Epämääräinen alavatsakipu, alapään kutina, virtsatessa tuntuva kirvely, lisääntynyt virtsaamistarve sekä kipu seksin aikana. Sekalaisia oireita yhdistää yksi tekijä: useimmiten intiimialueen kutina ja kuivuus johtuvat emättimen kuivuudesta. Kuivat limakalvot lisäävät myös virtsatie- ja emätintulehduksia.

Intiimialueen vaivoista yleisin on kutina

Intiimialueen vaivat ovat yleisiä, ja suomalaisista 18–74-vuotiaista naisista 37 % on kokenut intiimialueen kutinaa, 27 % emättimen kuivuutta ja 23 % intiimialueen kirvelyä – ja joka viidennellä on ollut yhdyntäkipuja, selviää tuoreesta Femisan brändi- ja kategoriatutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan intiimialueen kutina oli yleisintä nuoremmissa ikäryhmissä eli 18–44-vuotiailla. Kaikkein nuorimmista eli 18–24-vuotiaista kutinaa on kokenut yli puolet. Nuorimmassa ryhmässä myös intiimialueen kirvelystä oli eniten kokemusta. Emättimen kuivuudesta kärsivät eniten 25–34-vuotiaat ja 55–64-vuotiaat.

Intiimialueen vaivoja voi lievittää itsehoitotuotteilla

Kuivien limakalvojen oireilu on helppo sekoittaa hiivatulehdukseen. Kummassakin alapää kutisee, mutta kuiviin limakalvoihin ei liity kokkareista valkovuotoa eivätkä häpyhuulet ole voimakkaan punaiset.

Epämääräiset oireet kannattaa ottaa esiin apteekissa, sillä kuivista limakalvoista johtuvia vaivoja voi hoitaa ja lievittää itsehoitotuotteilla. Jos ne eivät riitä ja oireet ovat vaikeita, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Femisan-tutkimuksen perusteella intiimialueen itsehoitotuotteista eniten käytetään pesunestettä, perusvoidetta sekä kosteuttavia emätinvoiteita. Pesunestettä ja perusvoidetta käytti yli kolmannes vastaajista, ja kosteuttavia emätinvoiteita yli neljännes.

Pesunestettä käytetään tuotteista säännöllisimmin. Perusvoiteen ja kosteuttavien emätinvoiteiden käyttö on enemmän kausittaista ja kuuriluontoista.

Intiimialueen itsehoitotuotteista pesunestettä, perusvoidetta ja hoitoöljyä käytetään tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Yli 55-vuotiaiden joukossa korostuvat kosteuttavat emätinvoiteet, -puikot ja -geelit.

Ehkäisypillerit ja imetysaika voivat kuivattaa limakalvoja

Limakalvojen kuivuminen voi johtua monesta tekijästä. Se saattaa liittyä esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttöön. Matalahormoniset ehkäisypillerit voivat viedä estrogeenimäärät niin mataliksi, että se heikentää limakalvojen toimintaa.

Hormonit ovat taustalla myös raskauden jälkeisessä emättimen limakalvojen ohenemisessa ja kuivumisessa. Imetysaikana ja ennen kuukautisten alkamista vaiva on varsin tavallinen – mutta usein melko tuntematon.

Moni kärsiikin turhaan virtsaamiskivuista tai kivuliaasta yhdynnästä imetysaikana, vaikka vaiva on helposti korjattavissa.

Mikä ärsyttää ja kuivattaa intiimialuetta?

Intiimialue voi ärsyyntyä myös keinokuituisista alusvaatteista sekä jatkuvasta string-alushousujen käytöstä.

Emättimen limakalvot voivat kärsiä myös liiallisesta pesusta tai liian vahvoista pesuaineista. Normaalisti pesu aamuin illoin riittää. Kuukautiset, urheilu ja seksi lisäävät pesukertojen tai huuhtelun tarvetta. Kevyt perusvoide pesun jälkeen auttaa hoitamaan intiimialueen limakalvoja ja helpottaa kutinaa.

