Miltä ihopsoriasis näyttää?
Iholle ilmestyy punoittavia, paksuja läikkiä, jotka kutiavat pahasti ja aristavat? Tarkkarajaiset, hilseilevät laikut saattavat viitata psoriasikseen.
Ihopsoriasis voi aiheuttaa ikäviä oireita iholla. Siitä on olemassa eri muotoja:
- Läiskäpsoriasis on tavallisin psoriasiksen muoto. Siinä iholla – yleensä kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa tai ristiselässä – on paksuuntuneita, hilseileviä, punaisia läiskiä.
- Pisarapsoriasiksessa koko kropan iholla on pieniä läiskiä.
- Taivepsoriasiksessa läiskät tulevat esimerkiksi ihotaipeisiin, nivusiin tai rintojen alle. Läiskät ovat ohuita, hilseettömiä ja tarkkarajaisia.
- Harvinaisessa märkärakkulaisessa psoriasiksessa iholla on pieniä, kellertäviä märkärakkuloita.
- Myös koko ihon peittävä psoriasis, jossa punoitus peittää koko ihoa, on harvinainen.
Et ole psorin kanssa yksin: ihopsoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista.
Mikä on nivelpsoriasis?
Ulkopuolisille psoriasis näkyy ihosairautena, mutta se voi aiheuttaa oireita myös nivelissä. Silloin puhutaan nivelpsoriasiksesta.
Yleisintä on, että nivelpsoriasis vaivaa muutamaa niveltä. Vaikkapa sormet voivat olla jäykät, arat ja kuumottavat sekä turvota makkaramaisiksi.
Etenkin nivelpsoriasikseen, mutta myös ihopsoriasikseen voi liittyä kynsipsoriasis. Siinä kynsissä on pieniä kuoppia tai läiskiä ja ne saattavat muuttua paksummiksi.
Nivelpsoriasis on harvinaisempaa kuin ihopsoriasis. Noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavilla on myös nivelpsoriasis. Nivelpsoriasista voi olla myös ilman oireita iholla.
Mistä psoriasis johtuu?
Psoriasis – tai psoriaasi – on tulehdustauti, joka syntyy ihmisen oman puolustusjärjestelmän pohjalta. Se ei siis tartu ihmiseltä toiselle!
Alttius psoriasikseen periytyy. Jos sinulla on paljon psoriasiksen näköistä ihottumaa ja suvussasi on psoria, on syytä epäillä, että sinullakin on se.
Perintötekijöiden lisäksi runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino ovat psoriasiksen riskitekijöitä. Myös esimerkiksi stressi voi laukaista psoriasiksen.
Useimmiten psoriasis puhkeaa nuoruusiässä tai 50–60-vuotiaana. Se on yhtä yleistä kaikilla sukupuolilla.
Ihopsoriasis voi olla lievä tai vaikea
Lievä psoriasis voi olla niin harmiton, että sinun ei tarvitse edes välittää siitä. Usein psori kuitenkin vaatii hoitoa – tosin välillä saattaa kulua pitkiäkin aikoja niin, että oireita ei ole tai ne ovat lieviä.
Toisilla psoriasis kuitenkin on vaikea: on häiritsevää kutinaa, kipuja ja psoriasiksen oireita laajoilla ihoalueilla. Noin 3–5 prosentilla psoriasista sairastavilla se on keskivaikea tai vaikea.
Sairauden vaikeusastetta voi selvittää erilaisilla mittareilla. Esimerkiksi BSA-mittarissa psorin vaikeus määritellään sen mukaan, kuinka ison prosenttiosuuden se peittää ihostasi. Sairaus on vaikea, jos luku on yli kymmenen prosenttia.
Psoriasis ja sen hoito vaihtelee kotihoidosta lääkärin apuun
Psoriasista ei voi parantaa, mutta sen oireita voidaan kyllä hoitaa. Nykyään tarjolla on niin hyviä hoitoja, että melkeinpä jokaiselle löytyy se oikea – se vain voi vaatia käyntiä erikoislääkärin vastaanotolla.
- Jos lievä ihopsoriasis ei haittaa sinua, sitä ei ole pakko hoitaa mitenkään.
- Usein lievän ihopsoriasiksen hoidoksi riittää ihon rasvaaminen perusvoiteilla.
- Tarvittaessa voit käyttää lyhyitä aikoja mietoa kortisonivoidetta, jonka saat apteekista ilman reseptiä.
