Mitä kuume on?
Ihmiskehon normaali lämpötila on 37 asteen tuntumassa, mutta tämä on yksilöllistä. Normaalilämpö voi vaihdella jonkin verran.
Kuumeella tarkoitetaan sitä, kun ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Kuumeena pidetään yleensä 38 astetta. 37,5 astetta on lievää lämpöä.
Moni sanoo normaalilämpötilansa olevan selvästi alle 37 astetta. Se voi johtua siitä, että lämmön mittaa kotikuumemittarilla, joka ei ole yhtä luotettava kuin tarkat kuumemittarit.
Mistä kuume johtuu?
Kuume johtuu siitä, kun ihmisen aivoissa sijaitseva lämmönsäätelykeskus ärsyyntyy. Tavallisin lämmön nousun syy on jokin infektio – vaikkapa viruksen aiheuttama tavallinen nuhakuume. Virusinfektioiden lisäksi myös bakteeri-infektiot aiheuttavat kuumetta.
Kuumeen takana voi olla myös moni muu syy kuin infektio, esimerkiksi:
- kudosvauriot, joita on syntynyt esimerkiksi onnettomuudessa
- aivotapahtumat, kuten aivoinfarkti
- tietyt syöpätyypit
- rokotukset
Kuume on elimistön puolustusmekanismi, jonka avulla se pyrkii tuhoamaan mikrobeja.
Kuinka kauan kuume kestää?
- Lievässä virustaudissa kuume kestää 1–2 päivää. Influenssassa kuumetta voi olla pitempäänkin, esimerkiksi 5–7 päivää.
- Virustaudeista mononukleoosiin (pusutauti) voi liittyä viikkojenkin pitkittynyt lämpöily.
- Joihinkin virustauteihin, kuten puutiaisaivokuumeeseen voi liittyä kaksivaiheinen kuumeilu: ensin kuumetta, sitten pari kuumeetonta päivää, sitten taas kuumetta.
- Jotkin bakteeri-infektiot voivat kuumeilla pitkäänkin, jos niitä ei hoideta.
Mitä tarkoittaa pitkittynyt kuume?
Pitkittyneestä kuumeilusta puhutaan, kun kuume jatkuu yli kolme viikkoa ja sitä on useamman kerran yli 38,3 astetta.
Pitkittyneen kuumeilun syynä voi olla krooninen infektio kuten tuberkuloosi, malaria, autoimmuunitauti, sidekudossairaus tai syöpä. Pitkittynyt kuumeilu edellyttää lääkärin arvioita ja tutkimuksia. Kuumepäiväkirja, jota varten kuumeen mittaa useita kertoja päivässä, auttaa lääkäriä arvioimaan tilannetta.
Mistä ruumiinlämpö kannattaa mitata?
Tarkimman tuloksen saa, jos kuumeen mittaa peräsuolesta. Se ei välttämättä ole mukavaa, joten lämmön voi mitata myös korvasta ja kainalosta. Niistä mitattuna lämpö on yleensä hieman alempi kuin todellinen lämpö.
Miten tunnistaa kuume ilman kuumemittaria?
Kuumeen saattaa tunnistaa sen horkkavaiheesta, johon kuuluu kylmää ja viluttavaa oloa. Itsestä kuume voi olla vaikea todeta ilman mittaria, mutta perheenjäsentä voi pyytää kokeilemaan tuntuuko otsa kuumalta. Jos epäilee kuumetta, kannattaa mitata kuumemittarilla.
Miten kuumetta hoidetaan?
Kuumeen hoito riippuu siitä, mikä kuumeen aiheuttaa. Jos sen takana on esimerkiksi jokin vakava infektio, täytyy se hoitaa.
Jos kyseessä on tavallinen nuhakuume, parasta hoitoa on lepo. Kannattaa juoda riittävästi vettä, koska lämmin keho haihduttaa tavallista enemmän nestettä.
Kuumetta kannattaa hoitaa ja yrittää laskea kuumelääkkeillä, jos kuume on kovin korkea, yli 38,5 astetta, ja potilaan vointi on huono.
- Parasetamolivalmisteita voi käyttää, mutta pakkauksen annostusta ei saa ylittää.
- Myös tulehduskipulääkkeitä – asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia tai naprokseenia – voi käyttää.
Kipulääkkeet voivat muutenkin helpottaa oloa, sillä kuumeeseen liittyy usein lihaksien ja luuston kipuja ja kolotuksia.
Miksi kuume nousee iltaa kohti? Miksi välillä palelee, välillä hikoilee?
Kuumeen nousu iltaa kohti voi johtua siitä, että päivän rasitus on nostanut kehon lämpötilaa. Vastaavasti lämpö voi olla aamulla matalampi, kun yöllä on levännyt.
Palelu on tyypillistä, kun kuume nousee. Palelu johtunee siitä, kun elimistö lämmön noustessa lisää lämmöntuotantoaan.
Kun kuume laskee, elimistö pyrkii poistamaan ylimääräistä lämpöä. Silloin voi hikoiluttaa.
Mitä kuumehourailu on?
Jos kuume nousee korkealle, voi ihminen olla sekava. Kuumehourailun syy ei kuitenkaan ole ihan selvä, se on kovin yksilöllistä.
Kuumehourailu ei ole yleistä työikäisillä – pikkulapsilla ja vanhuksilla sitä sen sijaan tapaa. Jos joku hourailee kuumeessa, kannattaa hänelle antaa kuumelääkkeitä. Jos yleiskunto huononee, kannattaa mennä tilanteen mukaan lääkäriin tai päivystykseen.
Saako kuumeessa ulkoilla tai saunoa?
Saunoa ei kannata ennen kuin on parantunut. Kuume ei estä ulkoilua, mutta se tulee ottaa rauhallisesti. Lepo olisi parasta hoitoa. Jos oloaan haluaa viilentää, olisi se parempi tehdä hyvällä tuuletuksella tai suihkussa kuin ulos lähtemällä.
Milloin pääsee takaisin töihin ja urheilemaan?
Jos kyseessä on tavallinen virustauti, on hyvä pitää muutama kuumeeton päivä ennen paluuta normielämään. Liikunta kannattaa aloittaa asteittain. Jos tautiin on liittynyt sydämentykytystä, rintakipua tai vastaavaa, kannattaa liikunnan aloittamisen kanssa odottaa vielä pidempään tai hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Osa viruksista voi aiheuttaa sydänlihastulehdusta.
Milloin kuume on syy hakeutua lääkäriin?
Vastaus riippuu pitkälti yleisvoinnista ja siitä, mitä epäilee kuumeen aiheuttajaksi.
Lääkäriin kannattaa hakeutua normaalia herkemmin, jos on sydän- ja verisuonitauteja ja yleiskunto menee huonoksi.
Lääkäriin pitää hakeutua heti, jos kuumeisen ihmisen iholle tulee verenpurkaumia, tai jos kuumeeseen liittyy niskajäykkyyttä, kovaa päänsärkyä ja yleiskunnon laskua.
Matkailijoiden kuumeet ovat vielä asia erikseen. Jos kuume nousee tropiikinmatkan jälkeen voi olla syytä poissulkea esimerkiksi malarian, lavantaudin tai salmonellan mahdollisuus.
Asiantuntija: infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttila
Lähteenä myös: Terveyskirjasto: Kuume https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00793
Teksti: Jenni Kleemola