Orionin Turun tehtaan voideosastolla valmistetaan tällä hetkellä Aqualan Plus- ja Carbalan- perusvoiteita. ”Töitä tehdään kahdessa vuorossa. Meillä on yhteensä kolme voidevalmistuslaitetta, joista kaksi pyörii vuoron aikana”, kertoo voidevalmistusosaston työnjohtaja Janne Harju.
Jokaisella voiteella on oma hyvin tarkka reseptinsä. ”Automaatio ei suinkaan hoida kaikkea, vaan tarvetta on paljon myös käsityölle ja vuosien varrella kertyneelle tietotaidolle.”
Vuoden 2020 lopulta lähtien voideosastolla on tehty töitä piikkauskoneen säestyksellä. Käynnissä on suuri osaston laajennustyö. ”Aina pieni osa osastosta erotetaan, eristetään muista tiloista ja ryhdytään remontoimaan. Tuotantoa voi jatkaa muualla osastolla normaalisti”, Harju kertoo.
17 miljoonan euron investoinnilla Orion uudistaa myös Turun lääketehtaansa syöpälääkkeiden pakkauslinjan ja parantaa koko tehtaan ympäristöystävällisyyttä.
Tuotantomäärät kymmenkertaistuneet
Harju ei välitä remontin aiheuttamista pienistä meluhaitoista.
”Ei haittaa yhtään, kun tiedämme, mihin työ tähtää. Lisätilalle on todellakin tarvetta.”
Orion vastaa laajennuksella voiteiden kasvaneeseen kysyntään ja tuotannon kasvuun. Siitä, kun tiloissa alettiin valmistaa perusvoiteita 1990-luvun alussa, tuotantomäärät ovat kysynnän myötä kymmenkertaistuneet.
”Minä olen ollut täällä töissä parikymmentä vuotta. Kasvu on ollut kovaa sinäkin aikana.”
Ympäristöystävällistä omaa energiaa
Turun tehtaalle on tulossa muitakin muutoksia. Orion investoi tehdasalueelle uuteen aluelämpökeskukseen, joka parantaa merkittävästi sen ympäristöystävällisyyttä ja erityisesti energiatehokkuutta.
Orionin energiatehokkuuspäällikkö Catarina Hildén-Fjäder kertoo, että uusi aluelämpöhanke tulee pudottamaan koko tehtaan kaukolämmön tarvetta laskennallisesti noin kaksi kolmasosaa.
”Lämpöä tullaan tuottamaan ympäristöystävällisesti omin voimin noin 7 000 MWh eli saman verran, mitä kuluu noin 850 kotitalouden lämmittämiseen.”
Tehdasalueelle rakennettava uusi aluelämpökeskus on niin sanottu hybridilaitos. Se koostuu lämpöpumpuista ja energiakeräimistä, jotka tuottavat sekä lämpöä että kylmää tehtaan tarpeisiin ja käyttävät hyväkseen hukkalämpöä ja ulkoilmaa.
Voideosastolle rakennetaan myös uusi pesula. Siellä voidaan puhdistaa esimerkiksi isoja kontteja entistä tehokkaammin ja turvallisemmin. Lisäksi jätevedenkäsittelyä parannetaan.
Probicare löytänyt hyvin käyttäjänsä
Turussa voideosaston tehtävissä työskentelee yhteensä 34 henkeä.
”Voidevalmistus tapahtuu yksinkertaistettuna siten, että kaksi faasia, rasvafaasi ja vesifaasi yhdistetään, ja tästä muodostuu voide-emulsio. Prosessissa faasit yhdistetään kuumina, seosta jäähdytetään, sekoitetaan ja homogenisoidaan. Seokseen lisätään raaka-aineita tietyissä kohdin prosessia prosessiohjeen mukaisesti”, Harju kuvailee.
Tällä hetkellä Turun tehtaalla valmistetaan vuosittain noin 770 000 kiloa perusvoiteita. Pakkauksia on kolme miljoonaa, skaala kulkee pienistä tuubeista pumppupulloihin.
”Aqualan L on ylivoimainen ykkönen, sillä on myynnistä melkein kolmannes. Se vaan on niin hyvä ja monipuoliseen käyttöön sopiva tuote.”
Seuraavaksi suosiossa tulevat muut Aqualan-tuoteperheen ja Ceralan-tuoteperheen tuotteet. Orionin uusin perusvoide on Turussa suunniteltu, solu-uutetta sisältävä, ihoa uudistava ja vahvistava Probicare.
”Voideosaston vinkkelistä näyttää, että myös Probicare on löytänyt hyvin käyttäjänsä.”
Tuotteita, jotka tulevat lähelle
Harju kertoo, että tuntuu hyvältä tehdä tuotteita, jotka luovat konkreettisesti hyvinvointia. Perusvoiteet pääsevät myös hyvin lähelle suomalaisia, ihan iholle asti.
Orionin tuotteet ovat ahkerassa käytössä myös Harjun perheessä.
”Kun meille syntyi nelisen vuotta sitten Eetu-poika, hänkin sai tehdä pian tuttavuutta Aqualan L:n kanssa”, Janne Harju naurahtaa.
Tehokkaasti puhdistettua vettä
Orionin Turun tehtaalle on tulossa muun ohella uusi puhtaan veden tuottolaite.
Lääketeollisuudessa, mukaan lukien perusvoiteiden valmistus, käytetään vettä, joka on paljon tavallista vesijohtovettä puhtaampaa.
Voideosastolle rakennettavat uudet käyttöpisteet lisäävät entisestään myös voideosaston työturvallisuutta.
Teksti: Matti Välimäki