Harrastuksillakin voi olla vaikutusta emättimen limakalvojen tasapainoon. Ahkeralla uimarilla tai pyöräilijällä kuivat limakalvot ovat usein tuttu vaiva.

Myös ruokavaliolla on merkitystä. Runsas sokerin tai valkoisen viljan nauttiminen voi muuttaa emättimen pH-arvoa ja lisätä kuivumista.

IHA_femisan_730x400.jpg

Vaihdevuosissa limakalvot ohenevat ja kuivuvat

Ikääntyminen tuo muutoksia naisen kehoon. Vaihdevuodet käynnistyvät tyypillisesti 50 ikävuoden ympärillä, ja niiden jälkeen estrogeenin tuotanto elimistössä vähenee. Elimistö alkaa valmistautua vaihdevuosiin jo monta vuotta ennen niiden varsinaista alkamista. Tämäkin näkyy usein limakalvojen tilassa.

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin väheneminen kuivattaa limakalvoja, joita voi hoitaa itsehoitotuotteilla tai lääkärin määräämillä lääkkeillä. Estrogeenin puute aiheuttaa emättimen ja virtsaputken limakalvon kuivumista ja ohenemista. Myös ulkosynnyttimien iho kuivuu ja ohenee.

Seurauksena on varsin yleisesti jonkin asteista limakalvojen kutinaa, arkuutta ja ärsytystä. Tulehdukset yleistyvät emättimen limakalvojen ohentuessa. Tavallisia oireita ovat myös yhdyntä- ja virtsaamiskivut.

Antibiootit, atopia ja Sjögrenin syndrooma näkyvät intiimialueella

Limakalvojen ongelmat voivat johtua myös jostakin sairaudesta – tai sen hoidosta. Esimerkiksi antibioottikuuri saattaa häiritä intiimialueen bakteeritasapainoa.

Atooppisesta ihosta kärsivällä iho ja limakalvot ovat yleisesti kuivat, ja tämä koskee myös emätintä. Myös esimerkiksi diabetes saattaa häiritä intiimialueen limakalvojen tasapainoa ja altistaa muun muassa hiivalle.

Reumatauteihin kuuluvassa Sjögrenin syndroomassa tyypillistä on silmien ja suun mutta myös sukuelinten limakalvojen kuivuminen. Suurin osa oireyhtymästä kärsivistä on naisia.

Vinkit intiimialueesta huolehtimiseen

  • Pidä huolta ilmastoinnista: nuku ilman pikkuhousuja ja käytä pikkuhousunsuojia vain tilapäisesti.
  • Vältä hankaavia ja keinokuituisia alusvaatteita ja esimerkiksi liian tiukkoja farkkuja.
  • Pese kohtuudella ja käytä pesunestettä, jonka pH on matala.
  • Käytä seksin yhteydessä vesipohjaisen liukastegeelin sijaan perusvoidetta. Myös pesun ja karvanpoiston jälkeen voit sipaista perusvoidetta.
  • Varaudu harrastusten sivuvaikutuksiin: uimahalli- ja kylpyläkäyntiin voi varautua paikallishoitovalmisteella, samoin pyöräilyn aiheuttamaan hankaamiseen.
  • Jos imetät, kiinnitä erityistä huomiota limakalvojen kuntoon ja hoida niitä tarvittaessa paikallisesti.
  • Muista, että runsaasti sokeria ja valkoista vehnää sisältävä ruokavalio voi muuttaa emättimen pH:n eli happamuusasteen herkäksi tulehduksille.
  • Jos kärsit kuivista limakalvoista, voit helpottaa gynekologilla käyntiä limakalvojen tehostetulla hoidolla pari viikkoa ennen vastaanottoaikaa.

Femisan brändi- ja kategoriatutkimus toteutettiin online-paneelina vuodenvaihteessa 2023–2024. Siinä selvitettiin intiimialueen tuotteiden käyttöä suomalaisten 18–74-vuotiaiden naisten keskuudessa. Tutkimuksessa oli vastaajia 750.

Teksti: Sanna Jäppinen