Mikä on vaivaisenluu eli hallux valgus?
Anatomisesti vaivaisenluu tarkoittaa jalkapöydän ensimmäisen luun virheasentoa. Vaivaisenluu syntyy, kun tämä luu pyrkii hieman sisäänpäin, minkä seurauksena isovarvas kääntyy tyvinivelestä ulospäin eli toisia varpaita kohti.
Kun virheasento kehittyy, isovarpaan tyveen eli jalkapöydän luun päähän alkaa kasvaa ylimääräinen luukohouma. Sen päällä oleva limapussi voi myös ärtyä.
Pienikin kipu jalkaterässä voi olla piinaava. Vaivaisenluu voikin olla hankala, muttei yleensä kovin vakava vaiva.
Mistä vaivaisenluu johtuu?
Vaivaisenluu on vahvasti perinnöllinen, rakenteellinen ominaisuus. Silloin sen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi
- tavanomaista lyhyempi ja paksumpi ensimmäinen jalkapöytäluu
- kantaluun virheasento
- kävely jalkaterät ulospäin
- muu jalkaterän etuosan oire.
Suurin yksittäinen tekijä vaivaisenluun kehittymisessä ovat jalkineet. Vaivaisenluu syntyy, kun länsimaisen kauneusihanteen mukaiset, erityisesti naisille suunnatut korkeat korot ja kapeakärkiset kengät pakottavat jalan väärään asentoon. Naisilla vaivaisenluu onkin lähes kymmenen kertaa yleisempi kuin miehillä.
Koska jalkaterän etuosa lähtee vielä askeltaessa leviämään, kuormitustilanne provosoi isovarvasta entisestään.
Miten ehkäisen vaivaisenluun syntymistä?
Geeneihin ei voi vaikuttaa, mutta kenkiin voi. Tärkein yksittäinen tekijä vaivaisenluun ennaltaehkäisyssä on pyrkiä käyttämään mahdollisimman sopivan kokoisia jalkineita, jotka ovat kärjestä riittävän väljiä.
Tilapäisesti ja lyhytaikaisesti voi käyttää huonojakin kenkiä. Muutaman tunnin juhlatilaisuus korkokengissä ei siis vielä pilaa jalkoja.
Myös jalkaterän rakenteita ja nilkkaa liikuttelevien lihasten vahvistaminen ja venytteleminen ovat tärkeitä ehkäisykeinoja. Kun vaikkapa katselee sohvalla televisiota, voi samalla pyöritellä ja jumpata jalkoja.
Miten vaivaisenluu oireilee?
Kriittisin oireilu on kipu, joka vaikeuttaa jollain tavalla kävelemistä. Kipua isovarpaassa aiheuttaa hankaus sivulle päin pullistuvassa kyhmyssä jalkinetta vasten. Samalla se kerää tulehdusta itseensä.
Säteilykipu ei kuulu vaivaisenluun oireisiin. Jos sellaista tuntuu, jalassa todennäköisesti on laajempi muu ongelma. Kipu harvemmin säteilee jalkapöydästä säären suuntaan, yleensä vain toisin päin.
Vaivaisenluun hoito – mikä auttaa kipuun?
Itsehoidon ydin on ennaltaehkäisy eli se, että pyritään tarkoituksellisesti välttämään vaivaisenluun kehittymistä. Kun vaivaisenluu alkaa oireilla, kannattaa valita väljemmät jalkineet. Ei siis tungeta jalkaa kiilaan ja liian ahtaaseen tilaan, vaan jalkaterän mukaiseen jalkineeseen.
Alle kolmen sentin korko on suositeltava, ettei jalka provosoidu. Voi myös käyttää jalkineita, joissa on hieman kaarimainen, kova pohja, ettei jalkaterän etuosa pääse taipumaan.
Miten vaivaisenluun saa pois?
Kipua ja isovarpaan virheasentoa voi jossakin määrin hoitaa itse, mutta vaivaisenluuta saa harvoin kokonaan pois omalla hoidolla. Sen pahenemista voi kyllä hidastaa sopivilla, väljillä jalkineilla, mutta varsinaisesti vaivaisenluusta pääsee eroon vain leikkauksella.
Vaivaisenluu ei kuitenkaan automaattisesti aina pahene leikkausta vaativaksi. Kun vaihtaa kengät, ongelman eteneminen voi pysähtyä niin lievään vaiheeseen, ettei leikkaushoitoa tarvita.
