Pieni lapsi sairastaa vuodessa keskimäärin kymmenen hengitystieinfektiota, joista onneksi vain osa johtaa bakteerien aiheuttamiin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen tai poskiontelotulehdukseen.
Bakteerin aiheuttamia tulehduksia ovat myös angiina ja virtsatietulehdus, joilla on muiden bakteeritulehdusten kanssa yhteistä se, että ne hoidetaan yleensä antibiooteilla.
Välikorvan tulehdus otiitti liittyy usein flunssaan
Äkillinen välikorvan tulehdus syntyy yleensä hengitystieinfektion jälkitautina.
”Yöllinen itkuisuus herättää epäilyksen korvatulehduksesta. Kipu yltyy lapsen mennessä makuulle, koska makuuasento lisää painetta korvissa”, sanoo Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala.
Lapsen välikorvan tulehduksen ensiapu on tulehduskipulääke, ja kotona kannattaa pitää myös puuduttavia korvatippoja.
Pelkkien oireiden perusteella korvatulehdusta on kuitenkin mahdoton tunnistaa luotettavasti, koska lapset itkevät flunssassa muistakin syistä kuin korvakivun vuoksi. Lisäksi korvatulehdus voi kehittyä myös ilman edeltävää hengitystieinfektiota.
Korvatulehduksen toteamiseksi tarvitaan siis lääkärireissua, mutta tärkein ensiapu on lievittää lapsen kipua tulehduskipulääkkeellä. Kotona kannattaa pitää varalla myös puuduttavia korvatippoja.
Ilmastointiputket lopettavat korvatulehduskierteen
Jos lääkäri huomaa korvan tärykalvossa pullotusta ja punoitusta sekä märkäistä eritettä, tauti hoidetaan antibioottikuurilla. Lievemmässä oirekuvassa sekä muutenkin vanhempien toivomuksesta voidaan tilannetta jäädä seuraamaan pelkän kipulääkkeen turvin.
”Korvatulehdus voi parantua myös itsestään. Esimerkiksi Hollannissa välikorvantulehduksia hoidetaan hyvin vähän antibiooteilla”, Hartiala sanoo.
Yleisimpiä korvatulehdukset ovat 1–2-vuotiailla lapsilla. Jos korvatulehdukset toistuvat jatkuvasti, harkitaan tärykalvon sisään asennettavia ilmastointiputkia, jotka lopettavat korvatulehduskierteen.
”Nyrkkisääntönä on, että jos lapsella on ollut puolen vuoden sisällä kolme peräkkäistä antibioottikuuria korvatulehdukseen, putket laitetaan. ”
Angiinan aiheuttaa streptokokkibakteeri
Streptokokki A -bakteerin aiheuttama nielutulehdus tonsilliitti oireilee nielun limakalvon ja kitalaen verestävänä punoituksena sekä korkeana kuumeena. Leukakulmien imusolmukkeet turpoavat, ja nielun tuntemukset saattavat saada potilaan jopa oksentamaan.
”Perinteisesti angiinan merkkinä pidettyjä valkeita peitteitä löytyy potilaan kurkusta vain harvoin, mikä johtuu ehkä siitä, että nykyään angiinan kanssa tullaan lääkäriin jo taudin varhaisessa vaiheessa”, Hartiala sanoo.
Perinteisesti angiinan merkkinä pidettyjä valkeita peitteitä löytyy potilaan kurkusta nykyisin vain harvoin.
Lääkärissä nielusta otetaan näyte, jolla selvitetään tulehduksen aiheuttaja. Muita samankaltaisen oirekuvan syypäitä ovat esimerkiksi mononukleoosi ja adenovirus. Näytteen tulos saadaan nopeimmillaan jo parissakymmenessä minuutissa. Myös C- ja G-ryhmän streptokokit voivat olla nielutulehduksen taustalla. Nämä streptokokit selviävät nielun bakteeriviljelyllä, jossa kestää 1–2 vuorokautta.
