Silmien ympärillä oleva iho on hyvin ohutta ja herkkää. Siksi se saattaa turvota, jos sille levittää vääränlaista voidetta. Koko kasvoille tarkoitetut voiteet eivät useinkaan sovi silmänympärysiholle.

”Silmänympärysiholle levitettävien tuotteiden pitää olla huomattavasti kevyempiä kuin muulle kasvojen iholle käytettävät voiteet. Siksi kannattaa käyttää silmänympärysvoidetta. Se on ohuelle iholle sopivalla tavalla täyteläinen”, sanoo kosmetologi ja farmaseutti Anu Nokkala Jumbon Apteekista Vantaalta.

Liikkuvan luomen iho on puolestaan niin ohutta, että sille ei yleensä kannata levittää voidetta lainkaan.

Kuka tarvitsee silmänympärysvoidetta?

silmanymparysvoide

Silmänympärysvoidetta kannattaa yleisesti ottaen alkaa käyttää 25-vuotiaana, sillä siitä eteenpäin iho alkaa hiljalleen menettää kimmoisuuttaan. Aivan ensimmäiseksi se näkyy juuri silmänympärysihossa. ”Ihon kollageenin muodostuminen alkaa tuolloin pikkuhiljaa vähetä. Siksi iho muuttuu iän myötä vähemmän kimmoisaksi ja joustavaksi”, Nokkala sanoo.

Silmänympärysiho voi myös kuivua iän myötä. Erityisesti vaihdevuodet ja niihin liittyvät hormonitoiminnan muutokset kuivattavat usein naisten ihoa.

Jos kasvosi ovat kovin ilmeikkäät, kasvojen ja silmien ympärille voi alkaa syntyä ilmejuonteita jo nuorena. Silloin silmänympärysvoiteen käyttö kannattaa aloittaa jo juonteiden ilmaantuessa, vaikkei olisikaan vielä täyttänyt 25 vuotta.

Myös miehet tarvitsevat silmänympärysvoidetta

Silmänympärysvoidetta käyttävät yleisimmin naiset, mutta miestenkin silmänympärysiho tarvitsisi hoivaa. ”Miehillä on naisia paksumpi iho, mutta myös heidän silmänympärysihonsa on muuta ihoa ohuempi ja tarvitsee oman voiteen”, Nokkala sanoo.

Miehet voivat hyvin käyttää naisille suunnattua silmänympärysvoidetta, sillä iho tarvitsee samoja hoitavia raaka-aineita sukupuolesta riippumatta.

Hyvä silmänympärysvoide kosteuttaa

Kaikkien silmänympärysiho tarvitsee kosteutta iästä riippumatta. Suomen ilmasto tekee ihon kosteutuksesta erityisen tärkeää, sillä iho kuivuu meillä helposti talven, viiman, lämpötilojen vaihtelujen ja kuivan sisäilman seurauksena. ”Ensimmäiseksi kannattaa aina huolehtia silmänympärysihon peruskosteutuksesta”, Nokkala sanoo.

Hyvin kosteuttava ainesosa on esimerkiksi hyaluronihappo, joka sitoo itseensä tuhat kertaa oman painonsa verran kosteutta. Sitä kannattaa etsiä silmänympärysvoiteen ainesosaluettelosta.

Silmänympärysvoide voi auttaa jonkin verran myös tummiin silmänalusiin, jos ne johtuvat esimerkiksi stressistä tai valvomisesta.

Kosteuta ja kiinteytä – herkälle sopii Allergiatunnus

Herkkäihoiselle sopii usein silmänympärysvoide, jolla on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämä Allergiatunnus. Se takaa, että tuotteessa ei ole yleisesti allergisoivia ainesosia eikä hajusteita.

Jos silmänympärysiholla on turvotusta tai juonteita, kannattaa valita silmänympärysvoide, joka kosteutuksen lisäksi kiinteyttää.

”Silmänympärysvoide voi auttaa jonkin verran myös tummiin silmänalusiin, jos ne johtuvat esimerkiksi stressistä tai valvomisesta. Tummille silmänalusille tarkoitetuissa voiteissa on ihoa kirkastavia tai pintaverenkiertoa lisääviä aineita.”

