Lapsen kuumeen oireet
Kuume on yleensä merkki elimistön tulehdusreaktiosta, joka useimmiten aiheutuu virusten tai bakteerien aiheuttamista infektioista. Lapsilla kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Terveilläkin lapsilla saattaa iltaisin tai rasituksen jälkeen olla lievää lämmön nousua. Kuume liittyy yleensä flunssaan.
Lapsen kuumeen hoito
Kotihoidossa lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä, jos kuume on 39 astetta tai lähestyy sitä. Jos lapsella on aiemmin ollut kuumekouristuksia tai niitä tiedetään olevan suvussa, lääkettä voi antaa jo matalammassa kuumeessa. Mikstuurana, tablettina annettu ibuprofeeni tai parasetamoli ovat yleisimmin käytettyjä lasten kuumelääkkeitä.
Lapsen riittävä juominen on tärkeää. Lapsen nestetasapaino menee helposti sekaisin, ja kuumeessa nestettä haihtuu kehosta normaalia nopeammin. Kymmenkiloinen lapsi tarvitsee normaalisti nestettä runsaan litran päivässä, 20-kiloinen puolitoista litraa. Kuumeessa lapsen pitäisi juoda tavallista enemmän.
Sairastava lapsi menettää usein ruokahaluaan, mutta siitä ei kannata heti huolestua. Lapsi ottaa menetetyt ruokailut luultavasti kiinni tervehdyttyään. Usein tautiin liittyy myös kurkkukipua, eikä lapsi halua syödä myöskään sen takia. Kipulääkettä kannattaakin antaa ennen ruokailuja.
Milloin lääkäriin?
Jos lapsi on hyväkuntoinen ja oireet viittaavat flunssaan, tilannetta voidaan seurata muutama päivä kotona. Jos lapsi ei piristy kuumelääkkeen antamisen jälkeen, vaan on jatkuvasti voipunut ja valittaa, on syytä lähteä lääkäriin. Samoin lapsen ilmeettömyys ja poissaolevuus voivat olla merkkejä jostain vakavammasta. Muita lääkärikäyntiä vaativia oireita ovat lapsen hengitysvaikeudet ja käsittelyarkuus.
Jos lapsen kuume nousee korkeaksi tai jatkuu yli kolme vuorokautta ilman taudin paranemisen merkkejä, lapsi on myös syytä viedä lääkäriin. Kuumeileva alle kolmen kuukauden ikäinen vauva pitää viedä aina lääkäriin. Samoin jos lapsella on kuumetta toistuvasti yli 40 astetta, on hyvä mennä lääkärin vastaanotolle.
Asiantuntijana lastenlääkäri Tea Nieminen