Muita altistavia tekijöitä nivelrikossa ovat perimä ja alaraajojen nivelrikkovaivoissa ylipaino. Myös perintötekijät, raskas fyysinen työ ja niveliin kohdistuneet vammat voivat altistaa nivelrikolle.
Nivelrikon oireet
Nivelrikon alkuvaiheessa ensimmänen oire on usein kipu nivelessä liikkeelle lähtiessä, erityisesti rasituksen jälkeen. Myös äkilliset pysähdykset ja kiertoliikkeet voivat aiheuttaa kipua ja nivel voi myös turvota rasituksen jälkeen.
Polvissa nivelkipu voi tuntua ensin portaita alas tullessa, myöhemmin myös noustessa. Selkärangassa nivelrikko voi ahtauttaa selkäytimestä tulevien hermojen luisia aukkoja. Siitä seuraa jalkoihin säteilevä selkäkipu, iskias. Sormissa nivelrikko tekee kädestä kömpelön ja puristusvoima heikkenee.
Nivelrikon edetessä nivelen liikerata rajoittuu, nivelessä voi tuntua ja kuulua rutinoita ja nivel tuntuu jäykemmältä. Vähitellen nivel saattaa oireilla myös levossa. Oireet ja eteneminen ovat kuitenkin yksilöllisiä.
Nivelrikon hoito
Kun nivelkipu alkaa häiritä merkittävästi liikkumista ja arkisia toimia tai siinä on leposärkyä, on syytä hakeutua lääkärille.
Nivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa. Kipulääkkeinä käytetään ensisijaisesti parasetamolia ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä.
Nivelrikkokipuun käytetään myös nivelen sisäisesti annettua hyaluronaattiruisketta sekä glukokortikoidihoitoa, joka yleensä lieventää nivelrikkokipua ja tulehdusreaktiota. Tekonivelleikkaus voi tulla kyseeseen vaikeissa tautimuodoissa.
Nivelrikon ehkäisy ja itsehoito
Liikunnallinen elämäntapa ja painonhallinta voivat ehkäistä nivelrikon puhkeamista. Myös raskasta niveliin kohdistuvaa kuormitusta, toistuvaa kyykiseltelyä ja nivelen ääriasentoja kannattaa välttää.
Kun nivelrikko on todettu, liiallista sairaan nivelen kuormittamista on vältettävä. Painonhallinta voi olla tärkeä osa hoitoa. Kuitenkin myös nivelrikossa on tärkeää, että nivelet pidetään liikkuvina ja lihakset kunnossa.
Omatoimiharjoitteluun kannattaa sisällyttää yleiskuntoharjoittelua, liikkuvuus-ja lihasvoimaharjoituksia. Fysioterapeutilta saa tarvittaessa yksilöllisen harjoitteluohjelman. Yhtenä harjoittelun kulmakivenä on alaraajojen nivelrikossa polven ja lonkan ojentaminen täysin suoraksi säännöllisellä harjoittelulla, jolla pidetään yllä nivelen liikkuvuutta. Kohtuullinen, itselle sopiva liikunta voi hidastaa nivelrikon kehittymistä. Lempeinä lajeina esim. uinti ja pyöräily sopivat monille.