- Tarvittaessa lääkäri määrää sinulle vahvemmat lääkevoiteet. Niitä ei yleensä käytetä jatkuvasti, vaan kuureina lääkärin ohjeen mukaan.
- Salisyylihappovalmiste kuorii paksua hilsettä psoriläiskän päältä. Sen jälkeen lääkevoiteet pystyvät imeytymään ihoon. Käytä salisyylihappoa aina lääkärin ohjeen mukaan.
- Jos paikallishoito ei riitä tai oireesi ovat pahat, lääkäri voi määrätä myös valohoitoa tai sisäistä hoitoa.
- Nivelpsoriasista hoidetaan yleensä lääkärin määräämin lääkkein. Muista, että nivelille myös liike on lääke!
Jos haluat vinkkejä psoriasiksen hoitoon tai muuten jutella asiantuntijan kanssa kuormittavasta sairaudesta, soita Psoriasisliiton maksuttomalle Psorilinjalle.
Perusvoide on psoriaatikon kaveri
Perusvoiteet eivät varsinaisesti hoida tautia, mutta ne vähentävät kutinaa ja hilseen määrää sekä kosteuttavat ja pehmentävät ihoa.
Nyrkkisääntö on, että perusvoiteet sopivat lieviin psori-ihottumiin, ihotumien jälkitiloihin ja silloin, kun pidät taukoa lääkevoiteiden käytöstä.
Vinkit perusvoiteen käyttöön:
- Rasvaa iho 1–2 kertaa päivässä.
- Rasvaa iho pesun jälkeen. Voide imeytyy parhaiten pyyhekuivaan ihoon, joka ei ole vielä aivan kuiva.
- Jos ihosi on oikein karvainen, rasvaa myötäkarvaan. Se voi ehkäistä karvatupentulehduksia.
- Käytä apuvälinettä esimerkiksi selän rasvaamiseen. Hyväksi on todettu esimerkiksi pieni puhdas maalitela tai tuorekelmuun kääritty paistinlasta! Myös erityisiä rasvanlevitysvälineitä on olemassa.
- Ihon rasvaamisen ei ole tarkoitus olla rasite. Etsi puuhaan hetket, jotka sopivat parhaiten juuri sinun arkeesi.
- Pyydä kumppania rasvaamaan selkäsi ja tee sama hänelle, vaikka hänellä ei olisi psoria. Ihon rasvaaminen voi olla mukavakin yhteinen hetki, jossa ollaan läsnä ja lähellä.
- Tee lapsen rasvaamisesta mukava leikkihetki. Anna lapsen voidella itsensä perusvoiteilla – niistä ei ole vaaraa ja samalla hän oppii hoitamaan sairauttaan.
Mikä on paras voide psoriasikseen?
Rasvainen perusvoide toimii yleensä psoriaatikkojen iholle, mutta löydät itsellesi sopivimman kokeilemalla. Voit aloittaa testaamisen keskirasvaisesta voiteesta. Jos se ei riitä ihollesi tai tuntuu liian tuhdilta, siirry rasvaisempaan tai kevyempään voiteeseen.
Jos rasvaat ihoa monta kertaa päivässä, voidepohjasi on todennäköisesti liian kevyt.
Usein voidetta kannattaa vaihtaa vuodenajan mukaan. Kesällä on lämmintä ja kosteaa, silloin riittävät kevyemmät voiteet. Talvella ilma on kuivaa ulkona ja sisällä, ja luultavasti tarvitset rasvaisemman voiteen.
Oletko joskus huomannut, että tuttu, toimivaksi havaittu perusvoide ei enää tunnu yhtä hyvältä kuin ennen? Vaihda silloin joksikin aikaa valmistetta. Saattaa olla, että jonkin ajan kuluttua vanha perusvoide taas toimii ihollesi.
Lääkäri yleensä määrää reseptillä myös perusvoiteet pitkäaikaisen ihosairauden, kuten psoriasiksen, hoitoon.
4 x hyvä perusvoide psorin hoitoon
Rasvapitoinen Hydran sopii erityisesti psoriaatikon kuivalle, karhealle ja hilseilevälle iholle.
Ihottumien jälkihoitoon voit käyttää kuivalle iholle sopivaa Ceralania.
Karbamidia ja glyserolia sisältävä Carbalan sitoo kosteuden tehokkaasti ihoon.
