA-säteilyä ei voi laisinkaan nähdä tai tuntea auringossa oleilun aikana. UVA-säteilyn vaikutukset näkyvät ihossa usein vasta vuosien kuluttua pigmenttimuutoksina eli maksaläiskinä, ryppyinä ja solumuutoksina.
Ihon ikääntymisestä jopa 80 prosenttia johtuu ulkoisista tekijöistä.
”Kannattaa aina tarkistaa, että iholle levitettävä voide sisältää suojan molempia säteilyjä vastaan. Laajan aurinkosuojan käyttö on parasta anti-age-ihonhoitoa”, Liukkonen vinkkaa.
Auringolta suojaavat päivävoiteet imeytyvät hyvin
Suojakertoimen sisältävien voiteiden koostumukset ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Korkeankaan kertoimen voiteiden ei tarvitse pelätä jättävän kasvoille tahmaista tunnetta tai valkoista kalvoa.
”Kemialliset suojat ovat yleensä koostumukseltaan fysikaalisia kevyempiä, sillä niissä suojakertoimen antavat ainesosat imeytyvät ihoon. Fysikaalisissa suojissa ne jäävät ihon pinnalle heijastamaan säteilyä”, Liukkonen selittää.
Mikä BB-voide? BB tasoittaa ja hoitaa kasvoja
Kesällä meikkiä tekee usein mieli keventää, mutta samalla iholle voi olla mukavaa saada pientä tasoitusta. Sävyttävä päivävoide sulatuu täydellisesti ihon omaan sävyyn ja tasoittaa epätäydellisyyksiä.
Alun perin Etelä-Koreasta lähtöisin oleva BB-voide yhdistää yhteen tuubiin kevyen meikkivoiteen, ihoa hoitavat ja kosteuttavat ainesosat sekä aurinkosuojan. BB-voiteen kyljestä on hyvä vielä varmistaa, että mukana on sekä UVA- että UVB-suojat.
Kevyttä BB-voidetta voi levittää kasvoille muutaman kerroksen, jotta sitä saa aurinkosuojan kannalta oikeaoppisen määrän.
Allergiselle ja herkälle iholle oikea tuote
Allergisen kannattaa valita niin BB- kuin päivävoidevalikoimastakin tuote, joka on hajusteeton ja jonka inci-lista eli raaka-aineluettelo on mahdollisimman lyhyt. Kun raaka-aineet on karsittu minimiin, myös riski tuotteen aiheuttamasta ihoärsytyksestä pienenee.
”Jokaiselle löytyy varmasti sopiva BB-voide. Apteekin henkilökunnalta voi kysyä testiin tuotenäytteitä, joita kokeilemalla selviää paras vaihtoehto”, Liukkonen neuvoo.
Muista nämä auringossa:
- UV-säteily on voimakkaimmillaan klo 11–15 välillä. Vältä siksi keskipäivällä suorassa auringonvalossa oleskelua ja suojaa ihoa kevyillä vaatteilla ja lierihatulla. Varmista, että aurinkolaseissa on myös UV-suojaus.
- Aurinkosuojaa on syytä käyttää pilvisenäkin päivänä, sillä pilvet eivät suodata säteilyä. UVA-säteily pääsee myös ikkunalasin lävitse.
- Jotta päivä- ja BB-voiteen lupaama suojakerroin toteutuu, voidetta pitää levittää teelusikallinen kasvoille ja kaulalle. Vartalo taas vaatii aurinkovoidetta reilun kämmenellisen.
- Auringon säteily ja vapaat radikaalit aiheuttavat jopa 80 prosenttia ikääntymisen merkeistä ihossa. Aurinkosuojan käyttö onkin tehokkain keino ehkäistä ryppyjä ja ihon pigmenttimuutoksia.
Teksti: Siina Leppä