Sama pätee turvonneisiin silmänalusiin. Kosteuttaminen ja kiinteyttäminen on tärkeää myös tällöin.

Muista, että silmänympärysvoidetta voi kokeilla myös huultenympärysten juonteisiin.

Valitse hyvin levittyvä voide ja säilytä oikein

Silmänympärysvoidetta levitetään nuppineulan pään kokoinen määrä per silmä silmien ala- ja yläluomelle aamulla ja illalla. Laadukas silmänympärysvoide levittyy helposti.

”Hyvä silmänympärysvoide ei yleensä ole kovin paksu tai täyteläinen, jottei se turvota silmänympäryksiä”, Nokkala sanoo.

Se on myös pakattu pakkaukseen, josta sitä on helppo annostella. Pumppupullo on usein kätevä, sillä silloin yhdellä pumppauksella tulee yleensä sopiva määrä voidetta eikä sitä mene hukkaan.

Silmänympärysvoide säilytetään huoneenlämmössä. Moni säilyttää kosmetiikkaa kylpyhuoneessa, mutta se ei välttämättä ole paras paikka, sillä siellä voi olla turhan lämmin. Liian lämpimässä säilyttäminen voi lyhentää voiteen käyttöikää.

Joitain silmänympärystuotteita voi säilyttää myös jääkaapissa. Viileä voide viilentää ihoa ja laskee hieman turvotusta.

silmanymparysvoide

Aurinko, kuiva ilma ja kuivuus rasittavat silmänympärysihoa

Silmänympärysiho joutuu usein koville. Sitä rasittavat auringon UV-säteet, valvominen, näyttöpäätetyöskentely, kuiva ilma ja silmien siristely. Suolainen ruoka puolestaan turvottaa ohutta ihoa.

Ripsienpidennykset ja varsinkin niiden liimat voivat rasittaa herkkää silmänympärysihoa merkittävästi.

”Myös silmälasien käyttäjillä silmänympärysiho voi joutua koville”, Nokkala sanoo. Syynä on mahdollisesti se, että silmälasien käyttäjillä silmänympärysten ilmelihakset joutuvat enemmän töihin. Siitä voi seurata ilmejuonteita.

Puhdista silmämeikki oikeilla tuotteilla

Myös meikkaaminen ja meikin puhdistaminen liian kovilla puhdistusaineilla voi olla raskasta silmänympärysiholle. Esimerkiksi sekaihon ja rasvoittuvan ihon puhdistustuotteissa on usein ihohuokosia supistavia tai ihoa kuorivia aineita. Niillä ei pidä puhdistaa silmämeikkiä, jos haluaa varjella silmänympärysihoaan.

Meikin puhdistukseen kannattaakin käyttää silmämeikin poistoon sopivaa tuotetta. Se on tehokas ja hellävarainen. Muista, että silmänympärysihoa ei saa hangata, sillä se ei kestä sitä.

Teksti: Anna Kauhala

Muista nämä, kun valitset silmänympärysvoidetta:

  • Silmänympärysvoidetta kannattaa alkaa käyttää noin 25-vuotiaana. Sitä tarvitsevat sekä naiset että miehet.
  • Silmänympärysiho kuivuu helposti. Valitse siksi silmänympärysvoide, joka kosteuttaa.
  • Jos silmänympärysihollasi on turvotusta, juonteita tai ryppyjä, tarvitset silmänympärysvoiteen, joka kosteuttaa ja kiinteyttää.
  • Kasvojen muulle iholle tarkoitetut tuotteet ovat usein liian tuhteja tai voimakkaita ohuelle silmänympärysiholle.
  • Jos ihosi on herkkä, valitse silmänympärysvoide, jolla on Allergiatunnus.

Vinkki: Apteekkikosmetiikka on suunniteltu ihon hellävaraiseen puhdistukseen ja hoitoon. Esimerkiksi Favora-sarjasta löydät myös laadukkaat silmänympärysvoiteet.