Lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Oulun Mehiläisestä kohtaa työssään kaikenlaisia epidemioita, myös täitartunnat ovat vastaanotolla tuttu ilmiö.
”Päätäit saadaan yleensä häädettyä apteekista saatavalla täishampoolla, mutta joskus kahden viikoin välein toistettava pesukaan ei auta. Joskus harvoin voidaan joutua turvautumaan suun kautta otettavaan lääkitykseen.”
Epidemia-aikana täisyyni on hyvä tehdä joka ilta!
Useimmiten täishampoo tehoaa kerralla, mutta hoidon voi myös toistaa. Pakkausselosteen ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti. ”Täishampoota on levitettävä jakauksittain kaikkialle”, neuvoo Kontiokari.
Mistä täin pureman tunnistaa?
Täin purema aiheuttaa kutinaa hiuspohjassa. Puremasta jää pistemäinen, punoittava jälki. Jos kutisevaa kohtaa raavitaan, siihen tulee helposti märkärupi. Täi voi myös elellä hiuksissa aiheuttamatta oireita.
Vie vaatteet ja tavarat pesuun, saunaan tai pakkaseen
Jos lapsen päässä havaitaan muutaman millin kokoisia täitä tai valkoisia täin munia eli saivareita, Kontiokarin mukaan koko perhe on hoidettava samalla kertaa. Täit tarttuvat herkästi.
”Päätäi imee 4‒5 tunnin välein verta, jota ilman se ei kestä hengissä kahta vuorokautta pidempään. Kun täitä ilmenee, hoidon lisäksi perushygieniatoimet ovat hyväksi.”
Toimenpiteillä Kontiokari tarkoittaa sitä, että täitartunnan saaneen päätä lähellä olevat asusteet, muut henkilökohtaiset vaatteet ja vuodevaatteet pestään 60 asteessa. Myös lelut ja harjat on syytä käsitellä vaikkapa 80-asteisessa saunassa tai pitämällä niitä vuorokauden pakastimessa.
”Periaatteessa mikä tahansa eristyskin tepsii: kaksi vuorokautta muovipussissa tai vaikka auton takakontissa riittää näännyttämään täit nälkään. Todennäköisesti sekin auttaa, jos asusteet, lelut ja kammat pitää muutaman asteen pakkasessa ulkona 1‒2 vuorokautta.”
Etikkaa voi käyttää tiukasti hiuksissa kiinni olevien saivareiden irrottamiseen kampaamisen yhteydessä.
”Puolet etikkaa, puolet vettä on hyvä suhde.”
Täisiivous kohtuudella – jokaista nurkkaa ei tarvitse siivota
Täitartunnan vuoksi kodissa ei ole tarvetta suursiivoukseen – pintasiivous riittää.
”Jokaista nurkkaa ei tarvitse luututa. Suositeltavaa on imurointi ja pölyjen pyyhintä. Kotoa ei tarvitse paeta kahdeksi vuorokaudeksi hotelliin”, hymähtää Kontiokari.
Päätäi ei vaihda isäntää ihmisestä eläimeen, joten perheen lemmikit ovat turvassa.
”Koiran tai kissan veri ei maistu täille. Tosin voihan elävä täi piileksiä pitkäkarvaisen lemmikin turkissa, mutta tuskin se sieltä hiuksiin päätyy.”
Päätäi imee 4‒5 tunnin välein verta, jota ilman se ei kestä hengissä kahta vuorokautta pidempään.
Yleensä päiväkodista ja koulusta ilmoitetaan koteihin, jos täitartuntoja on havaittu. Kontiokari kehottaa myös vanhempia informoimaan eteenpäin, jos täitä havaitaan.
”Lapset ovat paljon läheisessä kontaktissa, mutta jonkinlainen etäisyys olisi hyvä. Tärkeää on, että jokainen käyttää vain omaa päähinettä, huivia, kampaa ja harjaa.”
Varaudu täikauteen ennakkoon!
Hoitoa tai täikamman käyttöä varmuuden vuoksi Kontiokari ei pidä tarpeellisena.
”Täikampa on niin tiheä, että sen jatkuva käyttö on lapselle ihan kidutusta. Epidemia-aikana täisyynin voi kuitenkin tehdä joka ilta ja katsoa tarkkaan etenkin korvantaustat ja niskan.”
Vähimmällä murheella pääsee, kun varautuu täikauteen jo ennalta. Jos päätäit ovat jo löytäneet maaliinsa, ne voi häätää täishampoolla.
Kontiokari korostaa, ettei täitartunnoista kannata koskaan tuntea huonoa omaatuntoa: syy ei ole puutteellisessa hygieniassa. Kuka tahansa voi saada päätäitä. Jos tartunnan on saanut, tärkeää on hoitaa vaivaa mahdollisimman nopeasti.
Hoida tartunnat ja hävitä täit:
- Jos päiväkodissa tai koulussa on havaittu täitartuntoja, tee täisyyni koko perheelle päivittäin. Jos lapsen päästä löytyy täitä tai saivareita, koko perhe hoidetaan samalla.
- Päätäi lisääntyy nopeasti, joten tartunnan tullen hoito on aloitettava heti. Yleensä apteekista saatava täishampoo tehoaa täitartuntaan. Saatavilla on sekä silikoniliuoksia että hyvin huuhtoutuvia vaihtoehtoja ilman silikonia.
- Tiheäpiikkistä täikampaa kannattaa käyttää sekä ennen hoitoa että sen jälkeen. Kampaamista on hyvä jatkaa joka toinen päivä parin viikon ajan.
- Huolehdi siitä, että lapsi käyttää vain omia päähineitään ja asusteitaan.
- Vaatteet, vuodevaatteet, lelut ja harjat voi pestä 60 asteessa, pistää pariksi tunniksi 80-asteiseen saunaan tai vuorokaudeksi pakastimeen. Myös kahden vuorokauden eristys tappaa täit ja saivareet.
- Älä syyllisty: täitartunnat eivät johdu huonosta hygieniasta.
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Itsehoitoapteekissa 14.9.2017. Artikkelia on päivitetty 3.5.2023.