Tavallinen vatsatauti, kuten norovirus, iskee lapsiperheeseen yleensä pari kertaa vuodessa ja voi iskeä mihin aikaan vuodesta tahansa. Yleensä vatsataudit voi kuitenkin sairastaa rauhassa kotona ilman tarvetta lääkärikäynteihin.
”Rotavirusrokotteen käyttöönoton jälkeen lasten joutuminen ripulin takia sairaalahoitoon on käytännössä nollaantunut”, kertoo lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätistä.
Virusten lisäksi ripulitauteja voivat aiheuttaa bakteerit. Niiden käynnistämä tauti tulee pääsääntöisesti tuliaisena ulkomaanmatkalta. Myös loiset voivat aiheuttaa pitkäkestoista ripulia mutta ovat huomattavasti muita syitä harvinaisempia.
Torju lapsen nestehukka riittävällä juomalla
Tärkeintä ripulin hoidossa on torjua nestehukka. Tarvittava juomisen määrä arvioidaan lapsen painon mukaan. Ja rauhoittava tieto: jos lapsi on virkeä ja ylipäänsä juo, tilanne on hyvä.
”Karkea muistisääntö on, että yksi ripuliuloste vastaa noin 0,5–1 desilitraa nestettä. 10-kiloisen lapsen nestetarve on normaalitilanteessa litra nestettä päivässä, 20-kiloisen 1,5 litraa. Ruoan nestesisältö vaihtelee, mutta karkeasti noin puolet nestemäärästä tulee ruoasta ja loput juotuna. Lisäksi ylimääräinen, ripulista aiheutunut nestehukka pitää korvata”, Qvist selventää.
Ripulista kärsivän lapsen hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota oireiden määrään. On eri asia ripuloida kerran päivässä tai 20 kertaa päivässä.
Mitä ripulissa pitää juoda?
Parasta juomaa ripulitautiselle ovat apteekeissa myytävät, nestetasapainoa ylläpitävät niin kutsutut ripulijuomat, jotka sisältävät myös suoloja. Tärkeintä on kuitenkin, että lapsi juo ylipäänsä jotain. Jos juoma menee alas mehuna, silloin on syytä huolehtia suolojen saannista muulla tavoin. Kyse ei ole pelkästään ruokasuolasta vaan myös kaliumista, jota saa esimerkiksi banaanista.
Maitotuotteita ei ole perinteisesti suositeltu ripulin hoidossa, koska lapselle voi tulla ripulitaudin aiheuttamana ohimenevää laktoosi-intoleranssia. Tällöin runsas maidonjuonti voi pitkittää löysävatsaisuutta.
”Maito on kuitenkin ihan hyvä vaihtoehto, jos lapsi suostuu sitä juomaan. Tärkeintä on saada nestehukka torjuttua. Lisäksi maidossakin on suoloja”
Limsatkaan eivät ole kiellettyjä mutta eivät suositeltavia, koska niidenkin kanssa pitää huolehtia suolojen saannista. On myös hyvä huomata, että makeutusaineita sisältävät light-versiot eivät anna lainkaan sokeria tai energiaa.
Ripuli paranee sairastamalla
Siinä vaiheessa, kun potilaalle alkaa maistua kiinteä ruoka, kannattaa tarjota sellaista, mikä maistuu. Ei ole väliä, vaikka vatsa tuntuisi reagoivan syömisiin ripulilla.
”Suolisto erittää eritettä joka tapauksessa, joten suun kautta pitää kompensoida se, mikä menetetään alakautta”, Qvist sanoo.
Ripulitaudin jälkeen potilas voi palata päiväkotiin kahden oireettoman päivän jälkeen. Yleisvointi ratkaisee tässäkin. Mikäli uloste on vain hieman normaalia löysempää, ei lasta ole syytä pitää pitkitetysti kotona, koska kyseessä voi olla taudin jälkeinen toiminnallinen vaiva. Poikkeuksena ovat jotkin yleisvaaralliset bakteerien aiheuttamat ripulitaudit, jotka käytännössä yleensä ovat tiedossa. Silloin taudin poismeno varmistetaan seurantanäytteillä.