Aivan pienillä lapsilla angiinaa esiintyy harvoin, kun taas kouluikäisillä se on tyypillisempi. Tauti tarttuu herkästi, mutta vuorokauden kuluttua antibioottilääkityksen aloittamisesta ei tartuntavaaraa enää ole ja lapsi voi voinnin salliessa palata kouluun tai päiväkotiin.
”Joskus syntyy ongelmatilanteita, kun streptokokki A jää pyörimään perheen sisälle jopa lähes oireettomana. Silloin kaikkien perheenjäsenten on käytävä testissä.”
Poskiontelotulehdus on tyypillinen sinuiitin muoto
Poskionteloiden tulehduksen taustalla voi olla virus tai bakteeri. Bakteerin aiheuttamasta poskiontelotulehduksesta kielivät flunssan pitkittyminen, liman koostumuksen muuttuminen kirkkaasta ja juoksevasta paksuksi ja vaaleaksi sekä kuumeen jatkuminen tai kohoaminen uudelleen. Myös paineen tunne kasvoilla sekä päänsärky voivat olla bakteeritulehduksen oireita.
”Hyvin vahva merkki bakteerin aiheuttamasta poskiontelotulehduksesta on nielun takaseinää pitkin valuva vaalea märkäerite”, Hartiala sanoo.
”Kuumeinen poskiontelotulehdus hoidetaan antibiooteilla, mutta jos tulehduksen aiheuttajasta ei ole varmuutta, voidaan tilannetta jäädä seuraamaan.”
Poskiontelotulehdusta ei esiinny taaperoikäisillä, koska poskiontelot kehittyvät rakenteeltaan otollisiksi tulehdukselle vasta neljännen ikävuoden paikkeilla.
Poskionteloiden lisäksi muita sivuonteloita ovat otsa- ja kitaontelot sekä seulalokerostot, joiden kaikkien tulehdusta kutsutaan sinuiitiksi.
Vauvojen virtsatietulehduksen ainut oire on kuume
Pienillä lapsilla virtsatietulehdus oireilee useimmiten vain kuumeena. Vauvaiässä virtsatietulehdusta esiintyy yhtä paljon tytöillä ja pojilla. Vasta yli yksivuotiaana virtsatieinfektio muuttuu pojilla hyvin harvinaiseksi.
”Virtsanäyte otetaan vauvalta ihoon liimattavan pussin tai tyynyn avulla tai suoraan virtsarakosta neulalla. Pienen vauvan kuumeinen virtsatietulehdus hoidetaan sairaalassa.”
Isommilla lapsilla virtsatietulehdus aiheuttaa usein kipua virtsatessa sekä tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, samoin kuin aikuisilla.
Jos lapsen virtsatieinfektiot toistuvat, tehdään virtsateiden ultraäänitutkimus. Taustalla voi olla virtsateiden rakenteellinen poikkeama, joka vaatii kirurgin hoitoa.
Tunnista ja hoida lapsen bakteeritulehdus
- Korvatulehdus tai poskiontelotulehdus syntyvät usein hengitystieinfektion jälkitautina. Lapsen yöllinen itku voi kieliä korvatulehduksesta, flunssan pitkittyminen poskiontelotulehduksesta.
- Kirkas, juokseva lima kuuluu flunssaan, mutta jos lima muuttuu paksuksi ja vaaleaksi, saattaa taustalla olla bakteeritulehdus.
- Kova kurkkukipu ja kuume ilman hengitystieinfektion oireita voivat johtua angiinasta.
- Virtsatietulehduksesta kertoo pikkuvauvoilla kuume, isommilla lapsilla myös kipu virtsatessa.
- Helpota potilaan oloa tulehduskipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla tai pitkävaikutteisemmalla naprokseenilla. Tarvittaessa lapselle voi antaa vuorotellen ibuprofeenia ja parasetamolia, jos toisen teho ei yksin riitä.
- Vie lapsi lääkäriin, jos yöllinen itku herättää korvatulehdusepäilyn, kuume on äkillinen ja korkea, kuume jatkuu ilman muita oireita, lapsen yleiskunto heikkenee tai jos flunssan oireet pitkittyvät tai palaavat.
Teksti: Jaana Tapio