Vaivaisenluun särkyvaihe – miten hoidan kipua?
Tulehduskipulääkkeitä kannattaa käyttää, jos tulehdusprosessi on paha ja isovarpaan alue on punainen, kipeä ja turvoksissa. Lääkettä voi ottaa joko suun kautta tablettina tai paikallisesti levitettävänä voiteena.
Tulehduskipulääkettä tulisi käyttää vain yksittäisinä hoitokertoina, pidempää kuuria vaatiessa noin viikon ajan. Kuurin pituus riippuu taudin vaikeusasteesta. Lievemmissä tapauksissa helpotusta saa usein jo ensimmäisen päivän aikana.
Aina kipu ei kuitenkaan johdu välttämättä vaivaisenluusta. Isovarpaan tyvinivelessä voi olla muusta syystä syntynyt nivelrikko, joka oireilee sillä alueella.
Myös esimerkiksi kihti on tyypillinen tauti isovarpaan tyvinivelessä. Senkin olemassaolo voimakkaan tulehduksen mahdollisena aiheuttajana täytyy siis poissulkea, varsinkin jos jalassa ei ole isovarpaan sisäänpäin kääntynyttä muotoa.
Apuvälineet – millä konsteilla helpotusta tilanteeseen?
Varvasvälituet ovat ykkös- ja kakkosvarpaan väliin laitettavia, usein silikonisia tukia. Myös varvassuojat estävät varpaiden hinkkautumista yhteen. Molempia voi ostaa esimerkiksi apteekeista.
On olemassa myös isovarpaan oikaisijoita ja yölastoja, jotka laitetaan jalkaterään yöksi. Ne pitävät isovarpaan hieman suorempana yön ajan. Pysyvästi ne eivät oikaise varvasta, mutta hillitsevät taudin pahenemista.
Millainen kenkä sopii vaivaisenluulle?
Kenkien tulisi olla
- riittävän väljät eli varvastilaltaan laajasti pyöristetyt
- jäykkäpohjaiset
- jakaa paino tasaisesti koko jalkaterälle esimerkiksi holvikorotuksen avulla
- sisäpohjastaan anatomisesti muotoillut.
Jos vaivaisenluu on ärtynyt pahaksi, kaaripohjajalkineet eli niin sanotut keinukengät ovat hyvä valinta. Ne ovat kaikista jäykimmät kengät, joissa askeltaminen tapahtuu kaaren kautta, eikä isovarvas taivu ollenkaan.
Kenkiin voi hankkia myös erillisiä tukipohjallisia.
Ammattilaisen, kuten jalkojenhoitajan, jalkaterapeutin tai fysioterapeutin, apu kenkien tai tukipohjallisten valinnassa kannattaa.
Milloin vaivaisenluu leikataan?
Kun tilanne jalassa menee riittävän pahaksi, vaivaisenluu voidaan joutua leikkaamaan. Leikkaus voi olla hyvä vaihtoehto, jos kävelykyky selvästi rajoittuu ja ihminen vähentää kävelyä siksi, että vaivaisenluu on niin kipeä.
Leikkaushoito arvioidaan tilanteen vaikeuden mukaan. Helpoin leikkausratkaisu on pelkän bunionin eli ulospäin pullottavan luukyhmyn poistaminen. Useimmiten tehdään kuitenkin laajempi toimenpide, jossa korjataan isovarpaan jatkeena olevan jalkapöydänluun asento.
Leikkauksesta toipuminen kestää lyhimmillään kolmesta kuuteen viikkoa.
Milloin pitää mennä fysioterapeutille tai lääkäriin?
Lieviä oireita voi hoitaa kotona melko pitkäänkin. Jos kuitenkin on epävarma tilanteestaan, hoitotavoista ja omahoidon vaikutuksista, voi olla aihetta mennä lääkäriin.
Hyvin raju tulehdustila, turvotus ja kivuliaisuus varpaassa ovat syy mennä lääkäriin pikaisesti, silloin omahoito ei yleensä enää auta. Lääkäri voi auttaa poissulkemaan jalan tulehdustilasta muut syyt, kuten juuri nivelrikon tai kihdin.
Lääkäri ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon fysioterapeutille tai jalkaterapeutille, joka antaa vinkkejä jalan oikeaoppiseen jumppaamiseen ja venyttelyyn.
Teksti: Rosanna Marila
Asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen