Kokemukset vaihdevuosista yksilöllisiä
Vaihdevuodet (klimakterium) vaikuttavat naisiin eri tavoin, ja tuntemukset vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä.
Vaihdevuodet voivat tuntua suurelta muutokselta elämässä, ja niihin voi liittyä myös surua ja haikeutta. Osa naisista puolestaan kokee, että vaihdevuodet ovat hyvää ja vapauttavaa aikaa.
Orionin heinäkuussa 2023 teettämän hyvinvointikyselyn mukaan suurin osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista keskustelee vaihdevuosituntemuksistaan läheistensä tai ystäviensä kanssa.
Esivaihdevuodet eli premenopaussi/perimenopaussi.
Vaihdevuodet voidaan ajallisesti jakaa esivaihdevuosiin, joista käytetään myös termiä premenopaussi tai perimenopaussi, sekä postmenopaussiin, joka tarkoittaa aikaa kuukautisten loppumisen jälkeen.
Esivaihdevuosissa kehossa alkaa siirtymä kohti vaihdevuosia. Kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi ja vuodon määrä vaihtelee. Aluksi muutokset ovat lieviä mutta voimistuvat menopaussia lähennyttäessä.
Autonomisen hermoston toiminnasta johtuvia vaihdevuosituntemuksia, kuten kuumia aaltoja, hikoilua ja tunnetilojen muutoksia, esiintyy jo esivaihdevuosien aikana. Kuumia aaltoja kokee jopa 70 prosenttia naisista. Niiden taustalla on elimistön lämmönsäätelyjärjestelmän toiminta, mutta tarkkaa syytä ei tiedetä.
Menopaussi eli viimeiset kuukautiset
Menopaussi tarkoittaa viimeisiä kuukautisvuotoja. Menopaussin kriteerinä on, että kuukautiset ovat olleet poissa vuoden verran. Lääkärin vahvistusta asiaan ei automaattisesti tarvita.
Vaihdevuosioireet ovat yleensä tuntuvimpia vuoden sisällä kuukautisten loppumisen jälkeen. Noin kolmasosa naisista ei koe minkäänlaisia – tai kokee vain hyvin lieviä – tuntemuksia vaihdevuosien aikana.
Vaihdevuodet ja ikä
Esivaihdevuodet alkavat yleensä 5–10 vuotta ennen menopaussia (kuukautisten loppumista). Keskimääräinen ikä menopaussille on 51 vuotta, ja useimmiten se tapahtuu 45:n ja 55:n ikävuoden välillä.
Vaihdevuodet kestävät keskimäärin seitsemän vuotta, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Joillakin vaihdevuosituntemukset jatkuvat vain muutaman vuoden ajan ja toisilla jopa kaksikymmentä vuotta. Tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että jos tuntemukset alkavat jo ennen kuukautisten poisjääntiä, ne myös jatkuvat pidempään verrattuna tilanteeseen, jossa ne alkavat vasta kuukautisten poisjäämisen jälkeen.
Hyvinvoinnin ylläpito vaihdevuosien aikana
Orionin hyvinvointikyselyn mukaan yli 60 % vastaajista ylläpitää vaihdevuosien aikaista hyvinvointia liikkumalla ja noin puolet palautumiseen ja uneen panostamalla.
Vaihdevuosina omasta hyvinvoinnista on hyvä pitää huolta, sillä se voi auttaa tasaamaan kehon tuntemuksia. Omaan terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa panostaa.
Muun muassa tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen voivat auttaa. Säännöllinen liikunta on tärkeää muun muassa painonhallinnan kannalta, ja liikunta auttaa ylläpitämään hyvää elämänlaatua myös vaihdevuosien aikana.
Riittävällä unella voi varmistaa, että elimistö saa tarpeeksi lepoa. Hyvin levänneenä myös mieliala pysyy helpommin tasaisena.
Myös ruokavaliolla on vaikutusta, ja esimerkiksi runsas kahvinjuonti ja voimakkaasti maustetut ruuat voivat vaikuttaa epäsuotuisasti omaan olotilaan. Vaihdevuosien aikana kannattaa kiinnittää huomiota riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin, sillä ne auttavat luuston pysymisessä normaalina.
Ravintolisä vaihdevuosiin
Reilu kolmannes Orionin hyvinvointikyselyyn osallistuneista, ravintolisää käyttäneistä koki sen käytön auttaneen vaihdevuosituntemusten tasaamisessa.
Orionin Uniqu Menopause sisältää puna-apila- ja humalauutetta sekä B6-vitamiinia. Puna-apila- ja humalauutetta sisältävää ravintolisää voi kokeilla tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä normaaleja tuntemuksia. Lisäksi B6-vitamiini edistää hormonitoiminnan säätelyä ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Näin tutkimus tehtiin
Orionin hyvinvointikyselyn aineisto kerättiin Itsehoitoapteekin uutiskirjeen lukijoilta sekä Facebook-seuraajilta 30.6.-7.7.2023. Kyselyyn vastasi 2981 henkilöä, joista naisia oli 98 %. Vastaajat olivat 30-65 -vuotiaita ja eri elämänvaiheista.
Teksti: Tiina Carlsson
Lähteet: Duodecim. Terveyskirjasto. Esivaihdevuodet (premenopaussi).2022
Duodecim. Terveyskirjasto. Vaihdevuodet. 2022
1177. Klimakteriet. 2020
UKK-instituutti. Liikunta edistää vaihdevuosi-ikäisen naisen terveyttä ja hyvinvointia. 2023