Polttavaa kipua ja vihlovia, suorastaan sähköiskumaisia tuntemuksia päkiässä, kenties puutumista ja pistelyä varpaissa – mikä on syynä?
Päkiän alueen kipua kutsutaan yleisesti nimellä metatarsalgia, ja usein kivun aiheuttajana on Mortonin neurooma eli päkiän hermopinne.
Hermopinne sijoittuu yleensä kolmannen ja neljännen jalkapöytäluun eli metatarsaalin väliin, ja siksi päkiän lisäksi myös mahdollisesti varpaisiin säteilevä kipu tai pistely tuntuu yleensä nimenomaan kolmannessa ja neljännessä varpaassa. Joskus pinne voi olla myös toisen ja kolmannen jalkapöytäluun välissä – tai hermo voi olla puristuksissa sekä siellä että kolmannen ja neljännen luun alueella.
”Vaiva on yleinen. Perustyössäni törmään Mortonin neuroomaan jatkuvasti”, sanoo Terveystalossa työskentelevä fysioterapeutti Joni Järvi, joka on myös Suomen alaraajafysioterapian yhdistyksen puheenjohtaja.
Mikä aiheuttaa Mortonin neurooman?
Mortonin neurooman tunnistaa usein jo alussa kuvatuista oireista, ja fysioterapeutti varmistaa kivun syyn tutkimalla jalkaterän ja pinnealueen.
Päkiän hermopinne syntyy, kun hermo jää puristuksiin liiallisen kuormituksen tai paineen takia.
Useimmiten syy vaivaan löytyy epäsopivista jalkineista eli korkeakorkoisista tai kapeista kengistä. Myös huono työasento saattaa aiheuttaa hermopinteen, eli esimerkiksi kyykyssäolo niin, että varpaiden tyvinivelet ovat taipuneena ääriasentoon.
Mortonin neurooma on Järven mukaan melko yleinen vaiva myös juoksijoilla, joilla tulee toistuvasti painetta päkiän alueelle. Myös vanhat vammat, kuten murtumat jalkapöydässä, ja levinnyt jalan etuosa voivat altistaa hermopinteen syntymiseen.
Mortonin neuroomasta kärsivät selvästi useammin naiset kuin miehet, ja vaiva yleistyy iän myötä.
Miten päkiän hermopinnettä voi ehkäistä?
Koska Mortonin neurooman syy on useimmiten tavalla tai toisella kengissä, myös vaivan ennaltaehkäisyssä on kiinnitettävä huomio erityisesti sopiviin jalkineisiin.
”Eli ei käytetä ahtaita ja puristavia kenkiä. Ja korkokenkiä kohtuullisesti: ei niiden käyttöä tarvitse kokonaan välttää”, Järvi muistuttaa.
Alaraajavaivoihin erikoistuneena fysioterapeuttina Järvi toteaa, että Mortonin neurooman ehkäisyssä pätee sama neuvo kuin monien muidenkin jalkavaivojen kohdalla.
”Kun rupeaa lisäämään kuormitusta esimerkiksi juoksussa tai hyppylajeissa, pitää tehdä se maltilla ja muistaa palautumisen merkitys. Myös jalkaterän lihaskunnon ylläpito on tärkeää.”
Mikä avuksi hermopinteen hoidossa?
Kun päkiän hermopinne on jo syntynyt, saattaa helpotusta löytyä vaivaa provosoivan kuormituksen vähentämisestä tai tarvittaessa kipulääkkeistä.
Joni Järvi korostaa, että aluksi tärkeintä on päkiän alueen kuormituksen vähentäminen, eli ennen kaikkea kenkäratkaisujen miettiminen ja esimerkiksi juoksussa rasitustason säätäminen järkeväksi.
Lisäksi hän suosittelee kolmea apuvälinettä:
- Päkiäpeloteilla voidaan keventää päkiän alueen kuormitusta. Pelotteja saa apteekeista, ja Järvi kehottaa katsomaan yhdessä ammattilaisen kanssa, mihin kohtaan pelotti pitää asettaa, jotta se oikeasti toimii, eikä pahimmillaan luo jalkaterään vielä enemmän painetta.
- Myös pohjalliset, joissa on poikittaiskorotus, voivat auttaa vaivaan. Pohjallisia voidaan valmistaa yksilöllisesti, mutta niitä saa myös valmiina.
- Joillakin apu löytyy niin sanotusta keinukengästä. Kyseessä on kenkä, jonka keinupohja rajoittaa päkiä nivelten liikettä ja keventää näin jalan etuosan kuormitusta.
Voiko Mortonin neurooma parantua?
Järvi toteaa, että fysioterapeutti määrää Mortonin neuroomasta kärsivälle myös harjoitusohjelman, sillä jalan harjoittaminen jää usein turhan vähäiselle huomiolle, vaikka se on harjoitettava alue siinä kuin muutkin kehonosat.
Jos päkiän hermopinne ei helpota edellä mainituilla keinoilla, on vihonviimeisenä keinona leikkaushoito. Iloinen uutinen on se, että usein konservatiiviset hoitokeinot auttavat.
”Mortonin neurooma voi parantua oireettomaksi niin, että henkilö pystyy toimimaan normaalisti. On hyvä muistaa, että kun oireita alkaa tulla, kannattaa apua hakea mieluummin aiemmin kuin myöhemmin – ongelman kanssa ei pidä jäädä kitkuttamaan vuosikausiksi”, Järvi toteaa.
Teksti: Sanna Jäppinen
Lähteenä käytetty myös:
Käypä hoito: Alaraajan hermopinteet
Duodecim Terveyskirjasto: Mortonin neurooman hoito