Iho on suurin elimemme, joka suojaa meitä kuivumiselta ja mikrobeilta. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana. Käsien kuivuminen voi aiheuttaa myös ihottumaa. Useilla meistä on ihottumaa jossain vaiheessa elämää. Ihottuma johtuu Matti Hannukselan mukaan tavallisimmin käsien ihon kuivumisesta, ärsytyksestä tai allergiasta.
Ihottuman oireina kutina, punoitus ja hilseily
Käsi-ihottuman diagnoosi ei ole Hannukselan mukaan yksiselitteinen. ”Siinä, missä toinen pitää ihoa vain kuivana, toisen mielestä se on selvää ihottumaa, ekseemaa. Ihottuman oireet ovat kutina, punoitus ja hilseily”, Hannuksela valottaa.
Käsi-ihottuma alkaa yleensä käden selkäpuolelta tai sormenpäistä. ”Noin 10 prosentilla väestöstä käsi-ihottumaa on jossain vaiheessa myös kämmenpuolella. Ihottumaa voi olla myös sormissa tai kynsivalleissa.”
Lataa hyödyllinen opas
Opi hoitamaan käsi-ihottumaa oikein! Lataa Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n hoito-opas ja hyödynnä asiantuntijoiden vinkit.
Käsien haavaumat ja kuiva iho altistavat ihottumalle
Hannuksela huomauttaa, että joka toisella kämmenien ihottumasta kärsivällä ihottuma alkaa haavasta tai nirhaumasta. Atoopikko on siten tavallista alttiimpi myös käsi-ihottumalle, sillä kuiva iho halkeilee helpommin. Halkeileva iho voi puolestaan altistaa tulehduksille. Ihorikko kerää bakteereja ja viruksia: esimerkiksi kynsivallintulehdus pitää sisällään maailman väkiluvun verran mikrobeja.
Hoida myös kynsiä – ehkäiset ihottumia ja tulehduksia
Myös manikyyrit ja rakennekynnet saattavat Hannukselan mukaan altistaa ihottumalle. Jotkut allergisoituvat liimalle, jolla rakennekynnet kiinnitetään. ”Pahin vitsaus ovat appelsiinipuutikut, joilla kynsinauha irrotetaan kynsivallista. Kynsinauhan pitää olla kiinni kynsivallissa – piste”, erikoislääkäri korostaa.
Kynsistä kannattaa pitää hyvää huolta, sillä niiden huono hoito voi johtaa kynsivallintulehdukseen. Bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa kynsivalli tulehtuu, turpoaa ja irtoaa. ”Kynsivallintulehdus vaatii vähintään puolen vuoden hoidon. Myös kynnen pohjaa joudutaan toisinaan hoitamaan erittäin voimakkaalla kortisonilla.”
Suojaa käsiä pesuilla, älä pelkää käsidesiä
”Käsien pesu saippualla on tehokkain tapa suojautua infektioilta. Runsas käsien pesu voi olla käsille riski niin sanotuissa märissä ammateissa, kuten kampaajilla tai siivoojilla”, Hannuksela sanoo.
Huutia saa väite, jonka mukaan desinfiointiaineet kuivattavat ihoa. ”Käsidesi ei kuivata käsiä. Se on sen sijaan hyvä käsivoide saippuapesun jälkeen, sillä käsidesit sisältävät usein kosteutta sitovaa glyserolia.”
Hoida lievä ihottuma perusvoiteella
Lievä käsi-ihottuma paranee useimmiten perusvoiteella ja omahoidolla. Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ehkäisee Hannukselan mukaan ihon kuivumista ja kutinaa ja pitää käsien ihon vastustuskykyisenä ulkoisille ärsykkeille. ”Käsien ihottumaa voi hoitaa myös kortisonipohjaisella voiteella, mutta enintään kolmen viikon ajan. Sen jälkeen tulee hakeutua jo lääkäriin. Ihottuma kroonistuu kolmessa kuukaudessa.”
Pitkittynyt käsi-ihottuma voi vaatia lääkehoitoa
Joskus käsi-ihottuman hoito vaatii sisäisiä lääkkeitä kuten antibiootteja, kortikosteroideja tai antihistamiineja. Myös valohoitoja voidaan yhdistää muihin hoitoihin, etenkin kun käsi-ihottuma pitkittyy.
”Kylmyyttä suurempi haitta iholle on auringonvalon puute. UV-säteilyssä on pahatkin puolensa, mutta se vahvistaa ihoa ja parantaa tulehduksia”, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannuksela summaa.
Näistä talvikädet tykkäävät:
- Käytä käsineitä ulkoillessasi kylmillä ja viileillä ilmoilla.
- Pese kädet miedolla, glyserolia sisältävällä pesunesteellä tai lotion-tyyppisellä perusvoiteella.
- Levitä voide hiukan kostealle iholle.
- Hiero voide huolella myös kämmenselkiin, sormiin, rystysiin, kynsiin ja kynsinauhoihin.
- Käytä tarvittaessa apteekista saatavaa kynsinauhavoidetta.
Teksti: Jaana Viskari