”Kouluikäisillä kahden päivän sääntö ei ole yhtä tiukka, koska sen ikäiset osaavat jo pitää paremmin huolta hygieniastaan.”
Varsinaista lääkehoitoa ripuliin ei ole. Aikuisilla käytettäviä suolen hidastajia ei suositella lapsille. Antibioottejakin harvemmin tarvitaan edes bakteerin aiheuttamissa ripulitaudeissa. Yleensä luonto hoitaa homman itsestään.
”Hyvä käsihygienia on paras ehkäisykeino.”
Vauvan ripulihoito on imetys
Aivan pienellä vauvalla ripulin tunnistamiseen tarvitaan muitakin merkkejä kuin pelkkä löysä uloste, koska pienen vauvan uloste on normaalitilanteessakin löysää. Vatsataudit eivät myöskään ole kovin yleisiä vauvoilla.
”Vauvan vatsa voi toimia kerran parissa viikossa tai monta kertaa päivässä, ja kumpikin on normaalia. Jos vatsan toiminnassa on huomattavaa muutosta tavalliseen, tämä voi olla merkki ongelmasta.”
Tartuntaa kannattaa epäillä, jos vauva on lisäksi muutenkin huonovointinen tai kuumeinen ja perheessä on ripulitautia. Vauvan ripulihoitoon kuuluu normaalin imetyksen jatkaminen.
Joskus vauvan ripulivaivojen taustalla voi olla maitoallergia. Myös kiinteiden ruokien aloitus voi aiheuttaa muitakin ruoka-aineyliherkkyyksiä.
Syynä voi olla sairaus tai vaaraton taaperoripuli
Joskus ripulin syynä ei ole virus- tai bakteeri-infektio, vaan ripuli on merkki sairaudesta. Tärkein suolistosairaus, joka aiheuttaa lapsillakin ripulia, on keliakia. Myös laktoosi-intoleranssi aiheuttaa ripulia. Siinä missä jälkimmäinen ilmenee yleensä vasta kouluiässä, keliakiaa voi puhjeta kaikenikäisillä.
”Tulehdukselliset suolistosairaudet, Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, aiheuttavat nekin ripulia, mutta puhkeavat harvoin alle 10-vuotailla”, Qvist sanoo.
Hyvälaatuinen tavallinen lasten vaiva on niin kutsuttu taaperoripuli. Kyse on toiminnallisesta vaivasta, joka osin liittyy hiilihydraattipitoiseen ja vähärasvaiseen ruokavalioon. Vatsa voi toimia monta kertaa päivässä ja uloste olla löysää ja sisältää sulamatonta ruokaa, mutta vaiva menee yleensä itsestään ohi kasvun myötä.
”Jos löysävatsaisuutta on runsaasti, asia tutkitaan muiden sairauksien poissulkemiseksi. Yleensä lapsen yleisvointi on taaperoripulissa kuitenkin hyvä.”
Lapsen ripulin hoito
- Juota lapselle joko ripulijuomaa tai muuta nestettä. Jos ripulijuoma ei maistu, pidä huolta suolojen saannista ravinnon avulla.
- Ripuli voi olla ohi parissa päivässä tai kestää viikon. Yleisvointi ja lapsen ripuliulosteiden määrä on kuntoa arvioitaessa ratkaisevaa.
- Jos lapsi väsähtää ja muuttuu veltoksi tai ei suostu juomaan, tarvitaan lääkärin arviota. Mitä pienempi lapsi, sitä herkemmin on syytä lähteä lääkäriin. Jos lieväkin vaiva kestää pitkään, on lapsi syytä tutkia sairauksien poissulkemiseksi.
- Päiväkotiin voi virustaudin jälkeen palata kahden oireettoman päivän jälkeen.
Teksti: Jaana Tapio