Sivun sisältö ja pikalinkit
Mitä korvavaha on?
Korvakäytävän rauhaset erittävät korvavahaa eli vaikkua hyvästä syystä. Vaha suojaa korvakäytävän herkkää ihoa kosteudelta ja epäpuhtauksilta.
Korvavahassa on talia, rasvaa ja myös korvakäytävän kuolleita ihosoluja. Korvavaha voi olla kuivaa tai löysän vahamaista. Koostumus vaihtelee perintötekijöistä riippuen.
Joskus korvavahaa kuitenkin muodostuu normaalia enemmän tai vahaa kuljettava mekanismi korvakäytävässä on heikentynyt. Silloin vaha ei tavalliseen tapaan pääse kulkeutumaan ja putoamaan pois, vaan se alkaa kertyä korvakäytävään.
Mistä tukkeutunut korva johtuu?
Ethän kaivele korvaasi vanupuikoilla tai muillakaan esineillä? Niillä vain työnnät vahaa syvemmälle ja pahimmassa tapauksessa vahingoitat korvaasi.
Itse asiassa korvien kaiveleminen saattaa olla koko alkusyy korvan tukkeutumiselle, jos vaha on sen vuoksi päässyt pakkautumaan.
Myös korvaan joutunut vesi saattaa olla tukkeuman syy, kun se on kostuttanut ja laajentanut vahaa.
Syynä vahan pakkautumiselle voi olla myös esimerkiksi nappikuulokkeet tai kuulokoje, jotka saattavat estää kertynyttä vahaa poistumasta normaalisti.
Mitä haittaa on tukkeutuneesta korvasta?
Tuntuuko, että ulkomaailman äänet tulevat jostain kaukaa? Kiusaako korvien humina tai kutina? Korvissasi saattaa olla ihan perinteinen vahatulppa. Tukkeutunut korvakäytävä ei yleensä ole vakava vaiva, mutta kiusallinen se on. Se saattaa äityä myös haitalliseksi.
Jos korva tukkeutuu kunnolla, sillä kuulee selvästi huonommin kuin avoimella korvalla. Kuulon huonontuessa lääkäri tai terveydenhoitaja yleensä tarkistaakin ensimmäisenä, onko korvakäytävä päässyt tukkoon. Voit tehdä myös suuntaa antavan kuulotestin Remo-Wax-sivustolla.
Tukkoisuus voi aiheuttaa joillekin myös painon tunnetta tai huminaa korviin. Oireena voi olla myös huimaus.
Jos vahatulppa saa tukkia korvakäytävää pitkään eikä käytävä pääse kunnolla puhdistumaan, seurauksena saattaa olla tulehdus. Kipu ja vuoto ovat hälytysmerkkejä korvakäytävän tulehduksesta.
Korvien puhdistus – älä pakkaa vahaa!
Korvan rakenne on sellainen, että vahaa ei saa kaivetuksi ulos omatoimisesti. Sen sijaan tökkiminen pakkaa vahaa vain tiukempaan ja syvemmälle.
Tämän vuoksi pumpulipuikkoa tai vastaavaa ei saa työntää sisälle korvakäytävään. Pumpulipuikkoa saa käyttää ainoastaan ulkokorvan varovaiseen puhdistamiseen.
Suihkussa lämmin vesi auttaa pehmentämään korvavahaa ja usein normaalitilanteessa riittääkin korvien puhtaana pitämiseen. Korvat on hyvä kuivata varovasti korvan suulta taputellen ilman liikoja kaivelemisia.
Korvavahan poisto – tipat, suihke ja ennaltaehkäisyyn öljy
Turvallinen ja hyvä keino vahatulpan häätämiseen on sen liuottaminen. Tämä onnistuu yleensä kätevästi kotona.
Vahaa voi liuottaa siihen tarkoitetuilla, apteekista saatavilla korvatipoilla tai korvasuihkeella. Ne liuottavat vahatulpat nopeasti ja pitävät korvakäytävät puhtaina. On syytä muistaa, että tuotteita ei pidä käyttää särkeviin tai vuotaviin korviin tai jos korvista on puhkaistu tärykalvo.
Lasten korvien vahatulppien poistosta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.
Suihkeen tai tippojen annetaan vaikuttaa ohjeen mukainen aika, minkä jälkeen korva huuhdellaan. Jos vaha on tiukassa, käsittelyn voi joutua uusimaan muutaman kerran.
Katso Remo-Wax-korvasuihkeen käyttöohjevideo:
Ja hyvä uutinen: vahatulppia voi myös ehkäistä ennalta! Hoitavan korvaöljyn käyttö puhdistaa korvakäytävät ja pitää ne kosteina. Se myös vähentää kuivuudesta johtuvaa kutinaa ja ärsytystä.
Korvien huuhtelu ja korvapumppu
Korvasuihkeen tai korvatippojen vaikutusajan jälkeen korvakäytävä tulee aina huuhdella. Korvat voi käydä huuhteluttamassa terveydenhuollon ammattilaisen luona, mutta yleensä se onnistuu helposti kotona. Lasten korvat on kuitenkin suositeltavaa käydä huuhteluttamassa lääkärillä tai terveydenhoitajalla.
Paras tapa korvien omatoimiseen huuhtelemiseen on käyttää erityistä korvapumppua.
Korvat huuhdellaan aina kädenlämpöisellä vedellä. Jos käytät korvapumppua, ime pumppuun vettä ja pumppaa se sitten kevyesti korvakäytävään. Toista tämä, kunnes ulosjuokseva vesi on kirkasta. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
Teksti: Diana Törnroos