Aqualan L käy hyvin psoriaatikon hiuspohjan hoitoon. Kevyt perusvoide ei sotke ja on helppo huuhdella pois.
Milloin tarvitaan lääkevoidetta?
Lääkäri voi määrätä sinulle lääkevoiteen, jos ihosi ei perusvoiteilla rasvaamisesta parane. Käytä sitä lääkärin ohjeen mukaa kuureina, useimmiten kerran tai kaksi päivässä.
Muutaman psoriläikän rasvaamisesta yleensä selviää lääkevoiteilla, mutta jos psoriläikkiä on paljon ja rasvaaminen on työlästä, saatat tarvita muita, tehokkaampia hoitomuotoja.
Psoriasis päänahassa?
Hilseilevä ja kutiava hiuspohja saattaa tuntua hyvinkin ikävältä. Sen hoitaminen unohtuu helposti, mutta psoriaatikon päänahka kaipaa kosteutta siinä missä muukin iho.
- Vesiliukoiset perusvoiteet sopivat päänahan kosteuttamiseen. Ne eivät tahmaa tukkaa ja on helppo pestä pois.
- Voit kokeilla myös kuivan päänahan hoitoon tarkoitettuja liuoksia.
- Jos perusvoide ei riitä, voit kokeilla kortisonia sisältäviä lääkeliuoksia. Nekään eivät sotke hiuksia.
- Jos oireet päänahassa ovat hyvin pahat, lääkäri voi määrätä tehokkaampia lääkkeitä.
Pitääkö psoriaatikon vältellä vettä?
On harhaluulo, että psori-ihottuman kiusaamaa ihoa ei saisi pestä. Päinvastoin! Varsinkin, jos psoriasiksessa on aktiivinen vaihe meneillään, on hyvä pestä välillä voiteet ja kuona pois iholta.
Pesuaineella ei ole suurta väliä, mutta esimerkiksi vesiliukoinen perusvoide tai suihkuöljy on hyvä vaihtoehto. Hajusteet ärsyttävät joidenkin ihoa. Välillä riittänee pelkkä vesipesu.
Psoriasis ja aurinko
Aurinko hellii psoriaatikkoja, sillä sen UV-säteily yleensä lievittää oireita.
Muista kuitenkin, että auringossa oleskelu lisää ihosyöpäriskiä, myös Suomen lyhyissä kesissä. Älä päästä ihoa palamaan.
Paksuihin ja isoihin psoriläiskiin ei laiteta aurinkovoidetta. Muu iho kannattaa suojata sillä huolellisesti; kasvot, niska, dekoltee, herkät paikat kuten korvat tai kalju sekä vartalo.
Hyvät elämäntavat tukevat psoriasiksen hoitoa
Psorin hoito ei ole pelkkää ihon rasvaamista. Psoriasista pahentavat esimerkiksi tietyt elintavat, stressi ja infektiot – tarkastele siis kokonaiskuvaa. Onko ruokailuissasi petrattavaa? Psoriaatikon ei tarvitse jättää mitään yksittäistä ruoka-ainetta pois lautaseltaan, vaan syödä ravitsemussuositusten mukaan. Entä saatko D-vitamiinia talvisin riittävästi päivittäin?
Viinilasi silloin tällöin on ihan sallittua, mutta liika alkoholin käyttö voi pahentaa psorin oireita. Ethän tupakoi?
Vaivaako stressi? Oletko tyytyväinen elämääsi ja kuuluuko siihen hyviä ihmissuhteita? Vai voisitko ehkä raivata arjestasi pois jotain, mikä kuormittaa sinua turhaan?
Liikutko? Liikunta hoitaa niin psoriaatikon mieltä kuin niveliä.
Hoidata myös hampaat säännöllisesti. Suussasi saattaa muhia tulehdus, joka pitää yllä psoriasiksen oireita, mutta et tiedä sitä itse.
Psoriasiksella on liitännäissairauksia
Psoriaatikolla on muita suurempi riski sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen sekä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.
Paitsi että hyvät elämäntavat auttavat psorin hallinnassa, ne pienentävät liitännäissairauksiin sairastumisen riskiä.
Ainakin kerran vuodessa olisi hyvä tarkastuttaa veren sokeriarvo ja kolesteroliarvot. Verenpainetta kannattaisi mittailla useamminkin.
Milloin lääkäriin?
Lievä psoriasis ei vaadi lääkärikäyntiä; jos sinulle vaikkapa tulee silloin tällöin psoriläikkä, joka ei häiritse.
Jos psori alkaa vaatia rasvausta ja hoitoa, haitata arkea tai et pärjää pelkillä perusvoiteilla, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Diagnoosi on hyvä saada siksikin, että saat sairauteesi varmasti oikeaa hoitoa.
Hakeudu lääkäriin etenkin, jos sinulla on muutaman psoriläiskän lisäksi niveloireita ja selittämättömiä kipuja kropassa. Ne voivat kieliä nivelpsoriasiksesta.
Miten psoriasis todetaan?
Kokenut ihotautilääkäri toteaa ihopsoriasiksen silmämääräisesti, tietämyksensä avulla. Joissain tapauksissa voidaan ottaa koepala, jotta diagnoosi on varma.
Jos kyseessä on nivelpsoriasis, voi lääkäri käyttää diagnoosin tekemisessä röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvausta.
Psoriasis vai muu ihottuma?
Psoriasis vai punajäkälä?
Yleensä punajäkälä näkyy iholla sinipunertavina, kutiavina kohoumina, jotka saattavat sulautua yhteen. Psoriasista ja punajäkälää voi olla vaikea erottaa toisistaan.
Psoriasis vai atooppinen ihottuma?
Atooppinen ihottuma on usein ohutta, hentoa ja laaja-alaisempaa kuin psoriasis. Psoriläikät ovat paksumpia ja tarkkarajaisempia. Atopiaa tulee usein enemmän taivepuolelle, psoria ojentajapuolelle.
Psoriasis vai suunympärysihottuma?
Psori näyttää aika erilaiselta kuin suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti (POD). POD:issa on yleensä suun ympärillä pieniä, punoittavia kohoumia ja märkänäppylöitä, usein myös punaisia läiskiä.
Psoriasis vai tali-ihottuma?
Tali-ihottumaa eli seborrooista ekseema ja psoria on vaikea erottaa toisistaan – niin samannäköiset ne ovat. Tali-ihottumassa on tavallisesti hilsettä ja kutinaa hiuspohjassa sekä punoittavia, hilseileviä ihottumaläikkiä kasvojen alueella.
UKK – Usein kysytyt kysymykset psoriasiksesta
Paraneeko psoriasis?
Valitettavasti psoriasis ei parane. Se voi kuitenkin olla pitkiäkin aikoja oireeton tai niin lievä, että sinun ei juuri tarvitse välittää siitä.
Psoriasis – alkuoireet?
Usein ihopsoriasis alkaa sillä, että päänahkaan ilmestyy hilseilyä, joka näyttää tali-ihottumalta.
Miten lievitän kutinaa?
Perusvoiteet lievittävät kutinaa. Vaikka allergialääkkeet voivat auttaa muihin ihon ärsytyksiin ja ihottumiin, psoriasiksen aiheuttamaan kutinaan ne eivät auta. Saunominen helpottaa joitakin, koska se pehmentää ja kuorii ihoa.
Saanko käydä uimahallissa?
Uiminen on usein hyvää liikunta psoriaatikolle, onhan se nivelystävällistäkin. Huomaat kyllä, tekeekö uiminen hyvää ihollesi vai ei. Rasvaa aina iho uimahallireissun päätteeksi!
Hydran – 70-vuotias psoriaatikkojen suosikki
Tiesitkö, että perusvoiteiden pioneeri oli suomalainen ja Orionin kehittämä? Se syntyi Orionin sekä lääkäri ja professori Tauno Putkosen yhteistyöstä.
Putkosella oli mielessä voidepohja, johon sekoitettaisiin vaikuttavat aineet sairaaloissa ja apteekeissa. Ajatus käyttäjääkin miellyttävästä voiteesta oli ihan uusi.
Perusvoidetta alettiin kehittää 1950-luvulla Putkosen johdolla. Vuonna 1953 myyntiin tulivat Hydran-, Lavan- ja Emulsan-nimiset voiteet.
Hydran on vielä 70 vuotta myöhemmin monelle tuttu: rasvainen Hydran on edelleen myynnissä ja erityisesti monen psoriaatikon suosikki.
Asiantuntijana Psoriasisliiton Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio. Lähteenä myös psori.fi ja terveyskirjasto.fi.
Teksti: Jenni Kleemola