Haiseeko emätin ihan normaalilta?
Tämä on kysymys, joka mietityttää monia naisia, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans, joka työskentelee HYKS Naistenklinikalla ja Aava lääkärikeskuksessa.
Erilaisia hajuja voivat Sarajuuri-Scheperjansin mukaan aiheuttaa monetkin asiat: esimerkiksi hiki, kuukautisveri tai alapään hautuminen.
Joskus haju kuitenkin on ihan omaa luokkaansa ja voi vielä vahvistua yhdynnän jälkeen. Tällöin kyseessä on bakteerivaginoosi.
”Bakteerivaginoosin kyllä tunnistaa. Siihen liittyy sellainen kalamainen haju, että vastaavaa ei ole muissa vaivoissa”, Sarajuuri-Scheperjans sanoo.
Mikä altistaa bakteerivaginoosille?
Bakteerivaginoosi on vaiva, jossa emättimen bakteerikanta muuttuu. Emättimen omien, hyvien maitohappobakteerien määrä vähenee, ja haitallisten, hapettomissa oloissa elävien bakteerien määrä kasvaa.
Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos seksikumppanit vaihtuvat usein. Tällöin oma keho altistuu seksikumppaneiden yksilöllisille bakteerikannoille. Etenkin kuukautisten aikaan emättimen limakalvo on alttiimpi bakteerikannan muutoksille, Sarajuuri-Scheperjans kertoo.
Bakteerivaginoosissa runsas valkovuoto on usein maitomaista, jopa harmahtavaa
Myös kierukan käyttö voi altistaa bakteerikannan muutoksille, koska kierukan langat voivat vierasesineenä ärsyttää limakalvoja. Lisäksi tupakointi lisää bakteerivaginoosin riskiä, koska se heikentää koko kehon immuunipuolustusta ja näin ollen kykyä puolustautua huonoja bakteereja vastaan.
Hiiva vai bakteerivaginoosi – mistä oireet erottaa?
Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus, ja usein nämä kaksi myös sekoitetaan toisiinsa. Hiivaan liittyy kuitenkin yleensä voimakas kutina, jota bakteerivaginoosiin ei aina liity. Jos kutinaa onkin, se on yleensä lievää.
Myös valkovuoto ja sen haju ovat näissä vaivoissa erilaiset. Hiivatulehduksessa valkovuoto on yleensä kokkareista ja tuoksuu imelältä, kun taas bakteerivaginoosissa runsas valkovuoto on usein maitomaista, jopa harmahtavaa.
Hoitamaton bakteerivaginoosi ei tartu seksikumppaniin
Bakteerivaginoosi ei ole tulehdus, eikä se myöskään tartu ihmiseltä toiselle. Näin ollen bakteerivaginoosinkin aikana voi harrastaa seksiä.
Seksin jälkeiseen pahaan hajuun ei kuitenkaan ole poppaskonsteja.
Häiritsevää hajua ei pidä torjua saippuapesulla, ettei horjuta bakteerikantaa entisestään
”Haju voi olla hyvinkin häiritsevä. Silti sitä ei pidä yrittää estää esimerkiksi saippuapesulla, koska tämä horjuttaa bakteerikantaa entisestään”, Sarajuuri-Scheperjans sanoo.
Bakteerivaginoosin hoito
Emätin on lämmin ja kostea paikka, jossa on aina bakteereita ja hiivojakin, Sarajuuri-Scheperjans muistuttaa.
”Yleensä näillä ei ole merkitystä, jos ne eivät aiheuta oireita. Usein tasapaino löytyy itsestään, mutta jos oireet eivät väisty tai ne ovat häiritseviä, on niihin hyvä hakea apua.”
Bakteerivaginoosin itsehoitoon voi kokeilla apteekista saatavaa, paikallishoitona käytettävää maitohappovalmistetta.
Emättimeen laitettava valmiste laskee emättimen pH-arvoa, tukee hyvien bakteerien toimintaa ja vahvistaa emättimen limakalvon vastustuskykyä.
”Maitohappovalmisteita voi käyttää kuuriluonteisesti lieviin oireisiin, mutta jos vaiva pitkittyy, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen”, Sarajuuri-Scheperjans sanoo.
Milloin on aika mennä lääkäriin?
Jos bakteerivaginoosi iskee ensimmäistä kertaa, voi olla hyödyllistä kääntyä gynekologin puoleen. Gynekologi voi vahvistaa diagnoosin testillä, joka osoittaa bakteerivaginoosin varmasti.
Lääkärissä on hyvä käydä myös silloin, jos oireet toistuvat tai pitkittyvät, jos epäilee seksitautia tai jos kumppanillakin on oireita. Verinen vuoto, virtsaamisvaikeudet, alavatsakipu tai kuume ovat myös syitä käydä vastaanotolla. Bakteerivaginoosi kannattaa hoidattaa myös silloin, jos on raskaana tai yrittää tulla raskaaksi.
Lääkäri voi määrätä bakteerivaginoosin hoitoon emättimeen laitettavan paikallisen antibiootin tai emättimeen laitettavan antiseptipuikon.
Bakteerivaginoosi uusiutuu herkästi, mutta se ei ole loppuelämän vaiva, Heidi Sarajuuri-Scheperjans sanoo.
”Monesti vaivaan liittyy elämäntapoihin liittyviä tekijöitä, jotka jossain kohtaa asettuvat itsestään tasapainoon. Jonain kauniina päivänä kierre loppuu.”
Näin ehkäiset bakteerivaginoosia
Hyvä henkilökohtainen hygienia suojelee emättimen hyvää bakteerikantaa. Näin tuet bakteerikantaa ja vastustuskykyä.
- Vältä tiheitä pesuja, veden suihkuttamista suoraan emättimeen ja saippuan tai muiden vartalolle tarkoitettujen pesunesteiden käyttöä alapäässä.
- Pyyhi alapää vessassa edestä taaksepäin, etteivät peräsuolen bakteerit päädy emättimeen.
- Vältä turhaa pikkuhousunsuojien käyttöä ja suosi hengittäviä, luonnonkuituisia alusvaatteita.
- Jos seksikumppanit vaihtuvat usein, kondomin käyttö yhdynnässä voi ehkäistä bakteerivaginoosin syntymistä.
- Jos bakteerivaginoosi uusiutuu toistuvasti ja käytät kierukkaa, kannattaa harkita tämän vaihtamista toiseen ehkäisykeinoon.
Teksti: Anne Ventelä