Emättimen ja ulkosynnytinten kutina, kirvely, arkuus ja ärsytys ovat tyypillisiä limakalvojen kuivuuteen liittyviä oireita. Kuivat limakalvot voivat rikkoutua, ja ne tekevät yhdynnästä kivuliasta.
Limakalvojen kuivuus voi heikentää virtsanpidätyskykyä: vessahätä voi yllättää ja pissa lirahtaa housuun yskiessä. Aamulla väsyttää, kun vessaan pitää mennä myös yöllä.
Kun limakalvot ovat kuivat, virtsaaminen voi kirvellä. Kuivat limakalvot lisäävät myös virtsatie- ja emätintulehduksia. Vaiva sekoitetaan herkästi hiivatulehdukseen. Kumpikin kutittaa, mutta kuivien limakalvojen kutina on epämukavaa poltetta eikä pakota raapimaan.
Kuiviin limakalvoihin ei liity kokkareista valkovuotoa, eivätkä häpyhuulet ole voimakkaan punaiset.
Kuivat limakalvot kiusaavat kaikenikäisiä
Joka toinen nainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa limakalvojen kuivuudesta. Vaiva yleistyy vaihdevuosissa, kun limakalvojen kuntoon vaikuttavan estrogeenin määrä elimistössä vähenee.
Vaihdevuodet käynnistyvät tyypillisesti 50–52-vuotiaana, mutta elimistö alkaa valmistautua niihin vuosia aiemmin. Siirtymävaiheessa limakalvojen kuivuus on tavallista.
Limakalvot eivät parane itsestään. Niitä kannattaa alkaa hoitaa heti, kun oireet ilmaantuvat.
Jotkut ehkäisypillerit kuivattavat limakalvoja. Ne kuivuvat monesti myös imetyksen aikana. Atoopikolla iho ja limakalvot ovat kuivat kaikkialla kehossa. Vesijumppaajalle ja uimarille, mutta myös ahkeralle pyöräilijälle emättimen kuivuus on usein tuttu vaiva. Limakalvot eivät parane itsestään. Niitä kannattaa alkaa hoitaa heti, kun oireet ilmaantuvat.
Kuivia limakalvoja voi hoitaa itse
Limakalvoille saadaan kosteutta paikallishoitovalmisteilla: voiteilla, geeleillä ja puikoilla. Hormonittomat valmisteet sopivat myös imettäville naisille. Paikallishoitovalmisteita käytetään tarvittaessa käyttöohjeen mukaan.
Paikallishoitovalmistetta tarvitaan erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Limakalvojen kuivuminen yleensä pahenee, kun vaihdevuosista on viisi–kymmenen vuotta.
Milloin pitää mennä lääkäriin?
Elleivät limakalvojen kuivuuteen liittyvät oireet helpota itsehoidolla parissa viikossa, lähdetään lääkäriin. Kyse voi olla esimerkiksi atrofiasta eli paikallista estrogeenihoitoa vaativasta limakalvojen hauraudesta tai valkojäkälästä. Lääkäriä tarvitaan myös, jos kutinaan liittyy pahanhajuinen tai verinen vuoto. Pitkään jatkuva tai väriään muuttanut valkovuoto pitää tutkia.
Huolehdi intiimialueesta – ehkäise emättimen kuivuus
Pese kohtuudella. Liika pesu ja pesuaineet kuivattavat alapään ihoa ja limakalvoja. Alapesu kahdesti päivässä vedellä tai intiimialueelle tarkoitetulla pesutuotteella riittää. Jos ulkosynnytinten iho on kuivuuteen taipuvainen, pesun jälkeen voi aika ajoin sipaista perusvoidetta. Tuoksuva voide ei alapäähän kuulu.
Huolehdi ilmastoinnista. Yöllä kannattaa nukkua ilman pikkuhousuja ja antaa alapään tuulettua. Pikkuhousunsuojia käytetään harkiten, jos lainkaan. Ne hautovat alapäätä ja saattavat sisältää ihoa ja limakalvoja ärsyttäviä aineita.
Tarkista tuumakoko. Hankaavat vaatteet ärsyttävät intiimialueita. Stringit ja liian napakat farkut kannattaa vaihtaa väljempiin vaatteisiin. Herkkäihoiselle puuvilla on paras pikkuhousumateriaali.
Säästele sokeria. Runsaasti sokeria ja valkoista vehnää sisältävä ruokavalio voi muuttaa emättimen pH:n eli happamuusasteen tulehduksille otolliseksi.
Käytä liukuvoidetta yhdynnässä. Liukuvoide ehkäisee limakalvojen hankautumista ja rikkoutumista. Vesipohjainen liukuvoide sopii kondomin kanssa.
Helpota lääkärikäyntiä. Kun limakalvot ovat kuivat, gynekologin tekemä sisätutkimus sattuu. Limakalvoja kannattaa hoitaa tehostetusti pari viikkoa ennen vastaanottoaikaa. Lääkäriltä voi pyytää, että hän käyttäisi tutkimuksessa kooltaan pienimpiä instrumentteja.
Teksti: Virve Järvinen
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Itsehoitoapteekissa 13.5.2019. Artikkelia on päivitetty 3.5.2024.