Lasten lääkinnässä erityisen tärkeää on käyttää oikeaa annostusta. Vaikka suurin osa vanhemmista antaa lapsille oikean annoksen, on myös niitä, jotka lääkehaittojen pelossa antavat vain puolet. Toinen ääripää ovat vanhemmat, jotka antavat lapselle aikuisille tarkoitettuja lääkkeitä tai aikuisten annoksia.
Lääkettä ei pitäisi antaa liian vähän, mutta ei myöskään liikaa, koska liian suuri annos voi olla todella vaarallinen.
Alle 2-vuotiaille itsehoitolääkkeitä vain harkiten
Alle 2-vuotiaiden kohdalla itsehoitolääkkeitä pitäisi käyttää varoen ja tehdä yhteistyötä neuvolan tai lääkärin kanssa, sillä pienen lapsen oireita on vaikea arvioida. Jos lapselle tulee perusflunssan lisäksi silmätulehduksen tai korvatulehduksen oireita ja lisäksi kuume nousee tai tilanne pahenee, on aina mentävä lääkäriin.
Tavallisiin flunssan oireisiin, jotka vanhemmat tunnistavat nähneensä ennenkin, voi käyttää lyhytaikaisesti itsehoitolääkkeitä. Jos lääke auttaa, hyvä, mutta ellei vaikutusta huomaa päivässä tai parissa, pitää mennä lääkäriin.
Parasetamoli vai ibuprofeeni?
Useimmiten lapsen kipuun ja kuumeeseen valitaan parasetamoli, mutta ibuprofeenin hyvänä puolena on sen pitkävaikutteisuus. Ibuprofeenia voisi antaa illalla, jolloin sekä lapsi että vanhemmat saavat nukuttua paremmin ja elimistö ehtii unen aikana parantaa virustulehdusta. Korvakipuun voi illalla ja yöllä antaa ensin kipulääkettä ja lähteä vasta aamulla lääkäriin.
Akuutin vamman aiheuttamaan kipuun tulehduskipulääke on oikea valinta. Särkylääkkeen valinnassa pitää olla tarkkana myös, jos lapsella on vesirokko. Silloin varmin valinta on parasetamoli. Kuukautiskipuihin taas auttaa tulehduskipulääke.
Kouluikäisillä lapsilla esiintyy paljon myös jännityspäänsärkyä tai migreeniä. Lievään päänsärkyyn voi tarvittaessa ottaa parasetamolia tai tulehduskipulääkettä, mutta jos kipu haittaa toimintaa tai on migreenityyppistä, lapsi pitäisi viedä lääkäriin.
Kahta eri tulehduskipulääkettä ei kuitenkaan pidä käyttää samanaikaisesti.
Kuumetta ei aina tarvitse lääkitä
Lastentautien erikoislääkäri Marjo Renko korostaa, että lapsilla kuumetta kannattaa laskea kipulääkkeellä vasta, kun kuume on yli 38,5 ja lapsella on huono olo. Kipua sen sijaan pitää aina hoitaa.
”Kuumeesta ei ole haittaa. Siitä voi olla jopa hyötyä ja kuumelääke voi pahimmillaan haitata immuniteettia. Eikä kuumetta tarvitse saada kokonaan pois. Riittää, että lapselle tulee siedettävä olo.”
Yskänlääkkeitä ei pitäisi antaa lapsille ollenkaan. Hunaja toimii paremmin, mutta sitä ei saa antaa alle vuoden ikäisille. Nuhaan auttavat parhaiten keittosuolasuihkeet.
Korvatulehduksessa antibiootista usein hyötyä
Välikorvatulehduksen hoidossa oleellista on lievittää oireita, palauttaa lapsen kuulo ja estää märkäinen komplikaatio. Välikorvatulehduksen hoitokäytännöt ovat velloneet laidasta laitaan, mutta tutkimusten valossa antibiootti on useimmiten hyödyllinen. Osa välikorvatulehduksista paranee itsekseen, mutta diagnoosivaiheessa ei voida tietää mitkä.
”Korvatulehdusta voi alussa hoitaa pelkällä kipulääkkeellä ja odottaa pari päivää. Antibiootin voi aloittaa odottelun jälkeen, elleivät oireet ala helpottamaan”, Renko sanoo.
Teksti: Suvi Huttunen